Tongriem als oorzaak voor eetstoornis ARFID

Symptoms seem to be caused by something that happened in early life.: ARFID: A New (and Underdiagnosed) Eating Disorder | GOOD

ARFID: “avoidant/restrictive food intake disorder” wordt in Wikipedia beschreven als een pychische aandoening. Sommige vormen zijn gelinkt aan sommige vormen van autisme. De opmerking dat het kan zijn ontstaan door een negatieve voedingservaring (gepaard gaand met kokhalzen, overgeven en verslikken) leidde tot een interessante bespreking in de internationale Facebookgroep ”Oral Ankylofrenula Professional Support Group´´ De discussie opende met de vraag ´´Maar wat nu als die kinderen niet *kunnen* eten?´´ Kinderen met een korte tongriem die de tongfunctie inperkt, al dan niet in combinatie met een lipriem die de bewegingsvrijheid van de bovenlip beperkt, hebben naast en na het moeizame drinken aan de borst, vaak ook problemen met het kauwen en verplaatsen van het voedsel in de mond en het doorslikken ervan. Het kan leiden tot sterke voor- en afkeuren van bepaalde voedselstructuren, en negatieve voedselervaringen door verslikken en kokhalzen. Dat verslikken en kokhalzen is een gevolg van het niet goed kunnen kauwen en het niet soepel kunnen verplaatsen van de voedselmassa door de mond en naar de keel. Eten wordt daarmee een onaangename en soms pijnlijke of beangstigende ervaring.

Van pasgeboren baby’s wordt soms gezegd dat ze niet aan de borst willen. Dat is een foutieve interpretatie van wat wordt geobserveerd. Het gaat uit van de vooronderstelling dat een pasgeboren kind al iets kan willen. Dat kan hij niet, daarvoor ontbreekt hem nog het bewustzijn. Een pasgeboren kind wordt gedreven door instincten, reflexen en basale behoefte vervulling. Een kind dat niet aan de borst gaat kan het niet; er is iets dat hem afhoudt van het drinken aan de borst. Dat kan een eerdere ervaring zijn of een anatomische variatie in zijn mond of aan de borst van de moeder. Het selectieve voedsel weigeren van kinderen met ARFID is daarmee vergelijkbaar. Eten is een levensbehoefte en een kind dat kan eten zal eten. Het is een voorbarige aanname dat bij een kind met voedingsproblemen dat primair vanuit de hersenen komt. Met andere woorden de psychische problemen kunnen net zo goed het gevolg als een oorzaak zijn van voedingsproblemen. Met die gedachte in het achterhoofd is het onzinnig om voedingsproblemen bij kinderen standaard te willen gaan opheffen met gedragstherapie. Een kind met anatomische beperkingen zal niet plotseling die beperkingen niet meer hebben als hij gedragstherapie krijgt. Ik vermoed dat de aversie daardoor alleen maar sterker wordt.

Ik leg dit ook uit aan moeders van kinderen met anatomische orale beperkingen. Het behandelen van beperkende tong- en lipriempjes kan overbodig lijken als het kind compenserende technieken ontwikkelt, voldoende melk krijgt en zijn moeder geen pijn doet. Maar dat wil niet zeggen dat die riempjes geen problemen later zullen veroorzaken. Ouders moeten goed afwegen of zij die mogelijke latere problemen willen voorkomen door nu al te behandelen, ook als het drinken aan de borst nu geen problemen geeft, of dat zij het willen aankijken en afwachten of er later inderdaad problemen ontstaan met eten, spreken en/of de ontwikkeling van het gebit. Het is een voorzorgsmaatregel, die voor een aantal overbodig zal zijn en voor een aantal niet. Dat geldt voor alle preventieve maatregelen zoals de hielprik, inentingen en vitamine K suppletie. Elk van die preventieve handelingen zullen door ouders moeten worden overdacht en afgewogen.

1 antwoord
  1. govers Marleen
    govers Marleen zegt:

    Ook ik ontdekte dat mijn dochtertje een te korte tongriem had toen ze een jaar of twee was, ik zag het als ze haar tong uitstak. Het puntje van haar tong trok dan terug naar achter. Ik ben ermee naar de dokter gegaan en vervolgens hebben ze in het ziekenhuis een knipje gegeven in de tongriem. Als jonge baby deed ze tot een uur om haar flesje leeg te krijgen en dat is daar waarschijnlijk de oorzaak van geweest. Met vaste voeding had ze geen problemen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.