Verontreinigde poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding teruggeroepen

Op Foodlog verscheen een nieuwsbericht over het terugroepen van bacterieel verontreinigde kunstvoeding. En ik gaf er uiteraard antwoord op en dat antwoord wil ik mijn lezers niet onthouden.

Ik wil beginnen met het spul geen babymelk te noemen. Het is geen melk, het is een kunstmatige poedervormige moedermelkvervanger op basis van dierlijke melk of een plantaardige melkachtige vloeistof. Daarbij: *baby*melk geeft vreemde associaties: sojamelk is gemaakt van soja, amandelmelk van amandelen en babymelk? Koemelk is gemaakt door koeien, geitenmelk door geiten en babymelk?
Maar dat terzijde.

Waar het om gaat is dat dit bericht niet opmerkelijk is en zeker niet onverwacht. Poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding is per definitie en inherent aan het productieproces, niet steriel. De aanwijzingen voor toebereiding op de verpakking doen niets om het risico van besmetting van de zuigeling met bacteriologische vervuiling te beperken. De aanbeveling is om het poeder aan te maken met water op drinktemperatuur. Die temperatuur is niet alleen voor het kind een ideale drinktemperatuur, maar eveneens voor bacteriën een ideale leef- en vermeerderingstemperatuur. Indien verder ook niet perfect hygienisch wordt gewerkt kunnen behalve de bacteriën uit het poeder ook omgevingsbacteriën worden mee gemengd, bijvoorbeeld als de handen niet voldoende worden gewassen of de gebruikte materialen niet brandschoon zijn.
Volgens WHO richtlijnen moet poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding worden klaargemaakt in uiterst schone omstandigheden en met water van tenminste 70 graden. Voor kwetsbare kinderen (te vroeg geborenen, kinderen tot 6 weken en zieke kinderen) wordt, indien menselijke melk geen optie is, aangeraden gebruik te maken van kant-en-klare vloeibare kunstmatige zuigelingenvoeding. Deze is steriel.

Meer blogs met de tag kunstvoeding
Meer blogs met de tag veiligheid
In de laatste lijst is met name dit Veilige voeding: moeder en poeder van belang in de context van dit bericht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met