Is jouw kind wat jij eet?

Een nieuwe, confronterende advertentiecampagne moet zwangere Zuid-Amerikaanse vrouwen waarschuwen voor de effecten van hun eet- en drinkgedrag op hun baby [‘Je kind eet wat jij eet’|Gezondheid| Telegraaf.nlJe bent wat je eet is een bekend gezegde, dat al opgeld deed bij de Griekse en Romeinse voedsel-filosofen. En uiteraard klopt dat ook wel min of meer, figuurlijk gesproken dan. In deze campagne wordt het echter wel erg letterlijk genomen door de de foto van een kind aan de borst zo te fotoshoppen dat het lijkt of het kind zich te goed doet aan de hamburger die zijn moeder zojuist at. Deze campagne heeft een aantal punten waarover nog wel het een en ander te zeggen valt.

Yael schrijft voor Melkpunt wat haar dwarszit over de overheidscampagne die moeders bang maakt dat hun borstvoeding misschien ongezond wordt als ze een hamburger eten. Heel terecht merkt zij op (wat ook al door enkele van mijn collegae werd benoemd op de diverse sociale media) dat borstvoeding geven hierdoor moeilijk wordt en welhaast onbereikbaar voor de gewone doorsnee moeder. I een internationale groep barstte een heftige discussie los over in hoeverre moeders in staat zin om gezond te eten (gesteld dat we al consensus kunnen vinden over wat dan wel gezond is). Het is voor vrij veel moeders sociaal en financieel mogelijk niet haalbaar om altijd de gezonde keuzes te maken. Campagnes als deze hierboven kunnen dan een omgekeerd effect hebben. Moeders kunnen denken dat als zij niet gezond eten (whatever that may be) die hele borstvoeding er ook niet meer toe doet en vervolgens overgaan op kunstvoeding. Dit lijkt een tegenovergesteld resultaat dan wat werd beoogd met de campagne, maar als je weet wie geld heeft gestopt in dit gebeuren, zou je daarover wel eens anders kunnen gaan denken. Ja, precies, die.

Daarmee is niet gezegd dat de boodschap fout is. De voeding van de nog niet zwangere, de zwangere en de voedende moeder doet er wel degelijk toe, net zo goed als de keuze voor de voeding voor hun kind ertoe doet. En van de manier waarop ze worden geboren. Het artikel Genome Biology | Full text | We are what we eat: how the diet of infants affects their gut microbiome stelt : ”Simultaneous analysis of the gut microbiome and host gene expression in infants reveals the impact of diet (breastfeeding versus formula) on host-microbiome interactions. ” Ofwel: de darmgezondheid en de samenstelling van het darm microbioom worden bepaald door wat het kind eet. Dat is niets nieuws, ik schreef daar al eerder over. Het is ook niets nieuws dat het soort voedsel waarmee een zwangere zich voedt invloed heeft op de groei en ontwikkeling van haar kind. Het is daarom belangrijk dat een zwangere vrouw, of liever nog: een vrouw die zwanger wil worden, zich gezond voedt. Ze moet ”eten voor twee”, nog zo’n oude zegswijze. Niet eten voor twee in hoeveelheden, maar in voedingswaarde. En dat moet doorgaan tot het kind voor zijn voeding, groei en ontwikkeling niet meer van haar afhankelijk is. Het is goed dat daarvoor aandacht is. Maar wellicht zijn er betere methodes dan deze campagne om dat te bereiken.

We zouden kunnen beginnen met eens kritisch te kijken naar de aanbevelingen voor gezonde voeding zoals die door de meer officiële kanalen wordt gegeven. Daar zou meer aandacht mogen zijn voor voedsel in zijn natuurlijke staat en minder goedkeuring voor bewerkt voedsel. Daarbij hoort ook aandacht voor hoe je dat dan doet dat klaarmaken van basisvoedsel (met aandacht voor het tijdsaspect voor de consument die denkt daar geen tijd voor te hebben). De overheid zou daar een sterke ondersteunende rol kunnen spelen door basisvoedsel beter verkrijgbaar te maken (vooral financieel, misschien door subsidies aan de boeren die de basis voor ons voedsel leveren zodat zij duurzaam kunnen werken en een eerlijk inkomen krijgen, en de consument gezond voedsel kan betalen; basisvoedsel BTW vrij maken zou ook een prima optie zijn) en industrieel bewerkt en minder gezond luxe voedsel bijvoorbeeld duurder te maken (niet een suiker of vet tax, maar een additieven tax misschien?). Dat dat allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn laten deze TV koks zien.

Jamie’s 30 Minute Meals | 24Kitchen De Makkelijke Maaltijd | 24Kitchen (geen idee hoe ik nu vanaf de hamburgerborst bij Jamie en Rudolph uit kwam, enfin, veel lees en kijkplezier)

PS: Een borst waar een kind aan moet aanhappen zien als een hamburger is overigens helemaal niet zo’n gek idee. Die borst is voor een baby net zoiets als een Big Mac, je moet een bepaalde techniek gebruiken om daar een goede hap van te kunnen nemen: Je houdt de hamburger met twee handen vast en drukt hem iets in, dan houd je hem ter hoogte van je neus, je buigt je hoofd iets achterover, schuift je onderkaak eronder en vouwt dan je bovenkaak eroverheen. Voilá. Precies zo hapt een baby een grote borst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.