Crematocrit

Moedermelk is in principe precies goed voor moeder’s eigen kind. Kinderen met bepaalde aandoeningen kunnen melk nodig hebben met meer calorien of juist vetarme voeding. Soms kan een kind het ”niet goed doen” ook als het aanleggen en de manier van borstvoeding geven goed lijken. In al die omstandigheden kan het nodig zijn om het vetgehalte van moedermelk (crematocrit) te bepalen. Cliënten van Eurolac, en andere moeders op verwijzing van hun eigen lactatiekundige of andere zorgverlener, kunnen bij Eurolac eenvoudig het crematocrit van hun melk te laten bepalen. Voor het bepalen van het crematocrit is maar een paar milliliter moedermelk nodig. Deze worden in het door Eurolac geleverde verpakkings- en verzendmateriaal opgestuurd en vervolgens geanalyseerd.

Lees ook: Vet in moedermelk: functie, waarde en bepaling 

Crematocrit bepalingen kunnen worden aangevraagd door

  • cliënten die al in consult zijn bij Eurolac
  • moeders die worden doorverwezen door andere lactatiekundigen
  • moeders die worden doorverwezen door andere zorgverleners
  • cliënten op eigen verwijzing, alleen in combinatie met een lactatiekundig consult per telefoon of email of in persoon

Indicaties bij de baby:

  • niet-gedijende baby, ondanks goed borstvoedingsbeleid en zonder achterliggende ziekte of aandoening
  • baby die een hoog-calorisch laag-volume voeding nodig heeft
  • baby die een vetbeperkte voeding nodig heeft

Indicaties bij de moeder:

  • moeders waarbij gerede twijfel is over het vetgehalte van de melk (lactatiekundige indicatie)

Werkwijze en kosten

Aan de hand van de aanvraag wordt bepaald hoeveel en welke soort monstertjes nodig zijn. Eurolac maakt een pakketje klaar met het juiste aantal 1,5ml flesjes, etiketjes, invulformulier, gebruiksaanwijzing en verpakkings- en verzendmateriaal, inclusief een gefrankeerde en geadresseerde retourenveloppe. Per test zijn 4, 6 of een enkele keer 8 monstertjes moedermelk nodig van verschillende fasen van een voeding of kolfsessie uit beide borsten.De flesjes worden goed gesloten en gelabeld.

Voor het testen wordt een kleine hoeveelheid melk van elk monster in een testbuisje overgenomen. Deze buisjes worden een paar minuten gecentrifugeerd, waardoor melk en vet zich afscheiden. Dan worden de buisjes afgelezen en het crematocrit bepaald. De gegevens worden in leesbare vorm overgezet en per email aan de aanvrager gerapporteerd. Bij verwijzing door een andere lactatiekundige of andere zorgverlener krijgen zowel de verwijzer als de moeder zelf de uitslag.

Voor het bepalen van het crematocrit, het vetgehalte en de calorische waarde van moedermelk wordt €60,00 in rekening gebracht aan de cliënte.

Melkvet bepaling

Dit formulier kan worden gebruikt door een lactatiekundige of andere zorgverlener om namens een cliënte een crematocrit bepaling aan te vragen. Moeders die geen cliënt zijn bij Eurolac, kunnen zonder verwijzing geen aanvraag doen. Zij worden verzocht zich eerst te melden voor een consult.

Vul voor een goed verwerkbare aanvraag alle vragen in.

Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld en onder geen voorwaarde, tenzij met uitdrukkelijke toestemming van de cliënte, doorgegeven aan derden.

  • Geef in als G:P:L. Tel de huidige lactatieperiode mee.
  • Geef aan wat de indicaties zijn voor het aanvragen van een melkvet bepaling. Gebruik het veld hieronder om ''Anders'' te specificeren.