Kosten en baten: Wat kost dat nu eigenlijk, zo’n kind voeden? In principe is dat gratis, weinig kosten en veel baten.

Kosten en baten

kosten en baten

kosten en baten

Wat kost dat nu eigenlijk, zo’n kind voeden? Vaak wordt gezegd dat borstvoeding gratis is. In principe is dat ook zo, je hoeft er geen speciale dingen voor aan te schaffen. Voor borstvoeding heb je een moeder nodig met minimaal 1 werkende borst en een willige baby. Als je geen borstvoeding geeft moet je de kunstvoeding kopen en je moet schoon water hebben om het te maken en je moet energie voorhanden hebben om wat je gebruikt uit te koken.

Er zijn wel eens mensen aan het rekenen geslagen om te zien wat geen borstvoeding geven je in het eerste levensjaar kost. Men kwam uit op gemiddelden waarmee je één of twee luxe huishoudelijke apparaten kunt aanschaffen. Dat gaat dan alleen om de melk en flesjes en dergelijke. Wat niet wordt meegerekend zijn de kosten voor ziekte. Kinderen die geen borstvoeding krijgen zijn gemiddeld vaker ziek, gemiddeld ernstiger ziek en worden gemiddeld vaker en langer in het ziekenhuis opgenomen wegens ziekte. Let op: dit is gemiddeld, bevolkingsbreed. Natuurlijk zijn er kinderen die nooit een druppel moedermelk kregen en die zo gezond zijn als  maar mogelijk is; er zijn ook kinderen die nooit een druppel kunstvoeding kregen en die maar aan sukkelen of zelfs een ernstige ziekte hebben.

Gemiddeld genomen, echter, over de hele populatie bekeken, zijn de kosten voor de gezondheid van kinderen die geen borstvoeding krijgen hoger dan die voor kinderen die wel borstvoeding krijgen. Nu moeten ouders in ons land die kosten uiteraard niet allemaal zelf ophoesten, maar iemand moet ze betalen. Ze worden betaald door alle andere mensen samen. Zo doen we dat in een beschaafd land: onderwijs en zorg worden betaald door alle mensen samen, zodat niemand daar persoonlijk failliet aan hoeft te gaan. Borstvoeding is dus voor de individuele gezinnen en voor de hele samenleving de betaalbaarste keuze.

Ik hoor met dat ik dit schrijf de commentaren al komen. Borstvoeding is helemaal niet gratis! Dat klopt, moeder moet een beetje extra eten, net als toen ze zwanger was, om voldoende energie en voeding voor haar kind te kunnen maken. Daarvoor moet ze haar dagmenu aanvullen met gezonde voeding ter waarde van ongeveer 500 calorieën. Dat zal je de kop niet kosten. O, dat is niet wat werd bedoeld, zegt u? Wat dan met een voedingsbeha, voedingskleding, kolven en flesjes, herinneringsbandjes voor aan de beha en de app voor op de slimme telefoon?

Dat zijn, mijn lieve lezer, geen essentiële dingen die *nodig* zijn om borstvoeding te kunnen geven. Een beha is niet noodzakelijk, evenmin als speciale kleding, hoewel die best wel handig kunnen zijn. Maar speciaal om te voeden of niet, kleding en ondergoed heb je toch nodig. Die geheugensteuntjes zijn niet perse nodig, maar voldoen voor veel mensen aan de behoefte aan controle. Je kunt er uiteraard ook gewoon een elastiekje of speldje voor gebruiken dat je toch al had. De kolven en flesjes voor als moeder weer gaat werken zijn in principe ook niet noodzakelijk. Handig, waarschijnlijk wel, noodzakelijk niet. Kolven kan ook prima met de hand, de melk kan worden opgevangen in een kom of bakje uit je keukenkastje en kan worden gegeven met elk kopje of bekertje dat je al hebt.

In de serie Moedermelk allerlei manieren om een baby te voeden, al dan niet aan de borst.

De achtergehouden troef die dan vaak wordt uitgespeeld is de lactatiekundige. Want die is duur. Ja, die is duur. Mijn tijd kost ongeveer €80 per uur. Stinkend rijk wordt ik daar overigens niet van, want nadat alle kosten (inkoop, huur, verzekeringen, belastingen, bijscholing, herexaminering, ondeclarabele uren, …) eraf zijn houd ik daar hooguit een tientje of twee van over. Maar het is best een heel bedrag om ineens te moeten betalen. Kunstvoeding betaal je per pak en dat is niet veel tegelijk. Met een pak van 800 gram, prijs rond €10, doe je ongeveer een week. Voor een consult van een uur bij een lactatiekundige kun je een stuk of 8 pakken kunstvoeding kopen (meer of minder afhankelijk van het merk).

Lactatiekundigen zouden niet voor zoveel moeders en hun kinderen noodzakelijk moeten zijn. Als moeders tijdens hun zwangerschap, in het kraambed en daarna betere informatie en begeleiding zouden krijgen, zouden er lang niet zo veel problemen hoeven te zijn. Het gebrek aan visie, kennis en vaardigheden in de zorg rond moeder en kind bij borstvoeding (ook weer gemiddeld, samenleving-breed) veroorzaakt onnodig hoge kosten voor zorg in ons land. Kosten die wij, belastingbetalers, met elkaar moeten opbrengen.

Kostenberekeningen zijn niet enkel een kwestie van kale euro’s tegenover elkaar zetten. Je moet ook meerekenen wat je ervoor terug krijgt, wat het rendement is, zeg maar. Een kosten en baten analyse dus. Met de prijs die je betaalt voor een lactatiekundig consult koop je ook een stukje gezondheid voor je kind en jezelf; met de prijs voor een pak kunstvoeding koop je ook een verhoogd risico op ziekte.

Veel lactatiekundigen hebben er overigens ook geen probleem mee als je in termijnen betaalt. Bijvoorbeeld termijnen van de prijs van een pak kunstvoeding per week. De kosten hoeven dus nooit een factor te zijn bij het bepalen of je een lactatiekundige in de arm neemt bij problemen. Ook niet bij het kiezen van welke lactatiekundige je kiest. Want als je voor de prijs van een paar weken kunstvoeding de beste lactatiekundige kunt krijgen, doe je dat toch gewoon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.