Je eigen ding doen. Gebruik je eigen dingen, je eigen uitvindingen en gebruik gereedschappen zoals ze voor jou het beste werken. Lang leve off-label use.

Je eigen ding doen

Je eigen ding doen – zoals een bouwhek gebruiken als gat-afdekker

je eigen ding doen

Ik doe graag mijn eigen ding, een van de redenen dat ik in eigen beheer werk, onder eigen regie en onder eigen verantwoordelijkheid. Ik doe ook graag mijn eigen ding als het gaat om het oplossen van problemen. De gebaande paden, met name de voorgeschreven wegen, afgezet met lijnen en stoepranden, boeien mij niet zo, ik kies liever mijn eigen weg. Toen ik nog mijn praktijk en dus mijn werk aan huis had, ging ik vrijwel dagelijks zomaar en eindje fietsen, zoals een deel van mijn vlogs laat zien. Nu ik privé en zakelijk ben verhuisd is dat veranderd en fiets ik naar mijn praktijk in de stad. Ook daar ga ik liever niet langs de meest voor de hand liggende en meest rechtstreekse route.

Je eigen ding doen

Ik kan natuurlijk wel rechtstreeks van huis naar kantoor fietsen, maar wat is daar nu de lol van? Ik rijd liever een eindje om, langs een mooiere route die me gelijk wat lichaamsbeweging geeft voor een dag lang op kantoor. Het was hier dat ik de titelfoto maakte, bij de rode ster. Er wordt gewerkt in de kade langs het kanaal (de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Aarle-Rixtel). Ingenieuze werklui bedachten dat die open kuilen toch wel gevaarlijk waren en dekten ze af met oude bouwhekken. Na er een aantal keer voorbij gereden te zijn en te denken aan de term off label use, stapte ik vandaag maar af en maakte foto’s. dat stukje moest er nu maar eens komen.

Off lable use is het gebruiken van dingen op een andere manier dan waarop het bedoeld is. Je doet er dus iets anders mee. In de wereld van de zorg wordt daar heel verschillend ver gedacht. In ons wereldbeeld, waarin alles eerst onderzocht en in tienvoud aangevraagd moet worden, is het iets doodengs, want wat nu als … . en daar komen de beren, wolven en draken al aanzetten. Nu is deze tijd van het jaar de Michaelstijd →, een tijd om draken te verslaan. Wel, laten we die draken dus maar eens te lijf gaan. Er is namelijk niets mis met goed doordacht gebruik van materialen om een doel te bereiken, ook al is het gebruikte materiaal oorspronkelijk met een ander doel bedacht.

Een uitgebreidere beschrijving en demonstratie van de voorbeelden vind je in de literatuurlijst en in de video’s hieronder.

Bron: http://symbolism.wikia.com/wiki/Dragon

*) 29 september is de dag van Sint Michael en die dag wordt gevierd als Michaelmas, de dag waarop je je eigen draken moet verslaan.

Een afgeknipte flessenspeen kun je gebruiken om gelijkmatige druk uit te oefenen op een door oedeem gezwollen tepelhof. Dit is een modificatie van de lymfe drainage techniek RPS (reverse pressure softening ofwel zacht maken door tegengestelde druk). Knip een flink deel van het dunne deel van een smalle-basis flessenspeen. Schuif het overgebleven ronde deel over de tepel en druk met de vingers rondom de rand gedurende ongeveer één minuut stevig tegen de tepelhof. Daarna afkolven met de hand of de baby aanleggen.

Een maagsonde kan worden gebruikt om een kind, dat zonder hulp onvoldoende melk uit de borst krijgt (door eigen drinkproblemen of door een te lage melkproductie bijvoorbeeld), toch aan de borst te laten drinken. De sonde wordt met het aansluitstuk voor de spuit in een beker of fles gehangen of op een spuit aangesloten en het andere uiteinde wordt via de mondhoek langs de borst bij de baby in de mond gebracht. Of het uiteinde wordt voor de baby aanhapt langs de tepel met een papieren pleistertje vastgezet. De hoogte van de fles bepaalt hoe hard baby moet werken om melk binnen te krijgen. Dit verschijnsel kan worden gebruikt bij zuigtraining of bij zwakke kinderen.

Ingetrokken tepels kunnen soms voor problemen met aanhappen zorgen. In theorie hapt een kind ver voorbij de tepel en zou een vlakke of ingetrokken variant geen probleem moeten zijn. Maar sommige kinderen hebben echt de stevige druk van een tepel tegen het gehemelte nodig om goed te kunnen happen en gaan drinken. Er zijn allerlei manieren om een tepel te activeren, zoals die met een omgebouwd spuitje. De aansluiting voor een naald of sonde wordt eraf gezaagd en de zuiger wordt er omgekeerd terug ingestopt. Kies een spuit met een passende omtrek, plaats over de ingetrokken of vlakke tepel en trek de zuiger er zachtjes een beetje uit.

Mocht je nu enthousiast geworden zijn en zelf ook aan het uitvinden en Macgyveren gaan: goed zo, ga ervoor, ga dat gevecht met je draak aan. Doe je eigen ding. Maar let wel goed op en denk goed na. Is het veilig wat je doet? Kunnen jij of je kind er door verwond raken? Kan je kind dingen inslikken? Probeer het uit, kijk hoe het werkt, wat er verbeterd kan worden, hoe het veilig(er) is te maken. En werkt het goed? Laat het eens weten, zodat anderen er ook van kunnen profiteren.

In Artikelen vindt je een serie van vier artikelen over moedermelk: Afkolven, Bewaren, Verwerken en Voeden. Ook daarin kun je off-label gebruik van diverse hulpmiddelen tegenkomen. Hieronder nog twee video’s over off lable use.

Een vlog over off label use en een instructievideo om een spuitje zeer off label te gebruiken bij ingetrokken tepels.

En nog een geweldig voorbeeld van off label use: het kan veel kinderlevens redden wanneer dure apparatuur niet beschikbaar is

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hulp nodig bij borstvoeding? Kijk eens in de webwinkel of er iets van je gading bij is.