Poeppraatjes nog maar eens want de bakerpraatjes blijven de ronde doen. Over magische moedermelk zonder afval waardoor baby’s dagenlang niet hoeven poepen en het toch geen obstipatie heet. Poeppraatjes nog maar eens dus, want wat is nu eigenlijk normaal en niet.

Reacties op dit blog zijn van harte welkom. Heb je een vraag over de stoelgang van jouw baby, dan is dit niet de plaats die te stellen. Vraag een emailconsult aan, zodat ik prive op jouw specifieke vraag kan ingaan. 

Poeppraatjes nog maar eens

Poeppraatjes nog maar eens

Ik wil me deze keer richten op een van de meest hardnekkige bakerpraatjes. Namelijk het idee dat moedermelk zo volledig verteerbaar is dat er geen afval is en een kind rustig zeven tot veertien dagen zonder poepen kan gaan. Het is heel hardnekkig en heel hardnekkig fout. Om te beginnen is het zo dat elk stel darmen gewoon 24/7 moet werken en de inhoud op gang moet houden en dat betekent dat er elke dag wat uit moet, want er komt ook elke dag wat in. Ten tweede is moedermelk niet volledig opneembaar.

Vaker dan één keer per etmaal poepen is, zeker voor zuigelingen, geen groot probleem, veel minder groot dan minder vaak poepen en dagen overslaan.
Overvloedige ontlasting kan een teken zijn van veel melk, maar kan ook normaal zijn. Spuitluiers waarbij je het idee hebt dat je je kind enkel nog aan de schoudernaadjes kunt optillen en in bad laten zakken  zijn geen uitzondering. Het verschijnsel kan normaal zijn voor dit kind of er kan een oorzaak als een te enthousiaste melkproductie achter zitten, waardoor er een relatief te kort is aan vet ten opzichte van de overvloedige hoeveelheden suiker. De darminhoud heeft dan te weinig tijd om te worden verteerd en komt gistend en borrelend naar buiten gespoten.
Lees over bruisen en spuiten hier verder.

De hardnekkigheid van dit poepbakerpraatje komt waarschijnlijk doordat niet iedereen altijd goed heeft begrepen hoe de spijsvertering werkt en veel wat over baby’s wordt doorverteld, ook door zorgverleners, meer is gebaseerd op ”zo deden we het altijd al” dan op wetenschappelijk onderzoek en basale biologische kennis. Inmiddels weten we dat, hoewel moedermelk het meest makkelijk te verteren voedsel is, er toch ook onverteerbare delen inzitten (probiotische vezels bijvoorbeeld) en er dus altijd afval is. Alle nutriënten die door de darm moeten worden opgenomen, moeten worden verteerd, omgezet en ook dat soort processen geeft altijd afval. Verder bestaat de helft van de darminhoud uit micro-organismen (bacteriën, schimmels etc) en hun afvalproducten.

Er is dus wel degelijk afval, ook bij moedermelk, en dat afval moet het lichaam met regelmaat verlaten. Een gezonde darm moet constant in beweging zijn en afval afvoeren. Ook voor volwassenen zou er minimaal één darmlediging per etmaal moeten zijn. Onregelmatig darmlediging is een belangrijke factor bij het ontstaan van allerlei darmziekten.

De darmen zijn geen vuilnisbak, geen GFT bak, geen compost hoop. Na het verwerken van het voedsel, moeten de restanten zo snel mogelijk het lichaam uit. Er moet ruimte vrijgemaakt worden voor de volgende lading te verteren voedsel. Bij jonge kinderen werkt de maag-darmreflex meestal nog erg goed. Je ziet vaak dat op het moment dat de eerste slokken de maag bereiken de darm aan het werk gaat en de luier wordt gevuld. Ook grotere kinderen hebben dat nog. Zit je net aan tafel en ben je de maaltijd begonnen, moet Pietje plotseling hoognodig naar de WC. Dat doet Pietje niet om te pesten, maar omdat zijn darmen reflexmatig reageren op het vullen zijn maag. Laat hem dus maar lekker gaan, ook al wordt dat meestal niet netjes gevonden.

