Inbakeren is een toenemend populaire interventie in de zorg voor kinderen met ander gedrag dan de ouders en de maatschappij verwachten. Ik vind daar iets over, zoals mijn lezers wel bekend zal zijn. Inbakeren belemmert het kind in zijn bewegingsvrijheid, strak inbakeren belemmert een fysiologische groei en ontwikkeling van gewrichten en ledematen en het zorgt voor verwijdering tussen moeder en kind en daarmee van de frequentie vaak de uiteindelijke duur van borstvoeding. Emotioneel gezien zegt het tegen het kind: ”Heb je problemen? zoek het zelf maar uit, val er mij niet mee lastig.”

Een bloemlezing van eerdere blogs en artikelen over inbakeren

Heetgebakerd ingebakerd

heetgebakerd ingebakerd

heetgebakerd ingebakerd

Inbakeren is een toenemend populaire interventie in de zorg voor kinderen met ander gedrag dan de ouders en de maatschappij verwachten. Ik vind daar iets over (⇐ artikel inbakeren), zoals mijn lezers wel bekend zal zijn. Inbakeren belemmert het kind in zijn bewegingsvrijheid, strak inbakeren belemmert een fysiologische groei en ontwikkeling van gewrichten en ledematen en het zorgt voor verwijdering tussen moeder en kind en daarmee van de frequentie vaak de uiteindelijke duur van borstvoeding. Emotioneel gezien zegt het tegen het kind: ”Heb je problemen? zoek het zelf maar uit, val er mij niet mee lastig.”

Inbakeren verdubbelt wiegendood risico

Pease AS et al. Swaddling and the risk of sudden infant death syndrome: A meta-analysis. Pediatrics2016 Jun; 137:e2 0153275.

Het is een ietwat ironisch gegeven dat inbakeren in opkomst is geraakt vanaf het moment dat kinderen ”verplicht” op de rug te slapen werden gelegd, liefst in een eigen bedje. Die twee maatregelen (plat op de rug en alleen) zijn de hoofdpeilers van vrijwel elke antiwiegendood-campagne over de hele Westerse wereld. Maar kinderen die alleen en plat op de rug liggen, huilen vrij veel en slapen moeilijk in. De Mororeflex die optreedt op het moment van inslapen (weet je wel, dat gevoel op het randje van slaap, dat je van eens stoepje afvalt of zoiets) zorgt er voor dat het kind van dat gevoel verschrikt wakker wordt en gaat huilen. ”Kijk,” zegt men dan, ”hij houdt zichzelf wakker met die maaiende armpjes. Laten we de armpjes vastbinden.” En warempel, het maaien stopt en het wakker schrikken ook. Meestal. Soms toch. Na een paar keer proberen. Maar lost dat het probleem op? Nee, het neemt alleen een symptoom weg.

Lees hier verder waarom inbakeren het risico van wiegendood juist kan vergroten.

Heetgebakerd

Moeders zijn er in soorten en maten. Ze kiezen allerlei voor hen al dan niet werkende strategieën voor het voeden en verzorgen van hun kinderen. Als zij die keuzes bewust hebben gemaakt op basis van goede informatie, dan zijn dat prima keuzes. Zolang er niemand schade door ondervindt. Er is een soort ongeschreven code dat moeders elkaar niet mogen afvallen in hun keuzes, ze elkaar niet mogen veroordelen en zelfs geen oordeel over elkaars keuze mogen hebben. Zodra iemand op één van de sociale media iets over een andere moeder post dat mogelijk een afkeur inhoudt van de keuzes die de besproken moeder maakt, dan is er over het algemeen al snel iemand die met het vingertje komt zwaaien: ”Ik vind dat nogal veroordelend van jou.” Bij de daarop volgende discussies komt bij de luisteraar/lezer makkelijk de term heetgebakerd naar voren.

Lees hier verder over heetgebakerd

Huideffect

Het is al decennia lang bekend dat kindjes die in nauw huidcontact met hun moeder zijn (of met een ander mens) het op alle punten van de vitale functies beter doen dan kinderen in (warme) bedjes of couveuses. We hoeven daar echt geen verder onderzoek meer naar te doen. De opkomst van de moeder en baby vriendelijke keizersnede, gentle sectio, is daar een gevolg van. We weten dat het werkt, voor te vroeg geboren kindjes, voor gezonde en zieke op tijd geboren kindjes en voor kindjes die operatief worden geboren.

Lees verder over het belang van huidcontact (in tegenstelling tot inbakeren en veel lagen stof tussen moeder en kind en een beperking van de bewegingsvrijheid).

3 antwoorden
  1. Cori
    Cori zegt:

    Goed gesproken, ben het er helemaal mee eens! Lastige kwesties van moderne ouders die zichzelf al helemaal hebben ingelezen, zich laten beïnvloeden door ervaringen van anderen en extreem moe zijn vaak. Goede voorlichting is daarom juist zo belangrijk. ( Zonder opgestoken vingertje, dan bereik je het meest)

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Heetgebakerd ingebakerd – een bloemlezing van blogs over inbakeren. […]

  2. […] heel hoge piek eind juni werd duidelijk veroorzaakt door een enkel blog Heetgebakerd ingebakerd, dat in de eerste week 400 keer bekeken […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.