Hergeboorte

Hergeboorte of wedergeboorte is een niet eenduidig begrip. In religieuze betekenissen gaat het om een leven na dit leven, een leven na de dood of de herrijzenis of wederopstanding van de doden. In andere betekenissen gaat het om een vernieuwing of een herhaling van een aanvangsproces. In het Engels heet het dan rebirthing en betekent het een therapie. Nu ga ik het niet hebben over die transcendente of spirituele betekenissen, maar wel de meer alledaagse. Mijn inspiratie hiervoor, dat zal niemand verrassen, is de recente verhuizing en reorganisatie van mijn sites en winkel. Heel Eurolac Lactatiekunde is nu verenigd onder één dak met één adres: eurolac.net. Daar kom je bij de winkel, het blog en alle artikelen, en informatie over Eurolac Lactatiekunde en de praktijk. Alle blogs van eurolactatie.net zijn verhuisd naar de nieuwe locatie, maar voorlopig kun je ze ook nog onder het oude adres vinden. Nieuwe blogs komen daar niet meer. Die komen allemaal hier en dit is de eerste. Een echte hergeboorte dus. Een nieuw begin. De alleroudste blogs (van 2008 tot en met 2013) zijn nog te vinden op Blogger. De interessantste daarvan komen als herblog ooit hier terecht en dan zal dat blog ophouden te bestaan. De blogs van 2011 vind je natuurlijk terug in Borstvoeding van dag tot dag. Enfin, iets in de geest van Een nieuwe Lente, een Nieuw Geluid, maar dan wel eigenlijk, toch wel, vooral bekende geluiden, want de locatie mag dan veranderd zijn en de opmaak en inrichting ook, wat Eurolac Lactatiekunde te bieden heeft blijft hetzelfde, uiteraard. De missie en uitgangspunten blijven onverminderd van kracht.

timeline35Vandaar dat dit blog verder over borstvoeding gaat, dat is per slot de core business. Therapeutische hergeboorte is ook een techniek die kan worden ingezet bij kinderen die moeilijk aan de borst gaan. Kinderen die de borst niet lijken te vinden of geen idee lijken te hebben wat ze ermee aan moeten. Soms ook kinderen met een drinkverwarring door het aanbieden van verschillende drinktechnieken door elkaar. (Dit laatste fenomeen wordt meestal zuigverwarring genoemd, maar dat is niet helemaal accuraat, het gaat namelijk om veel meer dan enkele zuigen. Maar dat terzijde.) Therapeutisch hergeboorte is gebaseerd op het idee dat je – als je het kind terugbrengt in een situatie die lijkt op de periode net na zijn geboorte –  de reflexen die bij die periode horen opnieuw activeert. Het maakt daarbij niet uit of hij daadwerkelijk na zijn geboorte met die reflexen heeft gewerkt of niet. Het gaat erom dat de triggers voor die reflexen opnieuw worden aangezet. De twee belangrijkste factoren bij dat her-triggeren zijn houding en aanraking. De houding zoals op dit plaatje, waarbij de moeder achterover ligt en baby voorover op haar, beiden met hoofd en schoudergordel hoger dan de heupen, is de houding van direct na de geboorte en deze zorgt voor een optimale werking van de neurologie (zenuwstelsel) van het kind. Door daarbij te zorgen voor veel aanraking van de huid van beide partners ondersteunen de daarbij vrijkomende hormonen het neurologische proces bij de baby. Reflexen zijn uitingen van het zenuwstelsel. Deze houding geeft de baby ook het meest veilige gevoel. Hij ligt volledig ondersteund, neemt met al zijn zintuigen zijn moeder waar (moeder is de ultieme veiligheid) en zijn weke delen (de organen in de buik) zijn beschermd.

Ondersteunend in dit hergeboorteproces zijn het dempen van scherpe zintuiglijke waarnemingen en het toevoegen van plezierige, kalmerende rustgevende zintuiglijke waarnemingen. Dat betekent in de praktijk dat het licht wordt gedempt en dat geluiden zacht zijn. Zachte, harmonieuze muziek kan heel goed werken (als moeder tijdens de zwangerschap naar zulke muziek luisterde zal baby dat herkennen), vooral in combinatie met een half-donkere omgeving, eventueel met rood-achtig licht, net als in de baarmoeder. De temperatuur moet aangenaam zijn voor moeder en kind zonder kleding. Voor moeder is zachte muziek ook fijn en bij haar kan een fijne geur ook meewerken om kalm te worden en rust uit te stralen. Wat voor jou een fijne geur is, kan ik niet zeggen; de beste geur is die waarvan jij je lekker en misschien een beetje doezelig gaat voelen. Voor de een is dat roos met lavendel, voor een ander wierook en voor weer een ander de geur van verse appeltaart met kaneel. Zorg dat je comfortabel ligt, goed gesteund en ongestoord. Je slaapkamer is waarschijnlijk de beste plaats. Wie een ligbad heeft, is in het voordeel. Therapeutische hergeboorte werkt vaak het beste in een warm bad. Probeer je kind daarbij zo ver mogelijk onder water te hebben (hoofd blijft vrij natuurlijk!) of giet zachtjes met een kommetje telkens wat water over haar ruggetje. Als je een handdouche hebt die je je heel zacht kunt zetten kan dat ook. Zorg dat het water ongeveer op lichaamstemperatuur is en vul steeds wat water toe om afkoeling te voorkomen.

Wat je perse niet wilt doen is je kind actief proberen aan te leggen. Zorg dat je borst bereikbaar is, maar stuur of stimuleer niet. Als je kind eraan toe is zal hij zelf naar je borst gaan en aanhappen. Zo niet, dan heb je evengoed een heel fijn knuffelmoment samen. Dit geldt zowel bij een droge als natte hergeboorte sessie (ofwel in bed of in bad). Sommige kinderen gaan gelijk in de eerste sessie aan de borst, anderen hebben meerdere keren nodig. Dat geeft niet, geef je kind en jezelf die tijd. Pas therapeutische hergeboorte niet toe als je kind honger heeft, maar kies een moment waarvan je denkt dat de echte honger nog een halfuurtje weg is. Je kunt ook eerst een halve voeding geven om de scherpe kantjes eraf te halen en dan beginnen. Zorg ervoor dat je veilig in bed ligt, want het kan zomaar gebeuren dat je samen in slaap valt. Maak met kussens, waar je je armen op legt, een nestje (goede taak voor die slang-of hoefijzervormige voedingskussens), zodat je kind niet van je af kan rollen*. Wanneer je kiest voor de badmethode, zorg er dan voor dat er altijd een verantwoordelijke volwassene in de buurt is die een oogje in het zeil houdt.

*) Als je een verstelbaar bed hebt zet je het hoofdeinde omhoog in een stand die je plezierig vindt. Als je geen verstelbaar bed hebt, kun je iets onder je matras leggen aan het hoofdeinde, bijvoorbeeld een paar kussens. Ga liggen en leg langs je zijkanten kussens neer van je knieën tot je hoofd. Als je genoeg kussens hebt kun je er ook nog eentje onder je knieholtes leggen, als je dat comfortabel vindt. Leg je armen op de kussens (zorg ook hier weer dat je gemakkelijk ligt!). Laat dan iemand je baby bovenop je leggen, met zijn hoofd ongeveer tussen je borsten.

 

Over als het niet gaat zoals je had gedacht lees je Plan B

Over afkolven en verwerken van moedermelk en alternatieve voedingsmethodes lees je de artielen in de serie Moedermelk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.