Geplaatst op 3 Reacties

Marketing strategieën

marketing strategieën

Ben je het ook zo zat, dat gezeur over hoe je je kind voedt? Vind je het ook zo vervelend dat iedereen zich ermee bemoeit hoe jij je kind verzorgt en opvoedt?

Marketing strategieën: hoe verkoop je zuigelingenvoeding. Geinspireerd door Analytical Armadilo en Wouter Kleinsman

Gaf je twee keer ja als antwoord op de vragen in de introductie? Gefeliciteerd, je bent in mijn marketing truukje getrapt. Dat is precies waarom je blijft hangen in die reclame filmpjes op TV. Twee vragen met een voor de hand liggend antwoord laten je twee keer ja zeggen en dat is de basis voor je loyaliteit aan wie dan ook de reclame maakt of er de opdracht toe gaf. Wouter Kleinsman zegt daarover:

Gebruikmaken van de Ja-Ja-techniek: Wanneer je bij een klant aan tafel zit, zou je aan het begin van een gesprek eenvoudig de wederpartij enkele vragen kunnen stellen waarop ze alleen ‘ja’ kunnen antwoorden. Uiteraard kun je dit ook via jouw website doen door de inleidende tekst te beginnen met enkele vragen waarvan je weet dat de lezer enkel ‘ja’ kan zeggen. Dit gebeurt ook vaak bij blogartikelen.

Wanneer ik vragen stel waarop je twee keer nee antwoordt, dan heb ik de strijd verloren, want dan kun jij je zelfrespect alleen behouden als je bij die eerste mening blijft. Nu wil ik je met een blog niet direct iets verkopen, maar ik wil je wel iets laten lezen. En om dat te bereiken moet ik je niet eerst op het verkeerde been zetten met nee-vragen. Dat is van mij nogal manipulatief en meestal pas ik het ook niet -bewust- toe.

afbeelding bij bronartikel Analytical Armadillo

Wie het wel heel bewust toepassen zijn de reclamemakers die in opdracht van kunstvoeding fabrikanten werken. De vragen zijn niet altijd expliciet, maar werken wel in die richting. Want wil jij niet het beste voor je kind? En wil je niet graag zorgeloos en pijnloos goed zijn voor je kindje? Nou? Toch? Of niet soms?

Maar de marketing doet er nog en schepje bovenop. Want het beste voor je kind is wellicht niet het beste voor jou. Het beste voor je kind kan voor jou moeilijk en pijnlijk en erg onhandig zijn. Maar wacht! Er is meer!

Deze fabrikant is zo met jou en je kind begaan dat hij ruiterlijk toegeeft dat borstvoeding echt het beste is voor je kind. Het staat zelfs op de verpakking. Dan kunnen ze toch echt niet anders dan het beste met jou voorhebben, toch? Niet dan?

De twist die daar aan zit te komen wordt gelijk recht gedraaid, want ”het beste is voor supermensen, niet voor gewone moeders”. Het alternatief is voor gewone moeders en het is gewoon, goed genoeg. Het beste is een extraatje, een bonus. De Analytical Armadillo legt dat haarfijn uit aan de hand van de verschillende soorten kipfilet in de supermarkt. De gewone, die in feite inferieur is wordt als OK en standaard gepresenteerd, terwijl de filet van de kip die een enigszins aangenaam leven heeft gehad als extra, premium kwaliteit wordt gepresenteerd.

illustratie bij het bronartikel

Zowel bij kipfilet als bij zuigelingenvoeding wordt gewoon en afwijkend omgekeerd. Terug naar de zuigelingenvoeding. Wat is de normale zuigelingenvoeding? Normaal als in wat is de norm, niet als in wat zien we het meest. Normaal gezien, afgaand op de menselijke blauwdruk, het bouwplan, is de normale voeding borstvoeding. En niet alleen de normale voeding, maar ook het normale zorggedrag: altijd dicht tegen een mens, vaak een beetje eten vaak een beetje slapen. Dat is de normale toestand voor een mensenkind en zijn normale voeding. Borstvoeding is daarom niet ”het beter” dan andere opties. Ik had het daar als eens eerder over. En hier ook. En omdat het niet ‘het beste’ is, maar gewoon, is het ook niet eerlijk om het weg te zetten als onhaalbaar voor de gewone moeder. Dat wil niet zeggen dat iedereen het zomaar kan, veel moeders zullen echt hun best moeten doen en anderen niet, maar dat geldt voor meerdere overigens normale lichamelijke functies.

Reclame voor kunstvoeding, laten we het maar gewoon weglaten, ook voor de opvolg- en groeimelken. Niemand heeft er iets aan, dan alleen de reclamemakers en de fabrikant en zijn aandeelhouders. Sommige mensen denken dat ze uit reclame uitingen informatie over kunstvoeding kunnen halen. Dat is een misverstand. Reclame is geen onafhankelijke informatie om je tot weloverwogen beslissingen te laten komen, maar een middel om jou over te halen dat specifieke product te kopen, of je het nu nodig hebt of niet, en ongeacht of er betere alternatieven zijn.

Goede informatie over zuigelingenvoeding krijg je bij zuigelingenvoeding experts, zoals lactatiekundigen. Samen met Stefan Kleintjes vertaalde en publiceerde ik de WHO uitgave over dit thema. Het deel over het klaarmaken van poedermelk in de thuissituatie is al online te lezen.

3 gedachten over “Marketing strategieën

  1. Leuk artikel!

    Dankjewel voor het opnemen van mijn artikel!

    1. Ik werd er echt door geïnspireerd!

  2. […] over reclame en borstvoeding bij Eurolac: De moeder, de baby en de dealer Marketing strategieën […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.