Kinderen die borstvoeding of moedermelkvoeding krijgen hebben meestal geen verstopping, omdat moedermelk laxerend werkt. Kinderen die ander eten bij krijgen, krijgen meer volwassen poep. Wanneer ze ziek zijn en tijdelijk geen vast voedsel eten, wordt het weer borstvoeding poep. Een peuter die door de zwangerschap heen drinkt en na de geboorte van Brusje colostrum krijgt, merkt daarvan het extra laxerende effect.

Maar hoe ik het ook wend en keer, er zijn inderdaad kinderen die volledig borstvoeding krijgen, op het oog gezond zijn en toch meerdere dagen tot zelf twee weken tussen twee darmlozingen laten. Wat moet je daar dan mee? Er zijn deskundigen die stellen dat kinderen die te weinig poepen ook te weinig eten. Er zit dus als het ware onvoldoende druk achter de darmlozing. Andere deskundigen denken dat er mogelijk te weinig vet in de melk zit, waardoor de darminhoud zich te moeizaam verplaatst.

Tips voor betere stoelgang bij borsvoedende baby’s:

 • Voed vaak: voor en na elke keer slapen, bij elke kik en dan nog eens; 8/24 blijft gedurende de hele babytijd volslagen normaal, vaker mag ook. Hoe vaak stop jij zelf elke dag iets in je mond, inclusief snacks, koffie en thee, snoepjes, …?
 • Zorg ervoor dat de melk blijft stromen en de borsten niet vol lopen. Legere borsten geven vettere melk. Vettere melk zorgt voor een betere darmsmering.
 • Voed nog een keer, gewoon omdat het zo gezellig is, of omdat je liefje zich gestoten heeft of alleen is of gewoon omdat je verliefd bent.
 • Niet elke voeding hoeft een ~*~*~*V*O*E*D*I*N*G*~*~*~ te zijn. Jij neemt toch ook niet elke keer dat je iets in je mond stopt een 3-gangen menu?
 • Geef nog maar een slokje.

Kortom: vaker eten en vetter eten geeft meer en betere poep.

Doe je alles goed, voed je je een slag in de rondte en is je melk vet genoeg en poept je kindje nog niet elke dag of elke twee dagen? Als hij er echt geen last van heeft, geen buikpijn of kramp en niet zijn bibs kapot perst om het eruit te krijgen, dan kan het gewoon zijn persoonlijke patroon zijn en hoef je niet perse iets te doen. Je kunt hem helpen door hem te dragen in een hurkhouding (benen gespreid en de knietjes hoger dan de billen, zoals een goede ergonomische zit in de draagdoek) en door zijn buik te masseren (zie video tutorial hieronder).

Eerdere poepverhalen bij Eurolac:

Poep

Poeppraatjes

Poep- en plaspraatjes

Verplichte leeskost voor ouders en zorgverleners:

De Groene Vrouw: Kinderen en darmflora en Die zes maanden.

19 antwoorden
 1. Simone
  Simone zegt:

  Hoi. Interessant artikel, maar ik vraag me nu wel iets af. Mijn dochter poept ook niet elke dag. Nu zo’n 3x per week. Maar ze groeit goed, drinkt vaak (10-12x per dag) en met mijn productie is niets mis. Hoe kan dat dan?

  Beantwoorden
  • eurolacpuntnet
   eurolacpuntnet zegt:

   Dit kan een normale persoonlijke variatie zijn. Als je kindje verder goed groeit, zich goed ontwikkelt en goed in haar vel zit zou ik me verder geen zorgen maken. Maar het is wel god om in de gaten te houden dat het niet nog minder wordt.

   Beantwoorden
 2. Natasja
  Natasja zegt:

  Mijn dochter van 3 maanden oud heeft nu een week niet gepoept. Ik leg haar regelmatig aan en heb haar al 2 lepeltjes verlaag van afgekolfde melk gegeven. Helaas tot nu nog geen ontlasting. Ze lijkt er geen last van te hebben.

  Beantwoorden
 3. Ryanne
  Ryanne zegt:

  Ik heb een 9 weken onrustige huil baby . Al bij verschillende hulpgevraagd . Ik denk namelijk dat hij een verstopping heeft . Poept 1 x in de week . Wel de hele dag een vlekje poep in de luier . Drukt zich een breuk , laat hele dag vieze stink winden en kreunt de hele dag nacht door . Er word gezegd is normaal 1x in en week maar ik heb dan zoiets waarom komt er na een week zon explosie aan poep ? Dan moet dat toch opgespaard zijn ? Ik heb een voedschema gekregen om de 4 uur vaste tijden 7-11-15-19-22 ( ik geef bv ) al denk ik dan die kinderen hebben toch geen horloge om . Ik heb wel zakjes forlax gekregen maar durf dit niet goed te gebruiken omdat ik niet weet waardoor het komt .

  Beantwoorden
  • marja
   marja zegt:

   Beste Ryanne ,ik voedde mijn oudste ook eerst volgens een schema, maar dat werkt niet goed want dat stimuleert de melkproduktie niet en een baby heeft inderdaad geen notie van tijd dus ga op baby”s verzoek voeden dan zal het veel makkelijker worden en je baby rustiger.

   Ik heb deze ervaring opgedaan bij mijn oudste zoon, 2 1/2 jr gevoed, mijn jongste 1 1/2 jr.
   Ik heb dit advies van een kinderarts waar ik terecht kwam omdat het ook met mijn baby niet goed ging door op schema te voeden. Daarna prima. Heel veel succes en voedings plezier.

   Beantwoorden
 4. Willeke
  Willeke zegt:

  Leuk om dit eens te lezen. Want mijn zoontje dronk veel bij mij maar poepte gemiddeld 1x per week, geen kramp gewoon normaal poepen en ik droeg hem veel in de draagdoek op een juiste manier( ben draagconsulent geweest). Ik dacht dat normaal was. Blijkbaar niet helemaal, maar hoorde dus wel echt bij hem

  Beantwoorden
 5. Anne
  Anne zegt:

  Ik kwam dit artikel tegen in mijn zoektocht ivm met mijn zoontje van bijna 4 weken. Het is vandaag twee weken geleden dat hij voor het laatst poep in zijn luier had. Hij oogt tevreden, groeit niet hard maar zit net weer boven geboortegewicht (10 pond). Hij drinkt ongeveer elke 2,5 uur. Ik heb contact gehad met huisarts, CB, lactatiekundige. Niemand heeft een tip of oplossing. Wat kan ik hier dan mee?

  Beantwoorden
 6. eurolacpuntnet
  eurolacpuntnet zegt:

  Dat is een ernstige situatie. Dit is echter gen plaats oor een consult. Je kunt een emailconsutl [https://eurolac.net/product/emailconsult/] aanvragen, dan kan ik zien of ik je kan verder helpen. Begin vooralsnog met veel vaker de de borst aan te bieden, ook voor een groot kind.

  Beantwoorden
 7. Ine
  Ine zegt:

  Beste,
  Bedankt voor de duidelijke video.
  Mijn zoontje heeft last van krampjes en ontlasting die dagen uitblijft… maar met last… nu was mijn vraag wanneer is het het beste voor deze massage uit te oefenen? En meerdere keren per dag? Mvg

  Beantwoorden
  • eurolacpuntnet
   eurolacpuntnet zegt:

   Dat is een te gecompliceerde vraag om hier in zijn algemeenheid te beantwoorden. Want wat is te veel en ook: er zijn allerlei redenen waarom er bloed in de ontlasting kan komen. Ik adviseer een persoonlijk of email [https://eurolac.net/product/emailconsult/] lactatiekundige consult of een consult met een darmfunctie specialist, bijv. de Groen Vrouw [https://www.groenevrouw.nl/]

   Beantwoorden
 8. Nervah
  Nervah zegt:

  Hier een tweeling van 17 maanden. De ene heeft rond de tijd dat ze begonnen met vast voedsel eten weleens een paar dagen overgeslagen. De ander nooit. Dat trok uiteindelijk vanzelf weer bij. Meestal poepen ze hier wel 2-3 keer op een dag en we hebben hier nog nooit een overgelopen luier gehad. Krijg regelmatig van vriendinnen te horen dat de poep bij hun kind in de nek zat, maar dat hebben we hier dus nog nooit meegemaakt.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] | Poep- en plaspraatjes | poeppraatjes nog maar eens | O, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes