Kunstvoeding redt over het algemeen geen kinderlevens. Borstvoeding en goede begeleiding bij borstvoeding wel.

Koppensnellen

Afbeelding: A tzompantli  is illustrated to the right of a depiction of an Aztec temple dedicated to the deity Huitzilopochtli; from Juan de Tovar’s 1587 manuscript, also known as the Ramírez Codex. Juan de Tovar – John Carter Brown Library, Public Domain

koppensnellen

Het verhaal van Baby Brandon is niet nieuw en blijft nu en dan verschijnen, zoals nu weer eens op Facebook, gelukkig in een gesloten groep voor professionals. Brandon overleefde zijn geboorte maar enkele dagen en zijn verhaal is gekaapt door een agressieve groep mensen onder leiding van een militante anti-natuurlijke-geboorte en anti-borstvoeding gynaecologe. Het verhaal dat een enkele fles kunstvoeding Brandons leven zou kunnen hebben gered wordt haarfijn uitgeplozen en weerlegd door Analytical Armadillo (in dit stuk ook een link naar het horrorverhaal zoals het in de media verscheen). De doodsoorzaak lijkt te liggen in slechte verpleegkundige en medische zorg en een volkomen gebrek aan begeleiding bij borstvoeding. Brandon werd op dag 4 met zijn moeder naar huis gestuurd zonder handelplan, maar wel met uitdrogingsverschijnselen (die hij al bij zijn geboorte had) en 10-15% onder zijn geboortegewicht.

borstvoeding de basis

Borstvoeding is de manier die door evolutie is ontwikkeld voor het voeden, koesteren en verzorgen van het jonge kind. Het is een systeem en functie die essentieel is voor het overleven van het kind en het in stand houden van de soort. Daarom is het onlogisch te veronderstellen dat dat vaak fout zou gaan. Maar hoe goed geregeld ook, er zijn omstandigheden waarin de borstvoeding niet werkt, of waarin het kind een conditie heeft die normale voedselopname moeilijk of onmogelijk maakt. Een bezoekje aan de afdeling neonatologie van een ziekenhuis maakt dit direct duidelijk. Dat is heel naar, en je zou willen dat het niet waar was, maar het heeft geen zin ”de borstvoeding” hiervan de schuld te geven.

Wat ook meespeelt in dit trieste verhaal is dat de moeder niet wordt gehoord. De moeder gaf aan te vermoeden dat zij onvoldoende melk produceerde als gevolg van PCOS. Met de meldingen van de moeder werd niets gedaan, er werd niet gekeken naar de feitelijke melktransfer, evenmin met de drastische gewichtsvermindering van 10-15% in 4 dagen. Vervolgens werden moeder en kind in deze conditie naar huis gestuurd zonder een plan voor opvolging of verbetering. Als ik al een schuldige zou moeten aanwijzen, zou dat het in gebreke blijven van het zorgteam rond moeder en kind zijn. Borstvoeding of kunstvoeding heeft met dit hele treurige verhaal niets te maken.

Maar wát, zult u, mijn leve lezer, zich afvragen, heeft nu dat koppensnellen met dit alles te maken. Goede vraag. Het koppensnellen verwijst in dit verband niet naar culturen waar het afhakken, preserveren en tentoonstellen van vijandige hoofden tot de goede gewoonten hoort. Het verwijst naar de gewoonte om, van al het nieuws dat ons dagelijks voorbij sjeest in kranten, tijdschriften en vooral ook de virtuele ofwel sociale media, voornamelijk de koppen te lezen. Langs de koppen snellen dus. Evan uitgaand dat een kop zeer beknopt de inhoud van een artikel weergeeft (zoals de neswfeed onderlangs het TV beeld tijdens een ander programma, hoe heet dat ding ook al weer?) denkt men al snel te weten wat er in het gekopte artikel staat en kan men erover meepraten. Als de kop luidt ”Als ik mijn kind maar 1 flesje had gegeven, had hij nu nog geleefd” dan kan men al snel denken te weten dat geen fles geven (maar de borst) tot dode kinderen kan leiden. Want: ”ik las op internet dat borstvoeding geven een kind kan laten doodgaan”. Koppensnellen kan dus dodelijk zijn. Niet letterlijk, maar figuurlijk als het werkelijkheid, waarheid en wetenschap betreft.

Het blijven delen van dergelijke berichten, ook als het gaat om verontwaardiging te uiten over de onzinnigheid ervan, kan averechts werken wanneer mensen enkel koppensneller en niet verder lezen of het commentaar niet meenemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes