Het gelukzaligheidseffect: ”Het verschijnsel dat een baby die ineens wel goed aan de borst kan drinken hierdoor zo gelukzalig is, zo ontspannen raakt, dat ze direct in slaap valt”.

Gelukzaligheidseffect

gelukzaligheidsefect

gelukzaligheidseffect

Een kort blogje over een effect dat ik regelmatig zie wanneer ik een moeder en haar kind op weg geholpen heb om de borstvoedingservaring te verbeteren.  Ik noem dat effect het Gelukzaligheidseffect en ik omschrijf dat als

Het verschijnsel dat een baby die ineens wel goed aan de borst kan drinken hierdoor zo gelukzalig is, zo ontspannen raakt, dat ze direct in slaap valt”.

Wanneer borstvoeding meer een gevecht wordt dan een liefdevolle relatie is er altijd een risico dat een kind de voorkeur gaat geven aan andere manieren om te eten en andere manieren om te knuffelen en gekoesterd te worden. ”Aan de borst” wordt dan makkelijk een synoniem voor verdriet en stress en weigeren. De voorkeur geven aan alternatieven is dan een risico dat vlak om de hoek op de loer ligt. Moeder en kind anticiperen beiden verdriet en mogelijk pijn en de lichamelijk onplezierige effecten van stress die niet weg kan. Ze verwachten beiden een verdrietige in plaats van een liefdevolle ervaring. En vaak gaat dan het principe van de zelfvervullende profetie aan het werk: dat waar je zo bang voor bent gebeurt.

Als je in zo’n situatie moeder en kind kunt helpen die neerwaartse spiraal te verbreken en borstvoeding weer plezierig en geruststellend en veilig kunt maken, geeft dat een enorme kick. En voor de kleinste speler in het spel kan het leiden tot acute gelukzaligheid. Bijna als een junk na een te lang uitgebleven shot, maar dat is zo’n vervelende vergelijking. Vandaar als titelfoto Bella na haar huwelijksnacht: totale bliss na wat verwacht werd moeilijk en pijnlijk en potentieel gevaarlijk te zijn. Die bliss, die gelukzaligheid, mag je je kind gunnen, en jezelf.

De titelfoto komt uit de film Twilight Saga: Breaking Dawn, deel 1, waar Bella Cullen-Swan (Kristen Stewart) net ontwaakt na haar huwelijksnacht, helemaal gelukzalig, zich vaag afvragend wat die veren ermee te maken hebben, maar zonder zich ergens zorgen over te hoeven maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.