Geplaatst op Geef een reactie

Traditie

traditie

Tradities zijn een groot goed, maar tegen welke prijs.

traditie
Foto bij het bronartikel in De Morgen: Schade op de Boulevard van Scheveningen door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand. © ANP

Eigenlijk wilde ik me er vandaag, 1 januari 2019, gemakkelijk vanaf maken en het nieuwjaarsblog van 1 januari 2017 herposten of een nog eerdere. Maar, hoewel die oudere blogs nog steeds het lezen meer dan waard zijn, bracht een nieuwsrondje me op andere ideeën. In de Vlaamse krant De Morgen las ik dit: Roerige jaarwisseling in Nederland. We staan er weer fraai op met onze zo gekoesterde tradities. Mogelijke terroristische dreigingen: de overheid draait zijn hand niet om voor vergaande maatregelen die de persoonlijke vrijheid en de privacy van de burger behoorlijk kunnen beperken. De angst voor ziekte (of het vooruitzicht van een goed verdienmodel door zekere fabrikanten, daar ben ik nog niet helemaal over uit) zorgen voor net zoveel beperking van vrijheid en privacy van de goedwillende burger. Maar o wee als er gekoesterde Nederlandse tradities in het gedrang zouden kunnen komen door maatregelen die de veiligheid van mens, dier en wereld verbeteren, dan geeft die overheid niet thuis.

En dus is er weer 70 miljoen euro verbrand en verknald, zijn er branden uitgebroken door idiote ”vreugdevuren”, zijn er mensen overleden en draaien artsen en andere hulpverleners overuren voor het behandelen van verloren ogen, brandwonden en verloren vingers. Zijn er huisdieren in blinde paniek weg gelopen, mensen met oorlogstrauma verder getraumatiseerd en hebben honderdduizenden mensen een heel slechte nacht gehad. Maar he, waar zeuren we toch over, het is toch leuk. En het is een traditie en tradities zijn heilig. Iets met volksidentiteit en zo.

Een volksidentiteit van hufters, wel, daar moeten we toch wel erg trots op zijn. Tradities zijn allemaal leuk en aardig natuurlijk, tot ze het niet meer zijn. Er zijn allerlei tradities begonnen en weer gestopt om plaats te maken voor nieuwe. Er zijn bijvoorbeeld allerlei tradities waarbij levende dieren voor de lol worden bejaagd en gedood. Stierenvechten uiteraard en hanengevechten, maar in onze lage landjes ook het ganzentrekken (waarbij een op zijn kop opgehangen gans het doelwit was van elkaar bestrijden deelnemers met als doel de kop van de levende gans zijn lichaam te scheiden door eraan te trekken). Uiteindelijk werden die tradities afgeschaft (hoewel jacht en stierenvechten op veel plaatsen nog hardnekkig worden verdedigd en met hanen- en hondengevechten nog steeds veel geld wordt verdiend). We willen niet meer zo hufterig naar dieren overkomen. Traditioneel huftersgedrag naar mensen toe, evenwel, dat lijkt een andere zaak.

Enfin, de meesten van ons hebben het weer overleefd, spijtig van die doden en die brandslachtoffers en zo, maar ja, traditie, he.

Ik hoop dat de kindjes weer over kunnen naar de orde van dag en niet al te lang van slag zullen zijn na het rommelige feestdagen-ritme. Houd je kind nog een paar dagen extra veel dicht bij je, geef om de haverklap en dan nog eens de borst voor troost, recuperatie en voor je wellicht wat verminderde melkproductie. Maak mooie nieuwe tradities in je gezin en je familie en je buurt, tradities die de saamhorigheid , empathie en de liefde versterken. Houd de kerstgedachten wat langer vast dan alleen de feestdagen en maak er een geweldig 2019 van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.