Statistisch gezien zijn de artikelen en blog die de meeste aandacht trekken. Statistisch gezien dus de meest succesvolle. Maar ook de beste?

Statistisch gezien

Statistisch gezien

Statistisch gezien
dip

”Dip” staat met stip bovenaan. Een blog over groei en het normale verloop van de groei van kinderen. En hoeveel paniek en zorg die normale groei kan geven. Die paniek komt enerzijds doordat veel mensen geen idee hebben hoe normale, gezonde groei eruit ziet, ook veel zorgverleners die ouders hierin adviseren, niet. Anderzijds doordat veel mensen geen idee hebben hoe normaal zoog- en zorggedrag voor mensen -dat zorgt voor die normale gezonde groei- eruit ziet, ook veel zorgverleners die ouders hierin adviseren, niet.

En dat baart mij dan weer zorgen. Er wordt zoveel gesproken over wetenschappelijke benadering van zorg en opvoeding. Voor alles zijn protocollen en die protocollen heten op wetenschappelijk onderzoek te  zijn gebaseerd. En toch krijgen ouders nog steeds advies dat haaks op de nieuwste wetenschappelijke inzichten staat, juist als het gaat om de opvoeding en verzorging van hun kwetsbare kleine kind.

De andere blogs gaan ook in op thema’s die met dat gebrek aan kennis samenhangen: over normale darmwerking, over de verwerking van alcohol door het systeem van de voedende moeder en over de gevolgen van niet-humane melk voor de kwetsbare darm van de zuigeling. Het is schokkend en zorgelijk dat zoveel zorgverleners hiervan allemaal onvoldoende op de hoogte zijn. Denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, want ”kinderen worden toch wel groot”.

Het recent door SIRE gelanceerde spotje over hoe we jongens zouden moeten aanpakken gaat gebukt onder een zelfde veronachtzaming van wetenschappelijke ondersteuning. Datzelfde gebrek aan kennis over wat normaal gedrag is voor kinderen. En dan daar bovenop nog het ophangen aan gender van hoe kinderen te behandelen. Gelukkig kwam er ook een boel een commentaar op, zelfs eentje in de vorm van een vergelijkbaar filmpje, maar dan over meisjes. Andere commentaren gaan in op de denkfout om de verschillen tussen jongens en meisjes zo te benadrukken.

En daar gaat het om: we moeten het hebben over kinderen, hun normale ontwikkeling en wat zij nodig hebben. En daarin zit tussen jongens en meisjes niet heel erg veel verschil.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Gerecycled blog, onder andere als reactie op de SIRE jongens campagne, waarover ik eerder dit schreef: […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.