Statistiek

Zo in de nadagen van een jaar zie je overal lijstjes en statistieken aangaande het voorbije jaar opduiken. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een haat-liefde verhouding heb met statistieken. Daarom vandaag bij wijze van Zondag’s Leesvoer een statistisch overzicht van een jaar nieuw blog. Een echt leesblog over statistiek volgt dan later. De titelfoto is een screenshot van mijn bezoekersstatistieken pagina. Met een stukje beeldscherm bureaublad erbij, gewoon voor de leuk, om te laten zien hoe ik werk. Enfin, de statistieken. De bovenste balk geeft het aantal bekeken pagina’s per maand aan. Gemiddeld bekijkt elke bezoeker 2 pagina’s en gemiddeld zijn er een kleine 5000 bezichtigingen per maand. Dat komt neer op een kleine 170 bekeken pagina’s per dag, een jaar lang. Maar zoals we weten bestaan gemiddelden bij de gratie van de extremen. De hoogste en laagste daggemiddelden werden respectievelijk in september (202) en december (110) gemeten.

meestgelezenMaar benieuwder dan naar de kale bezoekersaantallen ben ik naar wat de bezoekers dan zo graag bekijken. Welke blogs werden het meest gelezen en welke andere pagina’s? Daarvoor hebben we een ander overzichtje nodig. Van de lange lijst heb ik alleen de blogs en pagina’s genomen met 300 of meer bezoekers. de bovenste is een algemeen cijfer, dat telt niet echt mee. Met stip en op eenzame hoogte bovenaan staat Schreeuwer.

schreeuwerstatsEen stukje over scheiding van moeder en kind. Het leverde behalve bezoekers ook een stevige discussie op met een veehouder die het niet eens was met mijn beschrijving van de hedendaagse praktijk in melkveebedrijven. Ik vind het wel opvallend dat dus niet een borstvoeding technisch verhaal de meeste bezoekers telt, aar een stukje over ouderschap. En ook nog eens een stukje waarmee ik niet bepaald over bolletjes strijk en sussende woordjes spreek. Opvallend is dat de meeste aandacht er niet gelijk was, maar pas toen het stukje ergens werd besproken, een paar weken later.

autostatsEen goede tweede plaats krijgt Auto. (De meeste aandacht gelijk na publiceren, nog even na-ijlend en met een paar kleine oplevingen later.) Ook weer een niet heel vriendelijk stukje en niet borstvoeding technisch. Ik veeg er nogal de vloer aan met deskundologen die denken dat het wel meevalt met de inferioriteit van borstvoeding substituten. Hetzelfde geld voor nummer drie van de top drie: Daar is-ie weer. Kennelijk moet ik felle stukjes schrijven om aan lezers te komen. Meer lactivisme dus in 2015? Toch wordt borstvoedingstechnische praat wel gewaardeerd, want ook een paar themapagina’s staan in de hogere delen van de toplijst. Op de dertiende plaats Alcohol en zo. Een interessante pagina, die door het jaar heen bezoekers trekt met nu en dan een uitschietertje. Ook Buikpijn trok meer dan 300 lezers,  Moedermelk bleef net daaronder. Reden te meer om de themapagina’s te gaan uitbreiden.

herkomstMaar het meeste plezier vind ik toch in het bekijken waar al de lezers vandaan komen. Kijk, Nederland, België, Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid Afrika daar kan ik inkomen, massa’s Nederlands begrijpende mensen daar. Indonesië ook nog wel en landen met veel voormalige Nederlandse immigranten zoals Canada en Australië ook. Maar de Verenigde Staten op de derde plaats? Het aantal landen waar geen Eurolac! lezers vandaan komen is sneller geteld dan omgekeerd. Ik ben er stil van. herkomstall

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.