O, shit! Geen fraai woord, maar zeer toepasselijk in de context van dit blog. Ik merk namelijk dat ik veel onrust heb veroorzaakt met mijn poeppraatjes.

O, shit!

O, shit!

Poeppraatjes nog maar eens
Ik merk dat ik veel onrust heb veroorzaakt met mijn poeppraatjes. Bedenk altijd dat mijn stukken uitgaan van gemiddelden en biologische feiten. Maar elk lijf werkt anders, dat is bij kinderen niet anders dan bij volwassenen. En hoewel het streven moet blijven om de darm zich regelmatig te laten ontdoen van afval, moet je je daar ook niet op blindstaren. Kijk als eerste naar groei, ontwikkeling en welbevinden van je kind. Is dat goed, dan hoef je je al een stuk minder zorgen te maken.
Vervolgens ga je na waar je in de voeding verschil kunt maken. En of er iets veranderd in het ontlastingspatroon na de introductie van vast voedsel.
Bedenk dat een beginnende eter nog erg moet wennen aan ander voedsel dan melk. Het best lukt dit als er niet te grote hoeveelheden binnenkomen in de eerste wen-maanden. Dit vaste voedsel is nog lang geen vervanging van melkvoeding, sommige kindjes hebben in deze begin periode zelfs meer borstvoeding/moedermelk nodig om de darmen goed op gang te houden.
Zorg bij vaste voeding altijd voor de ”3V’s”: vocht, vet en vezels. Vet zorgt voor het doorsmeren, vezels zorgen voor bulk en vocht zorgt ervoor dat die vezels geen grote droge prop worden.
Olijke oligosacchariden en afvalverwerking

Een andere reactie die ik kreeg had het over constipatie als haar kind enkel borstvoeding kreeg. Dit is reden voor zorg, ook als het kind goed lijkt te groeien en ontwikkelen. Moedermelk is laxerend en een kind dat met enkel borstvoeding constipatie heeft, daar is iets mee.

Als ⇐ dit is wat er eens in de zoveel dagen gebeurt is dat geen obstipatie, maar infrequente volumineuze stoelgang.

Constipatie of obstipatie betekent niet dat er niet zo vaak een stoelgang is, maar dat er sprake is van ”vastzittende poep”. Een baby die enkel borstvoeding krijgt heeft zachte tot soms (bijna) vloeibare poep. Ook als het maar eens in de zoveel dagen komt, blijft het, als het goed is, zacht. Dikke, vaste of droge ontlasting (constipatie) bij een uitsluitend borst gevoede baby is een teken dat er iets met de voeding of met de vertering niet goed gaat. Ga met de hulp van een lactatiekundige na of het borstvoeding beleid klopt: wordt er goed en vaak genoeg en effectief genoeg gedronken? Waar infrequente stoelgang eerder ongewenst of suboptimaal is, is echte verstopping met droge ontlasting absoluut een punt voor nader onderzoek. Het is niet gezond voor de darmen en de huidige en toekomstige darmfunctie.

Er is een verschil in de darmfunctie en de stoelgangpatronen van een baby onder de zes maanden die nog uitsluitend moedermelk krijgt en de baby die al begint aan vast voedsel. Probeer te streven naar een optimaal stoelgang patroon voor je aan de introductie van vast voedsel begint. Zo weet je hoe voor jouw baby ”normaal poepen” eruit ziet. Als jouw kind vaak moedermelk per fles krijgt in verhouding tot direct aan de borst, kun je nagaan of je gekolfde melk vet genoeg is. Het verhogen van de vetinhoud van de moedermelkvoeding kan het ontlastingpatroon sterk verbeteren. Vettere afgekolfde melk krijg je bijvoorbeeld door vaker te kolven, zodat je borsten relatief leeg blijven. (lees ook Vet in moedermelk)

Als je kind na het introduceren van vast voedsel lastiger stoelgang krijgt, kun je de bijvoeding tijdelijk stoppen en meer moedermelk geven, tot het patroon weer normaal is. Begin daarna weer heel voorzichtig met vast voedsel. Bedenk dat het introduceren van vast voedsel nog helemaal niet gaat om het geven van grote hoeveelheden voedsel, maar om het ontwikkelen van de vaardigheden van het aanhappen en kauwen van vast voedsel, het doorslikken en verteren ervan.

Het duurt nog wel even voor het vaste voedsel de melkvoeding gaat vervangen. veel kinderen hebben in het begin juist meer moedermelk nodig om het vaste voedsel te verteren.

Het introduceren van vast voedsel gaat om vast voedsel, niet om semi-vloeibaar voedsel zoals papjes en prakjes en prutjes. Zuigen en sabbelen kan hij al: nu moet hij gaan leren omgaan met het steviger spul dat gekauwd moet worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om keihard spul te geven aan dat nog tandeloze mondje. Gekookt of gestoomd tot het zacht genoeg is om plat te maken in de mond en zonder dat er brokken afbreken en in het keelgat schieten.

Geef voedingsmiddelen in de volgorde van het voedsel introductieschema ⇒. Geef liefst stukken zo groot als de vuist van je kind. Ongeveer. Zorg bij glibberig spul voor een soort van handvat. Zacht fruit kan zo gegeven worden, hard fruit wordt zachter gemaakt door stoven of stomen.

Maak je niet druk als er nog niet veel binnenkomt, of als wat er in gaat ook herkenbaar weer eruit komt. Dat is allemaal een normaal onderdeel van het leer- en oefenproces.

Dring nooit voedsel op, dring niet aan, stimuleer niet dat ene hapje nog te nemen. Dit is een risico voor het afleren van de eigen honger- en verzadigingssignalen van je kind en het kan een basis zijn voor allerlei voedings- en eetproblemen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] shit O, Shit! Poep Poeppraatjes Poeppraatjes nog maar […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.