Speeddaten is nu niet direct waar je aan denkt bij een borstvoeding evenement. Toch deden ze het in Assen tijdens de Wereld Borstvoeding Week 2017

Als je speeddaten opzoekt in een woordenboek of op Wikipedia vind je vooral omschrijvingen zoals ”korte ontmoetingen achter elkaar hebben om een partner te vinden”. Maar het wordt meer en meer ook gebruikt in andere situatie. Er is bijvoorbeeld een speeedating sollicitatie, speeddating netwerken en dus ook borstvoedingvragenspeeddaten. Dit is niet zo’n vluggertje als het speeddaten bij het zoeken nar een partner en met minder zittende deelnemers. Een handvol lactatiekundigen zit aan tafeltjes en bezoekers mogen om en om een kwartier borstvoeding vragen met hen bespreken.

vluggertje

Persoonlijk ben ik niet zo van de vluggertjes, maar enfin als trekkertje voor een evenement en als middel om de spotlights eens op borstvoeding te zetten, vooruit. Wel een ludieke actie, van dat ziekenhuis dus. en aldus geschiedde dat dit op de site te lezen was: ”Elke lactatiekundige heeft zijn/haar eigen tafel. Ieder kwartier kan men wisselen van tafel en zo een kwartier, met meerdere bezoekers, praten met en vragen stellen aan de betreffende lactatiekundige. Het kan gaan over hun specialisatie of aandachtsgebied, over een boek dat ze geschreven hebben of over de speciale diensten die ze verlenen. Zo is Stefan is bekend van bv.com, weet Maaike veel van lipband- en tongriemproblematiek, en geeft Roxanne kolfconsulten en is draagdoekconsulent. Marianne heeft een paar boeken op haar naam staan die ze in het Nederlands heeft vertaald. Maak ook kennis met de borstvoedingscoaches van het WZA!”

Aan de slag dan maar om dit te gaan organiseren.

Organiseren kost geld. Geld dat men in de zorg niet heeft. Dus wordt er sponsoring gezocht. En daar ging het fout. Er waren goodiebags (tasjes met reclamefolders en proefmonsters) van een fabrikant van spenen en fopspenen. Daarmee houdt het ziekenhuis geen rekening met de WHO Code voor het marketen van vervangingsmiddelen voor moedermelk en borstvoeding.

Reclame maken voor vervangingsmiddelen voor moedermelk of borstvoeding of het voeden aan de borst zijn volgens de Code verboden. Daaronder valt ook het verheerlijken van moedermelkvoeding per fles. Let op: het gaat niet om het verbod op het geven van andere melk dan moedermelk of een verbod van afgekolfde moedermelk per fles. Het gaat om *reclame* voor de hulpmiddelen en een verbod op het *verheerlijken* van moedermelkvoeding per fles. Als borstvoeding aan de borst om welke reden ook niet mogelijk of gewenst is, dan zullen ouders even goede en even uitgebreide informatie moeten krijgen om dat zo goed mogelijk en voor hun kind zo veilig mogelijk te doen. Er zijn in Nederland zelfs nieuwe richtlijnen ontwikkeld (in de plaats van de tien vuistregels van het BFHI) om die gelijkheid zeker te stellen.

Nu lijkt het erop dat sommige mensen of instellingen lijken te denken dat met die verandering van koers de WHO Code regels niet meer gelden. Maar nee, dat is misgedacht, ook nu nog moeten kinderen en hun gezondheid en hun kansen voor een goede start worden beschermd en dus worden gevrijwaard van reclame.

Als bonus hieronder nog twee oude blogs over reclame en de Code.

Moedermarketing op de kraamafdeling

verondersteld

”Wil jij dat bericht Boos om moedermarketing op de kraamafdeling ook nog eens twitteren?” vroeg een collega. En ja, dat wilde ik wel, want een ziekenhuis dat ons tot nu toe goed bekend stond had zich door de kunstvoedingsindustrie laten inpakken en maakt daardoor reclame voor kunstvoeding. Des te ernstiger is dat als je weet dat dit een BFHI gecertificeeerd ziekenhuis is. Dat is toch wel een flink gemiste kans voor dat ziekenhuis om zich te onderscheiden op het punt van zorg voor borstvoeding. Ze hadden ook kunnen weigeren een contract te tekenen en dit breed uitmeten in hun communicatie naar de patiënten: Wij zijn integer, wij weigeren geld en cadeautjes aan te nemen van aanbieders die de gezondheid en veiligheid van uw kinderen aantasten. Maar nee, ze kozen voor de cadeautjes, zodat zij ook de moeders cadeautjes kunnen geven. Weliswaar een niet erg zorgaanbieder-waardig cadeautje, maar wie maalt erom, het is gratis.

Er ontsponnen zich op Facebook en Twitter uiteraard discussies na het delen van bovenstaand artikel. Berichten over teleurstelling en verwarring, want dit is toch een gecertificeerde instelling, die mogen dat helemaal niet. Kun je dus helemaal niet vertrouwen op dat keurmerk? Dat zou moeten kunnen. De eerste screening om het keurmerk te mogen gaan voeren is redelijk streng en elke drie jaar moet er opnieuw worden bewezen dat de instelling nog steeds voldoet aan de voorwaarden. Kennelijk is het toch nog mogelijk om daar tussendoor door de mazen te glippen. Mogelijk dat de afdelingen van zo’n ziekenhuis die gecertificeerd zijn geen invloed hebben of kunnen uitoefenen op degenen die verantwoordelijk zijn voor inkoop en voor contracten met leveranciers.

Zelf leukte ik de discussie wat op met twee opmerkingen, namelijk over wie eigenlijk zou moeten betalen voor zuigelingenvoeding in het ziekenhuis. Ouders die ervoor kiezen borstvoeding te geven betalen dit zelf. Ze nemen het ook zelf mee. Ouders die kunstvoeding verkiezen nemen niks mee en betalen ook nergens voor. De voeding voor de zuigeling is inbegrepen in het totale kostenplaatje van een bevalling in het ziekenhuis en een eventueel kraamverblijf. Ouders die hun eigen voeding voor hun kind meenemen krijgen geen korting op de rekening. Ze krijgen ook geen korting op hun zorgverzekeringspremie. Dat zijn toch dingen die tot nadenken stemmen.

Dan is er nog het punt waar het in dit artikel over gaat. Het gaat namelijk niet om het wel of niet geven, krijgen van of betalen voor de voeding die je kind krijgt, maar om de merknaam van commerciële kunstmatige zuigelingenvoeding. Die naam staat namelijk breeduit op flesjes met steriel water die de afdelingen gratis schijnen te krijgen. Deze flesjes worden leeg gekiept en aan de moeders gegeven die melk gaan afkolven voor hun kind. Lekker goedkoop, want officiële kolfflesjes zijn duur, ook die van een goedkoper generieker merk dan die van de kolf zelf. Wat ik nu niet begrijp is dat de mensen die in die ziekenhuizen werken niet inzien hoe onvoorstelbaar onethisch dit gebruik is.

Nog afgezien of het van de WHO mag (de basis van hun certificering, weet je nog?). Moeders hun melk laten afkolven in flesjes die door de concurrent worden geleverd. Een van de deelnemers aan de discussie verzuchtte dan ook: ”nu begrijp ik wel waarom ze mijn melk gewoon weg gooiden wegens ‘onvoldoende voedingswaarde’.” wie in de ban is van de gelikte machinaties van de kunstvoedingsfabrikanten krijgt al snel het idee dat er aan die moedermelk van alles mankeert. En dat is precies waarom reclame voor kunstvoeding op geen enkele manier toegestaan is. Het ondermijnt het vertrouwen in de waarde van moedermelk bij zowel de ouders als bij de zorgverleners. De zorgverleners die toch echt wel beter moeten weten dan de beweringen van een financieel belanghebbende hoger in te schatten dan de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek door onafhankelijke onderzoekers.

Reclame voor zuigelingenvoeding

Code

”Met het nu afgesproken goedkeuringsproces is de VNFKD er van overtuigd een einde te hebben gemaakt aan de verwarring over welke informatie wel en niet is toegestaan op de verpakkingen van voedingsproducten voor baby’s en kinderen.” (Citaat uit  Vakbladvroeg – Reclames voor zuigelingenvoeding krijgen check van keuringsdienst.) Aangezien Nederland de WHO Code voor de marketing van vervangingsmidelen voor borstvoeding heeft ondertekent is dit een fluitje van een cent, volkomen helder en niet open voor discussie, achterommetjes en mazen.

Het gaat met name in dit artikel over reclame op het etiket, over gezondheidsclaims en zo. Wie de WHO Code respecteert en naleeft hoeft niet lang na te denken over hoe zo’n etiket eruit ziet en wat erop vermeld dient te staan. Geen afbeeldingen van blije baby’s of andere feel-good plaatjes. Geen enkele vorm van gezondheidsclaims, ook niet voor de speciale voedingen, want de meeste van die claims zijn niet wetenschappelijk hard te maken. Verder alleen de naam van het product (wat is het), wat erin zit en hoe je het klaarmaakt. Tevens een vermelding dat het een vervanger is voor borstvoeding, moedermelk of andere menselijke melk en de aanmoediging advies te zoeken van een terzake kundige zorgverlener over het voeden met niet menselijke melk. Zoiets bijvoorbeeld:

Voorbeeld van een generiek kunstvoeding etiket. Dit geldt ook voor opvolg- en groeimelken (nrs 2, 3 en volgende)

Voorbeeld van een generiek kunstvoeding etiket. Dit geldt ook voor opvolg- en groeimelken (nrs 2, 3 en volgende)

Uiteraard moeten alle zorgverleners die werken met (aanstaande) moeders en jonge kinderen goed op de hoogte zijn van borstvoeding, de eigenschappen ervan en hoe je dat goed begeleidt, maar ook van kunstvoeding, wat het is, wat de eigenschappen en risico’s zijn, hoe je het klaarmaakt en hoe je een kind ermee voedt. Op dit blog is een hele lijst van blogs over kunstvoeding te vinden om jezelf bij te scholen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Speeddaten Vriendelijk Formule voor duurzaamheid Veilige voeding Begeleiding bij borst en fles […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.