Gaan met die banaan

Vrijwel iedereen zal inmiddels het al wat oudere filmpje over hoe een banaan te schillen hebben gezien. Het ging viraal:

In de Noorse TV serie Lilyhammer (seizoen2, aflevering 2: Out of Africa) werd het door een ondernemerstrainer gebruikt als metafoor voor het anders dan gebruikelijk aanpakken van problemen. Leuk idee, en de manier in bovenstaande video werkt ook puik, alleen is het uiteraard niet ”dé manier” van apen om een banaan te lijf te gaan:

Het is ook zeker niet het enige alternatief op de meer klassieke manier. In deze video worden er maar liefst negen getoond. Niet allemaal even handig, maar wel allemaal doelmatig op hun eigen manier:

Terug naar die analogie voor ondernemers. Die analogie kan ik ook goed gebruiken in mijn werk als lactatiekundige. Ik gebruik er zelfs nog liever het laatste filmpje voor. Borstvoeding is een natuurlijk vermogen, zowel het geven als nemen, voor elk mens. Het werkt voor het grootste deel op basis van hormonen en reflexen en zolang we die beide niet in de weg staan met ridicule regeltjes en culturele ge- en verboden, zal het over het algemeen vlotjes verlopen. Het perse willen pellen van een banaan op de ”klassieke” manier (door de steelaanzet te breken) is zo’n ridicuul cultureel regeltje. Door daar kost wat kost aan vast te willen houden zul je vaak de banaan wel gepeld krijgen, maar even vaak zul je er je nagels op breken of met bananenpuree achterblijven.

20151128_121442 (1)

Je kunt het probleem ook vanaf de andere kant bekijken en de banaan aan het andere uiteinde inknijpen om de schil te splijten. Dat zal heel vaak lukken, maar er kleven ook nadelen aan. Er blijft vaak een viezig zwartig puntje achter en er blijven veel meer van die irritante draden aan de banaan hangen.

20151128_121517

Grootste gebrek van deze aanpak is dat je het ene regeltje gewoon inruilt voor het andere regeltje. Je bekijkt weliswaar het probleem van de andere kant, maar opnieuw maar vanaf één kant. Daarom gebruik ik liever de methode van de derde video: Zorg dat je een hele lijst van opties klaar hebt en kies per gelegenheid welke manier het beste past, de meeste kans biedt op het gewenste resultaat. Want niet alle bananen zijn gelijk. Dus niet elke banaan reageert hetzelfde op dezelfde behandeling.

Terug naar borstvoeding. Kinderen en moeders komen in soorten en maten. Ze komen in perfecte uitvoeringen en uitvoeringen waar een plekje op zit. Dat geeft niet, dat hoort erbij. De standaard aanpak werkt niet bij elke moeder en elk kind en elke moeder-kind combinatie. Het heeft dus weinig zin om te roepen dat een andere moeder jouw oplossing moet proberen omdat dat bij jou en jouw kind zo goed werkte. Misschien werkt het bij haar ook. Misschien niet. Waar moeders meer aan hebben, is te weten hoe gemiddeld genomen borstvoeding (en moeders en kinderen) in elkaar steken en functioneren. En hoe zij en hun kinderen daarbij passen of van afwijken. En een hele stapel mogelijkheden om hun specifieke situatie aan te pakken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.