Ouderschapsverlof: een te weinig gebruikt recht. Als de borstvoeding niet lekker loopt of als je kind je gewoon nodig heeft kun je ouderschapsverlof opnemen

Ouderschapsverlof: een te weinig gebruikt recht

eenzame baby

Ouderschapsverlof: een te weinig gebruikt recht. Als de borstvoeding niet lekker loopt of als je kind je gewoon nodig heeft kun je ouderschapsverlof opnemen. Wat houdt uderschasverlof precies in? De overheid legt het aldus uit:

Met ouderschapsverlof werkt u tijdelijk minder om meer tijd te besteden aan een kind tot 8 jaar. Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt.

Een gezin opbouwen kost, net als een huis bouwen, tijd, energie en aandacht. De overheid komt daarin tegemoet door een verlofregeling voor ouders met kinderen tot 8 jaar in te stellen. Deze verlofregeling houdt in dat je gedurende een bepaalde tijd korter kunt werken of een kortere tijd helemaal niet werken om die tijd te steken in de verzorging en opvoeding van een kind. Dit verlof is, in tegenstelling tot het verlof bij de geboorte van een kind, onbetaald. Het biedt wel de garantie op behoud van de baan en de functie. Ouderschapsverlof geldt voor elk kind en het verlof voor verschillende kinderen kan elkaar overlappen. Meerlingen gelden als afzonderlijke kinderen en geven dus elk recht op het zorgverlof.

De duur van het ouderschapsverlof is 26 keer het aantal werkuren per week zoals aangegeven in het contract. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 26 keer 32 uur (=832 uur) verlof. Hoe je dat verlof in zet mag je zelf bepalen, uiteraard in overleg met de werkgever. De werkneemster heeft de bepalende stem.

Ouderschapsverlof is er ook voor de partner. De ongelijkheid van het zwangerschapsverlof bestaat hier niet. Wie voor meerdere bazen werkt heeft bij elk recht op ouderschapsverlof, berekend naar het aantal contracturen bij elke werkgever.

Een addertje onder het gras is de bepaling dat ouderschapsverlof ruim van te voren (twee maanden)  moet worden aangevraagd. Je kunt het dus niet direct opnemen als er zich iets voordoet. Wat in dat soort gevallen wel mogelijk is is zorgverlof:

Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn. 

Kortdurende zorgverlof hoeft niet lang van te voren te worden aangevraagd. Je hebt recht op 70% van je salaris. In accute situaties, kun je pe direct voor je kind gaan zorgen of vrij nemen om dingen te regelen. Zorg verlof kan door beide ouders worden opgenomen.

Vlak na de bevalling kun je al ouderschapsverlof regelen. Overleg met elkaar wie wanneer hoeveel tijd vrij neemt. Bereken nog eens hoe je de eindjes aan elkaar kunt knopen als er een deel van je inkomen wegvalt. Bedenk dat je ook minder kinderopvang hoeft af te nemen en dat er mogelijk ook andere kostenposten verminderen of weg vallen. Je kunt ook eens kijken of jullie je werkuren ander kunnen indelen of deels thuiswerken. Wellicht kun je opvang regelen die dichter bij je werk is, zodat je kunt gaan voeden.

Er zijn altijd opties om uit te kiezen. Probeer buiten de box te denken en denk niet te snel dat iets niet kan, enkel omdat het ongewoon is. Stel prioriteiten: mensen gaan voor dingen, kinderen gaan voor volwassenen. Of de prioriteiten die voor jou gelden. Denk na over wat jij en je partner belangrijk vinden, niet over wat ”men ” vindt dat je zou moeten willen of doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)