One Year From Now: Predictive marketing – One Year From Now

Gastblog door Halle One Year From Now: Predictive marketing

We zitten in een tijd waar het soms lastig is om een goede inschatting te maken over wat nu wel en wat niet van belang is. Ontwikkelingen volgen elkaar in een dusdanige rap tempo op dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Volgens de leden van de Dutch Digital Agencies zijn er een aantal ‘hot topics’ die de komende jaren op gelet moet worden. Een aantal hiervan zijn: Robots, artificial intelligence, Virtual Reality en Internet of Things.

Predictive (voorspellende) Marketing is een van de resultaten van de sneltrein van ontwikkelingen waar we ons in bevinden. Het vloeit uit de ontwikkelingen die zijn gemaakt op het gebied van artificial intelligence (AI), waar machine learning centraal staat. Het lijkt een beetje hightech sci-fi-ish maar het is er toch echt. Zo zegt internetgigant Amazon bestellingen alvast op te kunnen sturen voordat hun klanten dit bestellen. Handig, zo hoeven ze alleen maar op afstand het afleveradres aan te passen zodra de klant het daadwerkelijk besteld. En ook Netflix is een veelgebruiker van voorspellende marketing. Door verschillende data met elkaar te vergelijken wisten ze bij Netflix al lang voordat House of Cards in première ging, een hitserie werd. En niet alleen bij dit voorbeeld gebruiken ze voorspellende algoritmes, 75% van alle kijk-activiteiten worden behaald hierdoor. Het is zelfs zo belangrijk dat ze in 2009 een prijs van een miljoen dollar hebben beloofd aan het team of de persoon die hun ‘aanbeveling algoritmes’ konden verbeteren. Uiteindelijk is de prijs gegaan naar een team van wetenschappers die de algoritme met iets meer dan 10% kon verbeteren.

Wat is Predictive Marketing?

Een predictive ‘voorspellend’ marketing platform analyseert de data van een bedrijf die ze zelf hebben, uit bijvoorbeeld marketing automation tools en CRM-oplossingen. Kortweg; alle data die je hebt over je eigen klanten. Daarnaast raadpleegt en vergelijkt predictive marketing externe databases met miljoenen entry’s; van demografische gegevens, tot onlinegedrag en sociale media. Uit deze analyse, van dus zowel interne als externe factoren, komen zaken naar voren zoals; de ideale klant, de beste leads, beste campagnes en welke marketingactiviteiten het meest opleveren.

Predictive Marketing toepassen

Om met predictive marketing te starten is het van belang om zo snel mogelijk te beginnen met data verzamelen van alles wat je doet. Meer data betekend namelijk een betere vergelijking en dus een beter resultaat. Data verzamelen kan gemakkelijk door gebruik te maken van CRM-tools  of bijvoorbeeld mailingdiensten zoals MailChimp.

Toekomst

Het lijkt nu nog een beetje hocus pocus maar ik ben er van overtuigt dit de toekomst van marketing is. Andere trends zoals Internet of Things gaan hier ook een rol in spelen. Doordat meer en meer gebruiksvoorwerpen aan elkaar worden gelinkt komt er ook meer data beschikbaar over hoe wij leven en wat onze voorkeuren zijn, wat op termijn (<10 jaar) voor een enorme boost zal zorgen aan nuttige informatie voor Predictive Marketingsystemen.

Bron: One Year From Now: Predictive marketing – One Year From Now

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.