Helpend handje: algemene antwoorden op vragen over hulp bij borstvoeding gaat over technieken die je kunt gebruiken als het niet gaat zoals je zou willen.

Helpend handje

helpend handje

handwerk

With a little help from a friend:

What would you do if I sang out of tune

Would you stand up and walk out on me

Lend me your ears and I’ll sing you a song

I will try not to sing out of key

In een live vertolking door Paul McCartney & Ringo Starr, 2009

De vrienden die je met technieken helpen zijn vaak je eigen handen. Als een baby moeite heeft met aanhappen op de gebruikelijke manier, dan kun je je handen gebruiken om het eenvoudiger voor haar te maken. Je kunt je borst op een bepaalde manier vormen, zodat het mondje er makkelijker een grote hap omheen kan maken. Je kunt je handen gebruiken om de borst anders te richten. Meestal vinden we asymmetrisch het handigst om kinderen een grote hap te laten maken (dus met de tepel naar de bovenlip of de neus richten), maar bij sommige kinderen werkt het beter om de tepel naar het midden te richten en een heel enkele keer zelfs iets omlaag.

Flipple

Soms is gewoon asymmetrisch niet genoeg en kun je je tepel, door er vlak achter te duwen, een beetje omhoog omvouwen, dan met de vinger in het mondje duwen en loslaten. Dan ontvouwt de tepel zich tot diep in de mond. (Dit heet de ”Flipple” techniek, een samentrekking van ‘flip’ -omvouwen- en nipple -tepel-.

ruimte

RPS met 6 vingers

Je handen kunnen ook prima helpen de borst toegankelijker te maken bij stuwing en oedeem. Oedeem is ook stuwing, maar dan met vocht; met het woord stuwing bedoelen we meestal melkstuwing. Beide vormen worden met de hand op een andere manier verlicht. Oedeem heeft lymfedrainage nodig en dat is een massage van buiten naar binnen; melkstuwing heeft afvoer naar buiten nodig en dat is dus een massage van binnen naar buiten. De lymfedrainage die je voor vochtstuwing in de borst nodig hebt is een tepelhof massage en  heet RPS (Reversed Pressure Softening; zachtmaken door tegengestelde druk).

ruimte

Afkolven met de hand

Om de met melk gestuwde borst toegankelijk te maken voor de baby om te kunnen aanhappen is afkolven met de hand heel geschikt. Afkolven met een kolf geeft zuiging op de weefsels en als er behalve de melkstuwing ook vochtstuwing is, wordt die door zuigen erger.

Even terug naar het eerste onderwerp, problemen bij het aanhappen. Je kunt daar als eerste proberen om de houding aan te passen. Instinctief voeden (achteroverleunend aanleggen; Biological Nurturing) is een manier van voeden waarbij moeder en kind allebei comfortabel zijn, geen spieren hoeven gebruiken om in positie te blijven en waarbij baby maximaal gebruik kan maken van zijn reflexen en instincten.

ruimte

2 antwoorden
  1. Sara
    Sara zegt:

    Beste Gonneke,

    Mooi dat je in dit stukje het over de baby hebt in de vrouwelijke vorm, over haar. Altijd lees ik overal over hem als het over het kind gaat.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met