Sterk

Vandaag wil ik je een sterk verhaal vertellen. Het gaat over een moeder die zich na de geboorte van haar eerste kind van alles liet wijsmaken en als gevolg daarvan haar borstvoeding ten onder zag gaan. Bij haar tweede kind was ze goed voorbereid en stond ze sterk in haar schoenen. Weet je wat? Ik laat het haar zelf vertellen. Een gastcolumn van Imke van Kuilenburg.


Op het Kiindfestival, sprak ik je even aan. Ik heb op de Ouders Natuurlijk beurs een setje van 5 5 ml colostrumspuitjes gekocht. Ook tipte je me een artikel op je blog over het glucoseprotocol. Beide zijn onmisbaar geweest voor onze start met borstvoeding deze keer.

De laatste weken van mijn zwangerschap heb ik colostrum gekolfd met de hand. Het viel me behoorlijk tegen en iedere druppel was een overwinning. Maar ik had 4 spuitjes vol toen de bevalling begon. Twintig milliliter kostbaar colostrum.

spuitdop2Van mijn eerste kind beviel ik met een spoedsectio. En toen belandden we in het glucoseprotocol met onze dochter. Totaal bleu hebben we toen ingestemd. Dat hebben we geweten. Kunstvoeding bijgeven in verband met bloedsuikers. Kind aan de borst geduwd en dus weigerde ze. Al die kunstvoeding spuugde ze weer uit, bloedsuikers niet stabiel, te veel afvallen, kinderarts wilde maagsonde, uiteindelijk maagje gespoeld etc. etc. en ik huilend als een idioot aan de kolf. Het heeft weken geduurd voordat ik haar aan de borst had. Uren op de bank en heel veel tranen. Ook kon ik haar vraag niet bijhouden later en betekende dat een vroeger einde van de borstvoeding dat ik gewild had.

Deze keer wilde ik echt, echt anders maar ook deze baby werd toch met een spoedsectio geboren, daarbij had ik een uterusruptuur, waardoor ik heel lang op de OK gelegen heb. Het heeft drie uur geduurd voordat hij bij mij was voor de eerste kennismaking en de eerste voeding. Deze baby was nog eens 500 gram zwaarder dan zijn zus dus dat werd weer dat verdomde protocol. Deze keer hebben we de kunstvoeding alleen keihard geweigerd. Tot grote frustratie van de kinderartsen. Mattan heeft nog voor hij bij mij kwam 2 spuitjes colostrum gedronken. Vingervoedend door papa. De andere twee zijn later op de dag nog gegeven.

Mijn zoon heeft zichzelf de eerste keer aangelegd en bij die eerste hap wist ik het al, dit wordt een heel ander verhaal. Hij was heel alert en zeer borst gefocused. Om het uur wilde hij een paar slokjes. Maar het ziekenhuis wilde dat ik zou gaan kolven om extra te geven. En de druk om bijvoeding bleef flink. Uiteindelijk heb ik in een Facebook groep een noodkreet geplaatst en had ik een paar uur later donormelk in de koelkast van het ziekenhuis staan. Toen brak helemaal de *** uit bij de kinderartsen. Of ik mijn kind soms HIV of Hepatitus wilde geven. De donor is notabene iemand die voor de moedermelkbank doneert en dus gescreend is, maar nee hoor, dat maakte niets uit. En ook pleegde ik nog een telefoontje met een lactatiekundige die mij vertelde dat ik niet gek was en ook niet onverantwoord.

Uiteindelijk heb ik de donormelk niet nodig gehad, want een gezonde baby weet wat ie nodig heeft. En dus stabiliseerden zijn bloedsuikers prachtig. Tot verbijstering van de verpleging. Ook viel hij helemaal niet dramatisch af (7,6% max) De kinderartsen vonden echter van wel dus weer die kunstvoedingsdruk. En weer hebben wij geweigerd. ‘Maar mevrouw u weigert ook te kolven!’ Helemaal niet maar ik heb constant mijn baby aan de borst, die lijkt me de beste kolf! Ik was en ben echt onthutst door de zeer gebrekkige kennis van de artsen.

De borstvoeding is, natuurlijk, deze keer prachtig op gang. Wat een verschil: je productie op gang kolven of een baby die de boel activeert! Mattan is in acht weken tijd van een bijna 5 kilo baby naar een 7 kilo baby gegaan. Hij is tevreden en ernstig borstverslaafd. Ik voorzie een lange borstvoedingsrelatie deze keer!

Kortom, de spuitjes en het artikel hebben ons een enorm voordeel opgeleverd! Het was een enorme strijd in het ziekenhuis. Maar het is gelukt! Dus dank je wel voor je info en voor het aanbieden van deze spuitjes!


Verder lezen:

Op het oude blog: stukjes met label bloedsuikers, glucose

Literatuurlijst neonatale hypoglycemie

Hierboven: klik de themapagina ‘bijvoeding 2’ een aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.