Formule voor duurzaamheid

”Conversations around the complex subject of infant feeding have invariably focused on health outcomes, but recent studies have highlighted the environmental cost of decades of disinvestment in services to support breastfeeding. Breastfeeding uses few resources and produces minimal or zero waste. The associated infant and maternal health outcomes produce healthier populations that use fewer healthcare resources. The production of unnecessary infant and toddler formulas exacerbates environmental damage and should be a matter of increasing global concern.”

Wanneer er over het complexe onderwerp zuigelingenvoeding wordt gesproken is dit meestal gericht op de gezondheidsuitkomsten, maar recent onderzoeken keken ook naar de kosten voor de leefomgeving van decennia lang desinvesteren in de ondersteuning van borstvoeding. De met ondersteuning van borstvoeding samenhangende uitkomsten voor de gezondheid van moeders en kinderen zorgen voor een gezondere bevolking die minder nood heeft aan gezondheidszorg. De productie van onnodige kunstmatige zuigelingen- en peutervoedingen vergroot de schade aan de leefomgeving en zou een reden voor toenemende wereldwijde bezorgdheid moeten zijn.

Wat hier staat dat is het besparen op inspanningen om werkelijk borstvoeding te promoten én ondersteunen op den duur leidt tot veel hogere kosten, in dit geval voor onze leefomgeving. Het besparen op het beschermen van borstvoeding draagt een flinke steen bij aan de klimaatcrisis. De kosten voor het milieu van het produceren van melk, van het produceren van de andere ingredienten, van het samenstellen van de poedervormige kustvoeding; vervolgens die voor het maken van de verpakkingen; gevolgd door het vervoer naar de winkels en de woonhuizen en tot slot het vervoer en de verwerking van het afval zijn immens.

Om ervoor te zorgen dat onze kinderen en hun kinderen en kleinkinderen nog een leefbare aarde hebben, moeten we dus beginnen met hen geen kunstvoeding te geven. Dat is een stevige boodschap: wij verpesten de toekomst van ons nageslacht door geen borstvoeding te geven. En niet alleen omdat we ze zonder borstvoeding een minder gezonde start van hun leven geven, maar omdat we er hun aarde ook nog mee naar zijn grootje helpen.

Ik hoor en zie de storm van protesten al aankomen. ”Je kan vrouwen toch niet verplichten borstvoeding te geven?” ”En wat dan met als die vrouwen die geeneens borstvoeding kúnnen geven?” O, ja en het schuldgevoel natuurlijk.

Nee, uiteraard kunnen we vrouwen niet verplichten borstvoeding te geven. Ik zou het niet willen. Maar ik zou wel graag willen dat alle kinderen borstvoeding krijgen. Of op zijn minst menselijke melk. Om dat te bereiken zijn twee dingen noodzakelijk: 1: vrouwen moeten worden aangemoedigd borstvoeding te willen geven en 2: vrouwen die borstvoeding willen geven moeten alle hulp en ondersteuning krijgen die nodig is om die wens uit te voeren. En dat laatste is waaraan het schort na decennia lang traineren door de kunstvoeding industrie, waardoor overheden slechts lippendienst bewijzen aan de bevordering van borstvoeding (zie ook Wolven, tijgers, leeuwen en lammetjes).

Voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven (of denken dat niet te kunnen) is allereerst heel goede begeleiding nodig van zorgverleners die weten waarover ze het hebben en die niet hun kennis hebben opgedaan bij de fabrikanten van poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding. En als ze echt vervanging nodig hebben van hun melk of voor het voeden aan de borst, moeten ze ook daar goed in worden begeleid en volledige informatie krijgen. Wat zijn de alternatieven? En dat zijn er heel wat meer dan er een fles met kunstvoeding in stoppen. Deze pagina’s staan er vol mee.

En dan hebben we nog het schuldgevoel. Dat eeuwige schuldgevoel. Ik zeg het nog één keer:

Schuldgevoel heb je alleen als je willens en wetens iets doet dat je beter niet kunt doen en dat je ondanks dat je beter weet en beter kunt toch doet.

Dus al je probeert en het lukt niet en je moet over naar plan B, dan heb je geen schuldgevoel, maar hooguit spijt. Of je bent boos, dat het je niet beter of eerder is uitgelegd, of omdat je geen goede begeleiding kreeg.

Lees ook:

De WHO Code
Valse aasgieren
De moeder, de baby en de dealer

en de doorleeslinks in die blogs

Zoek het vergrootglas  op op deze pagina en voer in als zoekterm schuld. Je krijgt dan pagina na pagina blogs die juist daarover gaan.

Kunstvoeding redt over het algemeen geen kinderlevens (Zie ook Koppensnellen). Geen borstvoeding krijgen is wel een oorzaak voor hogere kindersterfte. Alleen als er voor een kind helemaal geen mensenmelk beschikbaar is, kan kunstvoeding zijn leven redden. Het grootste risico is inadequate hulp aan moeder en kind bij het voeden en verzorgen en door de zuigelingenvoeding industrie besmette zorgverleners.  dit wordt versterkt door alle andere vormen van openlijke en vooral van bedekte reclame, het neerzetten van een verkeerd beeld rond kinderverzorging en opvoeding en door van borstvoeding in de media een freakshow te maken.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ook Ondersteunen van borstvoeding is noodzakelijk in de klimaatcrisis  en de vele verder-lezen-links […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes