Borstvoeding maakt baby’s niet slimmer kopte Vakblad Vroeg. Dat klopt, maar het heeft wel degelijk invloed op de hersenontwikkeling.

Hersenontwikkeling

hersenontwikkeling

Veilig slapen, veilig samen slapen

Borstvoeding maakt niet slimmer kopte Vakblad Vroeg en gelijk hebben ze. Maar het soort voeding dat een zuigeling krijgt heeft wel degelijk invloed op de hersenontwikkeling.

Een poos terug kopte ook NU.nl over het babybrein: ”Borstvoeding heeft een positieve invloed op de groei van het brein van baby’s. Dat zou blijken uit een nieuwe studie”: ‘Borstvoeding bevordert groei van babybrein’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Oorspronkelijke publicatie: Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study

Het artikel opent met de vraag ”Does breastfeeding alter early brain development?” En dit is gelijk een verkeerde, onwetenschappelijke vraag. Borstvoeding is wat bedoeld is te gebeuren en het is als zodanig een belangrijk aspect van de groei en ontwikkeling van het kind op alle fronten, inclusief de hersenen. Daarmee is ook de titel van het Nederlandse artikel niet correct: borstvoeding verbetert niets, ‘geen-borstvoeding’ vermindert, verkleint iets. Kinderhersenen ontwikkelen zich niet optimaal als het kind geen of weinig borstvoeding krijgt. We moeten, en wetenschappers zouden daarbij voorop moeten lopen, eindelijk eens beginnen met het beestje bij zijn naam te noemen. In plaats van ”While the mechanisms underlying these structural differences remains unclear, our findings provide new insight into the earliest developmental advantages associated with breastfeeding, and support the hypothesis that breast milk constituents promote healthy neural growth and white matter development.” zou de conclusie kunnen luiden: Hoewel de mechanismen die eraan ten grondslag liggen nog onduidelijk zijn, bieden onze bevindingen nieuwe inzichten in invloed van zuigelingenvoeding op de ontwikkeling  van de hersenen en bevestigen ze de hypothese dat gebrek aan borstvoeding de gezonde neurale groei en ontwikkeling van witte stof belemmeren.

De onderzoekers deden goed onderzoek, tekenden correct de verschillen op die zij vonden bij kinderen met verschillende, redelijk goed gedefinieerde, vormen van zuigelingenvoeding. De cijferrijtjes en de scan-foto’s kloppen en laten inderdaad duidelijke verschillen zien. Alleen de verwoording van die resultaten en de concluses kloppen niet. Tweejarigen die als baby voldoende borstvoeding kregen, en daarmee door gingen tot of na de tweede verjaardag, zoals de biologische norm en de aanbeveling van de WHO is, hebben niet meer witte massa en doen het qua hersenfunctie niet beter dan anderen, ze doen en ontwikkelen zoals dat bedoeld is. Kinderen die minder of geen borstvoeding kregen vertonen een achterblijvende ontwikkeling van de witte massa, hebben mogelijk een neurologische achterstand. Dit kan een factor zijn in de verklaring voor de lagere IQ scores en voor andere ”academische prestaties” ofwel school- en opleidingsresultaten. Laten we gewoon het beestje bij zijn naam nemen en stoppen met het toedichten van miraculeuze en magische krachten aan borstvoeding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.