Nieuwe studie vind dat kinderen die al vroeg worden blootgesteld aan antibiotica harder groeien. In combinatie met toenemende obesitas is dat niet perse een goed ding. Maar verwonderlijk is het niet als je weet dat in de veehouderij antibiotica worden toegepast als groeistimulans.

Groeistimulans

groeistimulans

groeistimulans

Echt nieuw is dit natuurlijk helemaal niet. In de veeteelt worden antibiotica gebruikt als groeibevorderaar en een paar kaar geleden kwam de WHO al met een advies voor het toedienen van antibiotica aan ondervoede kinderen om hun groei een kickstart te geven.

De conclusie ”Antibiotica stimuleren de groei van kinderen, zowel hun lengte als hun gewicht” is één van de resultaten van de grote MaastrichtseKOALA-studie; een groot geboortecohort waarin kinderen vanaf de geboorte worden gevolgd en waaruit allerlei deelonderzoeken worden gehaald. Ik berichtte er al eerder over. Voor de onderhavige studie werden bijna duizend kinderen gedurende tien jaar gevolgd en werden andere factoren die groei kunnen beïnvloeden meegenomen. De gegevens van huisartsen over het antibioticagebruik van 979 kinderen in hun eerste tien levensjaren werden geanalyseerd. Op zeven momenten werd hun lengte en gewicht geregistreerd; de eerste jaren op het consultatiebureau en de jaren daarna door de ouders thuis. Met name de kinderen die in de eerste zes maanden een antibioticakuur kregen en zij die er meerdere kregen tussen het eerste en tweede levensjaar, bleken langer en zwaarder te worden dan kinderen die geen antibiotica hadden gekregen. In het licht van de toename van obesitas achten de onderzoekers het wenselijk om ook dit effect van bepaalde antibiotica mee te nemen in het voorschrijfgedrag. De meeste antibiotica worden nog steeds voorgeschreven aan kinderen. Zo’n zeventig procent van de kuren wordt voorgeschreven voor luchtweginfecties, terwijl dat veelal eigenlijk onnodig is.

Voor het weldoorvoedde deel van de mensheid is dit slecht nieuws, want we worden met zijn allen al veel te snel veel te groot en te rond. Maar de WHO heeft nog niet zo lang geleden een advies uitgebracht om ondervoede kinderen met antibiotica een boost in hun groei te geven. Want net als dieren in de intensieve veehouderij, groeien ook mensenkinderen inderdaad harder als ze antibiotica krijgen, zoals ook in de KOALA sub-studie duidelijk werd. Maar is dat wel een goed idee? Daarvoor moeten we eerst weten wat er aan de hand is en wat precies wordt behandeld of verbeterd.

Ondervoede kinderen hebben meer kans op infecties waar hun verzwakte systeem geen raad mee weet. Vaak zijn dat darminfecties en die tasten de darmfunctie aan, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en het kind verder ondervoed raakt. Pak je nu die darminfecties aan, dan zal de darmfunctie verbeteren en de voedingsstoffen beter worden opgenomen en kan het kind weer gaan groeien. Belangrijke voorwaarde is wel dat er tegelijkertijd ook goede voeding binnen komt. Infecties bestrijden, maar niets doen aan het beroerde voedselaanbod zal wellicht een korte verbetering geven, maar geen blijvende verbetering van de groei noch van de gezondheid.

Al met al lijkt het een goed idee om kinderen die dat nodig hebben antibiotica te geven naast betere voeding. Een ook wel geopperd idee om het standaard aan alle kinderen in gebieden met slechte voedingstoestanden te geven, bijvoorbeeld via het drinkwater, is dan weer een slecht idee. Slecht idee om de zelfde redenen als de standaard toediening in de veeteelt: het veroorzaakt resistentie van bacteriën voor antibiotica, waardoor ernstige en vaak dodelijke infecties niet meer kunnen worden behandeld.

In Nederland is antibiotica gebruik in de veeteelt, anders dan een door een veearts voorgeschreven en uitgevoerde behandeling van een bacteriële infectie al een poos niet meer toegestaan. Dieren die zijn behandeld mogen pas weer voor producten als vlees en melk worden gebruikt wanneer de laatste resten antibiotica uit het systeem verdwenen zijn.

Amerikaanse kinderartsen waarschuwden vorig jaar nog voor toenemende risico’s van niet te behandelen infecties bij kinderen door het ongebreidelde gebruik van antibiotica in de veeteelt, onder andere als groeibevorderaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.