Touwtrekken om trekken en duwen: een onderzoeksjournalist vroeg of hij me wat mocht vragen over de mechanica van borstvoeding naar aanleiding van een onderzoek waarbij door middel van echografie werd gekeken wat er nu eigenlijk gebeurt binnen in de mond van een baby die aan de borst drinkt. 

recycled blog uit 2014

Touwtrekken om trekken of duwen

Bij de titelfoto:

Is het alleen trekken wat deze sporter doet? Nee, touwtrekkers duwen met hun voeten en onderlichaam, terwijl het bovenlichaam trekt.

Touwtrekken om trekken of duwen

Touwtrekken om trekken of duwen

Ik werd gebeld door een onderzoeksjournalist. Of hij me wat mocht vragen over de mechanica van borstvoeding. Ja, dat mocht hij uiteraard. De aanleiding was een onderzoek waarbij door middel van echografie werd gekeken wat er nu eigenlijk gebeurt binnen in de mond van een baby die aan de borst drinkt. Het zou een revolutionair onderzoek zijn dat eindelijk een eind maakt aan een discussie die naar het schijnt al 100 jaar woedt over of de baby nu wel of niet masseert en zuigt.

Over duwen of trekken dus. Nu zit ik al meer dan 25 jaar in deze business, maar ik heb nooit iets gemerkt van een professioneel dispuut over persen, zuigen of masseren. We hebben in de lactatiekundige wereld al geruime tijd een heel redelijk inzicht in hoe de melk bij de baby komt. Op details is er uiteraard wel sprake geweest van een voortschrijdend inzicht en een bijstellen van perspectieven, maar het principe is wel duidelijk. Ik beschreef dit al in het artikel Afkolven van moedermelk:

zuigobject

Het drinken van een baby is de meest effectieve manier om melk uit de borst te halen. Het is een zeer ingewikkeld samenspel van positieve en negatieve druk en hormoonwerking. De baby neemt de borst ver in de mond. Zijn lippen sluiten zijn mondholte luchtdicht af. Hierdoor ontstaat een vacuüm, dus een negatieve druk, waardoor de borst op zijn plaats blijft en een beetje melk uit de borst wordt gezogen. De kaken, tong en gehemelte masseren de melkkanalen onder de tepelhof. Hierdoor ontstaat een positieve druk, die de melk uit de melkkanalen drukt. Het wegstromen van de melk veroorzaakt in de borst een negatieve druk, waardoor de in de verder naar achteren gelegen delen van het melkkanalen systeem aanwezige melk wordt aangezogen. De massage van de huid van de tepelhof met de daarin gelegen zenuwuiteinden veroorzaakt het loslaten van de hormonen oxytocine en prolactine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de ringvormige spiertjes rondom de melkvormende cellen. Dit is een positieve druk die de melk met kracht door de melkkanalen in de richting van de tepel stuwt (de toeschietreflex of TSR). Het hormoon prolactine zorgt voor een nieuwe impuls voor het direct aanmaken van melk. Ook het leeg worden van de borst (verzamelholtes in de melkklieren en het melkkanalen systeem) veroorzaakt een hernieuwde aanmaak van melk. Het is uiteindelijk de positieve druk in de borst als gevolg van het hormoon oxytocine, dus van de toeschietreflex, die verantwoordelijk is voor de grootste melkstroom van de borst naar de baby.

Dat betekent dat zonder de toeschietreflex er hooguit 10-30ml melk uit de borst komt, hoe hard er verder ook geduwd (massage) of getrokken (zuigen) wordt op en aan die tepel en tepelhof. Wat het bovengenoemde onderzoek nu heeft opgeleverd (en wat eerder onderzoek ook liet zien) is dat de manier waarop de tong de borst bewerkt niet precies is zoals we ons dat voorstelden. Daarbij moet worden aangetekend, dat de beelden telkens maar een paar slokken laten zien en dat de baby om de opnames te kunnen maken niet meer goed aan de borst gepositioneerd lag. Als een baby goed ligt, raakt zijn borstkas namelijk volledig zijn moeder en dan past het echo-apparaat niet meer goed, dus moet de baby een beetje opzij en een beetje draaien. Dit feit werd ook benoemd in de Facebook discussie (in het Engels) met Mike Woolridge en Cathy Watson Genna, twee autoriteiten op het gebied van borstvoeding technieken.

Mijn melding van het gesprek met de journalist op Facebook leverde ook een discussie onder deskundigen op. Om duidelijk te zijn wil ik hiermee voor eens en altijd de discussie sluiten over hoe de melk bij de baby komt. Een goed aan de borst drinkende baby doet van alles met zijn tong, kaken, gehemelte en wangen waardoor er een toeschietreflex wordt opgewekt en hij de juiste bewegingen kan uitvoeren om de daarmee uit de borst spuitende melk veilig en doorademend door te slikken. En of nu de hele tong een doorlopende peristaltische beweging maakt en of je dat gedoe met tong en kaken nu wel of geen massage noemt, is in feite muggenzifterij, gekrakeel op de halve vierkante millimeter. Leuk voor professionals om een goede boom over op te zetten, maar volkomen oninteressant voor de moeder en haar tevreden drinkende baby.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No products found which match your selection.