handwerk

Rotte wondermiddelen

Ik ben een soort van geabonneerd op een aantal blogs, zodat ik niets van mijn favoriete bloggers mis. De vaste lezer kent een aantal van mijn grootste favorieten, want die keren met regelmaat terug in Zondags Leesvoer. Van één die extra favorieten kreeg ik bericht over een blog met een intrigerende titel: Rot op met je wondermiddelen! – De groene vrouw. ”De natuur is fantastisch en helemaal te gek enzo, maar de natuur heeft ook dikke schijt aan jouw gezondheid. En wonderen bestaan niet.” Van harte aanbevolen om te lezen. Ze eindigt met deze oproep: ”De vraag van vandaag: Wat is jouw gezondheidsclaim-irritatie? Vertel het ons in de reacties!” Ik zat al met de virtuele pen in de aanslag, toen ik me bedacht dat ik dan haar blog zou overnemen, wat ook weer niet de bedoeling is. Mijn antwoord wordt dus een blog op zich. Komt-ie.

Borstvoedingland heeft zijn eigen wonderdokters en Meest Geweldige Tips Ooit. En hulpmiddelen en gadgets die De Oplossing Voor Alle Borstvoedingsproblemen zijn. Ik schijn zelf ook zoiets te zijn: onlangs was ik bij een jonge moeder die van haar verloskundige te horen had gekregen dat ik de goeroe van borstvoeding was. Ze bedoelde het heel positief hoor, werd me nog verzekerd; voornoemde verloskundige had ooit nog eens bijscholing van mij gehad. Ik vind het altijd curieus dat ik kennelijk zo overkom. Ik pretendeer zelf niet dat ik voor iedereen een oplossing heb en erken dat het gewoon soms niet lukt.

Ik ga nu niet alle gadgets en hebbedingetje en Allerbeste Probleem Oplossers Aller Tijden opnoemen en bespreken; dat deed ik behalve achter bovenstaande links ook al hier. Ik ga hier alleen in op de allerlaatste die ik tegenkwam. Een Altijd Werkende Laat Je Baby Binnen Een Minuut Slapen truc. Wat mij hier vooral aan dwars zit zijn de tissue en het inbakeren. Dat zijn namelijk, net als heel veel van die Je Kunt Nóóóóit Meer Zonder Dit dingen, dingen die moeders en kinderen uit elkaar halen. Het bevordert ”detachment” ouderschap in plaats van ”attachment” ouderschap. Het zorgt niet voor verbinding, maar voor verwijdering, afstandelijkheid. Als sociale diersoort hebben wij mensen juist altijd meer verbinding nodig, meer nabijheid. Inbakeren ontneemt de baby een groot deel van zijn communicatieve gereedschappen en daardoor tot interactie met zijn ouders. Het bevordert ook de neiging van de ouders om het kind neer te leggen in plaats van vast te houden. En dat zakdoekje. Waarom een zakdoekje gebruiken als je ook je handen hebt?  Is dat angst voor aanraking? Menselijke aanraking is altijd beter dan aanraking met een ding, hoe zacht dat ding ook is. Veel ouders gebruiken instinctief een vorm van aaien over het gezicht in een beweging vanaf het voorhoofd in de richting van de kin om kinderen in een staat van rust en ”klaar om te gaan slapen” te brengen. Het lijkt een soort hypnotische werking te hebben, die het kind zich laat overgeven aan die staat van rust. Het werkt overigens ook bij dieren.

ligOverigens is over het algemeen de meest fail-safe slaap-truc nog altijd borstvoeding geven tot kind slaapt.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de ruimte zich te laten vinden. Mensen noemen mij ook wel een goeroe (lees er hier en hier over), maar gelukkig ben ik ik geen Foodie-goeroe. Het is waar dat er een hoop voedingsleer […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.