Geplaatst op Geef een reactie

Lactatiekundige

lactatiekundige

Lactatiekundige – lactatie-watte? Lactatiekundige
Ik schreef en vlogde al eerder over de naam en inhoud van mijn beroep lactatiekundige (zie onderaan dit artikel voor links en het vlog). Het blijft problematisch voor veel mensen en dat begrijp ik niet altijd goed. Ik weet me zo gauw geen ander beroep te bedenken waarvan de naam voortdurend verhusseld wordt tot iets heel anders. (Wie het weet mag het zeggen, hieronder bij de commentaren.)

Vandaag wil ik het hebben over de veelgehoorde verbastering ”lactatiedeskundige”. Ooit iemand gehoord over de verlosdeskundige? Nee, toch? Iemand studeert verloskundige en heet daarna een verloskundige. Hetzelfde met iemand die verpleegkunde studeert en dan verpleegkundige is. Een lactatiekundige is, op dezelfde manier, iemand die lactatiekunde studeerde. Een -kundige is iemand die -kunde studeerde en dus kundig is op dat vakgebied. Een opvoedkundige studeerde opvoedkunde; een taalkundige studeerde taalkunde; een tandheelkundige studeerde tandheelkunde; nou, ja, je krijgt het idee.

Een deskundige hoeft niet specifiek in vakgebied te zijn opgeleid, maar kan ook een ervaringsdeskundige zijn, of iemand die een korte cursus heeft gevolgd. Toen ik nog geen lactatiekundige was, kon ik mezelf een lactatiedeskundige noemen: ik had veel eigen ervaring en ik had een vrijwilligersopleiding gedaan om moeders bij borstvoeding te begeleiden.

Ik lees en schrijf mee in een Facebook groep met de naam ” ‘Borstvoeding Vraag’ ’n Lactatiekundige”. Een flink deel van de moeders begint haar vraag met ”Beste lactatiedeskundige”. Niet dat het invloed heeft op het beantwoorden van hun vraag, maar het valt mij wel telkens op. Zouden er in een groep met vragen voor verloskundigen ook mensen beginnen met ”Beste verlosdeskundige”?

Het verbasteren van de beroepsnaam kan ook gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van het beroep en de betrouwbaarheid van de beroepsuitoefenaar. Collega Nanny Gortzak verwoordt het in haar blog aldus: ”En dan nog iets praktisch: als ik mij bijvoorbeeld verlosdeskundige zou noemen, wat denk je daar dan van? Zou je mij dan uitnodigen om in alle vertrouwen je zwangerschap en bevalling te begeleiden? Of mij als tandheeldeskundige een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren? Een retorische vraag, denk ik zo.”

Enfin, ik kom maar weer eens van mijn zeepkist af, ik heb mijn zegje gezegd. Als het vaak genoeg herhaald wordt moet het toch ooit aanslaan?

Deze video maakte ik een paar jaar geleden over de vooropleiding die nodig is om lactatiekundige te worden – of niet nodig is.

Meer over de naam lactatiekundige: Locatiekundige

Meer over de inhoud van het vak lactatiekundige: Professionaliteit

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.