Minicursus medicijngebruik bij borstvoeding

Minicursus medicijngebruik bij borstvoeding

Medicijnen bij borstvoeding wordt vaak gezien als eng of gevaarlijk en daarom wordt vaak al bij voorbaat gezegd dat je moet stoppen met borstvoeding als je medicijnen moet gebruiken. In deze minicursus leg ik uit hoe kan worden bepaald of het veilig is om een bepaald medicijn te gebruiken als je borstvoeding geeft.

Let op! Disclaimer

Een lactatiekundige is geen arts en mag geen medicatievoorschrift geven. Het antwoord op uw vraag is een op literatuurstudie gebaseerde informatie/advies en geen medicijnrecept.

Meer over medicijnen bij borstvoeding

Borstvoeding en medicijngebruik van de moeder is een onderwerp waar veel vragen over zijn. Voor veel artsen is het criterium ”komt het in de moedermelk” vrijwel het enige wat bepaalt of een moeder het mag gebruiken of niet als zij borstvoeding geeft. Dit is maar in een paar gevallen terecht.

Artsen overwegen over het algemeen te weinig hoe de verhouding in risico ligt bij de afweging tussen borstvoeding geven met medicatie of helemaal geen borstvoeding geven. De risico’s van geen borstvoeding zijn bekend en goed gedocumenteerd, het risico van het overgrote deel van alle medicijnen is theoretisch en niet door onderzoek gestaafd. Informeer je dus goed voor je besluit om het geven van borstvoeding tijdelijk of voorgoed te staken omdat je medicijnen nodig hebt.

In mijn oude blog schreef ik hier over medicijnen en hier over medicijngebruik en op deze pagina’s hier nog eens. Het hoofdartikel over medicijnen staat zowel hier bij Eurolac Lactatiekunde als bij Kenniscentrum Borstvoeding en is geschreven door mij samen met Stefan Kleintjes. Dit zijn algemene artikelen over hoe medicijnen in de melk komen of niet en wat ze daar voor kwaad kunnen of niet voor de baby. Wie informatie wil over een specifiek medicijn kan zelf een lijst raadplegen bij Kenniscentrum Borstvoeding (Lijst van medicatie met de indeling naar Thomas Hale). In deze lijst krijg je een korte indicatie van de veiligheid van een medicijn, maar geen uitleg en geen informatie die specifiek op jouw situatie van toepassing is. Wil je een specifiek advies, vraag dan een medicijnconsult aan. Dit kost €15,00. Adviezen worden gegeven op basis van literatuuronderzoek uit deze bronnen:

  • Hale T: Medications and Mothers’ Milk, Hale Publishing, Amarillo TX, 2014 (16e druk)
  • e-lactancia.org Borstvoeding en medicatie website van de afdeling Pediatrie van het Marina Alta Ziekenhuis, Denia, Spanje
  • Embryotox, Arzneimittelsicherheit in Schwangerschaft und Stillzeit
  • Ook Lareb kan een welkome bron van informatie over de veiligheid van medicijnen tijdens borstvoeding en zwangerschap zijn: Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes