Een kieswijzer op stembusdag. Wees niet bang, ik geef je niet de zoveelste politieke kieswijzer, maar eentje voor je ouderschapskeuzes. Kies wijs.

Kieswijzer

kieswijzer

Vandaag 15 maart 2017 zijn er in Nederland verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het is spannend, nog nooit waren er zoveel partijen en was het zo moeilijk te kiezen. De stemwijzers en kieswijzers vliegen je online om de oren. Ik ga je geen stemadvies geven. Ik kan wel uitzoeken welke partij het beste voorheeft met borstvoeding en ouderschap, maar dat is niet het enige punt waarop je een volksvertegenwoordiging wilt kiezen. Ik geef je een kieswijzer voor de keuzes die je als ouders maakt voor de toekomst van je kind.

geboekt

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een diagram zoals deze hiernaast als je moet kiezen wat te doen. Het deelt je grote keuzes op in kleinere, zodat je een beter overzicht hebt van wat er komt kijken bij je beslissingsroute. Telkens wordt er een deelprobleem voorgesteld en kun je kiezen uit twee of drie mogelijkheden, bijvoorbeeld, ja, nee of weet ik niet. Elk antwoord leidt naar een vervolgvraag. Zo kom je al splitsend en soms lussen makend bij een uiteindelijk antwoord. Zo had bijvoorbeeld de vraag bij het voorbeeld hiernaast kunnen zijn: ”zal ik een feestje geven?”. Het antwoord is altijd, uitendelijk, ”Ja, geef een feestje”. andere diagrammen zijn realistischer en komen uit op een ja, nee of ja, mits of nee, tenzij.

Het diagram hiernaast geeft een denkrichting aan voor de vraag of een bepaald medicijn bij de moeder veilig is voor haar kind via borstvoeding. Je ziet dat daar al ingewikkelder keuzes moeten worden gemaakt, waarvoor ook enig opzoekwerk nodig is. Je moet bepaalde kenmerken van het medicijn weten, zoals het moleculair gewicht en de orale opneembaarheid bij moeder en kind. Als je toegang hebt tot de juiste bronnen, zijn die gegevens relatief eenvoudig te achterhalen. Toch ben je er nog niet met enkel deze analyse want er zijn ook medicijnen die niet zo zeer inwerken op het kind, maar op het vermogen van de moeder om melk te maken.

kieswijzer

Zouden we ook zo’n soort diagram kunnen maken voor ouders die het beste willen kiezen voor hun kind? Dat wordt een lastige, want er zijn zoveel opties. Wat wel kan een een diagram voor denkrichtingen bepalen. Laten we dat eens uitproberen voor borstvoeding.

Dat zou kunnen lukken, maar er blijft één groot probleem. Hoe weet je of iemand anders werkelijk deskundige is?

  • Vraag andere ouders om ervaringen met zorgverleners en lactatiekundigen
  • Kijk bij een lactatiekundige naar diploma en lidmaatschap van een vakvereniging
  • Let op de antwoorden die je krijgt: gaan die uit van het behoud van de borstvoeding en de beste keuzes voor jouw kind? → goede kans dat je een goede te pakken hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.