Over zuigelingenvoeding, darmontwikkeling en schuldgevoel

een verzamelblog over zuigelingenvoeding, darmontwikkeling en schuldgevoel. En over vriendelijk zijn voor jezelf.

Een enkel flesje …

Kinderen die borstvoeding krijgen en kinderen die kunstvoeding krijgen hebben een verschillende darmflora en hun darmen ontwikkelen zich anders. Kinderen die Kunstvoeding krijgen, ook al is het maar een beetje, hebben een minder rijke darmflora en zijn minder goed beschermd tegen allerlei infecties.

Lees verder …

Schuld en voeding

De keuze van manier en soort van zuigelingenvoeding is een onderwerp dat blijvend in de belangstelling staat. Het is dan ook een onderwerp waarbij persoonlijke aspecten van de ouders, gezondheidskundige aspecten van moeder en kind en maatschappelijke aspecten een rol spelen. De voeding en koestering die een kind in zijn eerste levensmaanden krijgt, zijn van zeer groot belang voor zijn verdere groei en gezondheid op allerlei vlakken. Toch overweegt de opvatting dat de keuze van zuigelingenvoeding en -verzorging niet meer is dan een persoonlijke voorkeur van de ouders, net als levensstijl keuzes. Wanneer zorgverleners nadruk leggen op de consequenties van de keuze die ouders maken, wordt hen al snel verweten dat zij ouders een schuldgevoel aanpraten. Maar is dit ook terecht?

Verder lezen …

Schuldgevoel aanpraten

De risico’s van een niet soort-specifieke zuigelingenvoeding zijn overduidelijk, en veel degelijker wetenschappelijk onderbouwd dan bijvoorbeeld de risico’s van het niet opvolgen van de speerpunten in de antiwiegendoodcampagnes . Toch wordt de keuze voor borstvoeding voorzichtig voorgedaan als de keuze van voorkeur, maar dat het alternatief ook best wel goed is, want stel je voor, dat we ouders een schuldgevoel aanpraten.

Verder lezen …

Wees vriendelijk voor jezelf

Maar ook:

Wees vriendelijk voor jezelf

Als ik terugkijk op mijn leven als moeder, dan komen mij situaties in gedachten waarvoor ik nu in schaamte mijn hand voor de ogen zou willen doen en diep wegkruipen. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat dat een goed idee was? En ik zie in sommige van mijn kinderen karaktertrekken waarvan ik vrees dat die op zijn minst deels door mijn gedrag als moeder kunnen zijn veroorzaakt. Het zou makkelijk zijn me daar heftig schuldig over te voelen. Maar schuldgevoel heeft, zoals ik al eerder schreef, zie kader onderaan, alleen zin als je willens en wetens verkeerde of slechte keuzes hebt gemaakt, waar je ook andere keuzes had kunnen maken.

Verder lezen …

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac.net is een gratis site met een zeer grote hoeveelheid eerste klas informatie over borstvoeding. De site wordt niet door de industrie of andere financieel belanghebbenden gesponsord (dat wil zeggen dat er geen irritante advertenties door de tekst heenlopen).  De site is voor bezoekers gratis, maar het kost erg veel geld om een site te onderhouden en de informatie erop te zetten. Het zou enorm helpen als mensen die deze site bezoeken en er voor hen waardevolle informatie halen een vrijwillige bijdrage zouden willen geven.

Doneer nu!