handwerk

Reflux reflex

Vandaag schreef ik, in antwoord op een vraag in een Facebookgroep, over spugen bij baby’s: ”Het is allemaal geen reflux in de zin van ziekte. ”Verborgen reflux” is een modieuze benaming voor zure oprisping. Echte refluxziekte is een ernstige, maar gelukkig niet heel veel voorkomende ziekte door een defect aan de sluitklepjes van de maag (de onderste of de bovenste). Wat tegenwoordig reflux wordt genoemd bij baby’s heette vroeger gewoon spugen of melk teruggeven. Het is over het algemeen totaal ongevaarlijk en niet ernstig, in een aantal gevallen is het een symptoom van iets anders dat mis is, zoals verkeerd voedingsmanagement, onhandige drinktechnieken, mogelijk door variaties in de anatomie van de mond (tong-/lipriempje, vreemd gevormd gehemelte, …) of door geboorte trauma (KISS en dergelijke), of door bijvoorbeeld een allergische aanleg.” Ik bedacht me dat een blog over reflux en spugen wel op zijn plaats was. Ik besloot eerst eens te inventariseren wat ik daar eerder al over schreef.

 Eurolac!: Maandagmodel
null Eurolac!: Over het randje
null Eurolac!: Fratsen Reflux als onderdeel van meerdere problemen
null Eurolac!: Springende conclusies
Lekkage | Eurolac!
JBPM | Eurolac!

Enzovoorts, enzoverder. Doe maar eens een search op één van beide blogs met de zoektermen reflux en spugen: pagina na pagina komt je tegemoet.

Enfin, u krijgt het idee. Ik denk dat ik alles wat daarover te zeggen is al wel gezegd heb. Het is een beetje een reflex geworden om elk spugen of elke oprisping te diagnosticeren als reflux. Over het algemeen volkomen onterecht. En ook niet onschuldig, omdat dat een onderzoek naar een mogelijke oorzaak van het spugen of de oprispingen tegenhoudt en dat leidt dan weer tot onnodige medicalisatie. Eigenlijk lijden niet zozeer kinderen massaal aan reflux, maar veel zorgverleners aan een kennisdeficiëntie als het gaat over de fysiologie van de zuigeling. Ik vraag me dan altijd af hoe dat komt en of een dergelijke deficiëntie ook bestaat ten aanzien van andere kennisgebieden van zorgverleners.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Lees meer over reflux  […]

  2. […] Lees ook: Reflux reflex […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.