Geplaatst op Geef een reactie

Eten voor twee

eten voor twee

Over macronutriënten: water, eiwitten vetten en koolhydraten en over micronutriënten: vitaminen, mineralen en sporenelementen

In vroeger tijden werd zwangeren en vrouwen met een kind aan de borst verteld dat zij  ”voor twee” moesten eten. Later werden die adviezen ingetrokken, want men dacht toen dat dat niet alleen onnodig was, maar ook schadelijk kon zijn voor de gezondheid van de vrouw. Uiteraard, als dat eten voor twee enkel resulteerde in een hogere calorie inname, was het niet echt gezond. Maar toch moet een vrouw die behalve zichzelf ook een kind voedt, via de navelstreng of uit haar borsten, wel degelijk zorgen voor voeding voor twee mensen. En wel twee mensen waarvan de ene zeer hard groeit en zich ontwikkelt. Dat eten voor twee zou al moeten beginnen voor de zwangerschap een feit is en doorgaan tot en met de laatste borstvoeding.

In veel culturen wist en weet men dat en daar werden en worden bepaalde voedingsmiddelen en gerechten sterk aanbevolen voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en voor zwangere en zogende vrouwen.   De Groene Vrouw legt dit haarfijn uit.

 

De voedingsstatus in de eerste vijf jaar (vanaf de conceptie) vormt de basis voor de bouw van het skelet, de organen en hersenen van een kind. De voedingsstatus van de moeder vormt de basis voor de voedingsstatus van het kind; de voedingsstoffen die de baby binnenkrijgt, moeten immers uit haar lichaam komen. Het lichaam van de moeder zal de baby altijd voorrang geven. Dat wil zeggen dat als er een beperkte voorraad voedingsstoffen is, er in de borstvoeding toch altijd zoveel mogelijk van aanwezig zal zijn. Voor het kind zijn die voedingsstoffen immers belangrijker dan voor de moeder zelf.

Nu beginnen veel Westerse vrouwen al aan het maken van kinderen terwijl hun eigen voedingsstatus niet heel riant is. Het gemiddelde westerse voedingspatroon is niet in staat om ervoor te zorgen dat met name de micronutriënten in voldoende mate binnenkomen. Zelfs niet als je je voor 100% houdt aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. De definitie van ”gezonde voeding” is bij het Voedingscentrum anders dan in de meeste andere voedingsleren. Voedingscentrum richt zich vooral op de macronutriënten en hangt nog steeds de leer aan dat vet de grote boosdoener is en koolhydraten de grote gezondmakers. Deze theorie is inmiddels achterhaald. Vet is uiterst belangrijk, vanwege het vet zelf, maar ook vanwege de in vet oplosbare vitamines. Koolhydraten, en vooral snelle koolhydraten in geraffineerde graanproducten en suiker, zetten het lichaam aan tot grotere vetopslag en zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van diabetes. Voor jonge kinderen zijn koolhydraten wel belangrijk, maar dan vooral de natuurlijke suikers in het gehele product, zoals de bijna 10% melksuiker in moedermelk en de fruitsuikers in hele vruchten.

Voedingsrichtlijnen zijn eigenlijk relatief simpel. De basis vooral:

Eet.
Niet te veel.
Voornamelijk planten.
Zo min mogelijk bewerkt.

Dat geldt voor iedereen, van klein tot groot. Tip voor dat laatste punt: doe je boodschappen in de buitenste gang van de supermarkt waar de verse producten liggen en koop zo min mogelijk uit de paden met pakken en zakken.

Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, zwanger zijn of een kind aan de borst voeden zijn er een paar extra vuistregel. Ik pik ze even van De Groene Vrouw, want zij is de expert op dit gebied.

  • Eet vet (met name verzadigd vet uit de juiste bronnen)
  • Eet biologische dierlijke producten met vitamine A (betacaroteen uit groenten is waardevol, maar niet hetzelfde als vitamine A!), zoals lever.
  • Eet vis of gebruik visolie
  • Eet eieren > (bijna) elke dag 1-3 mag écht (als je wilt)
  • Drink water
  • Eet wateroplosbare vitaminen en mineralen (fruit, groenten) dagelijks, aangezien die nauwelijks worden opgeslagen

Dan nog een extra puntje over het plantaardige voedsel dat je eet. Variatie is daar het toverwoord. Eet bij elke maaltijd, of in elk geval elke dag, iets van elk deel van een plant: wortel, stengel, blad en bloem/vrucht/zaad. Bloem? Ja, bloem. Er zijn eetbare bloemen zoals viooltjes, paardenbloemen, lavendel en rozen, maar wist je dat bloemkool en broccoli ook bloemen zijn? En niet alle vruchten zijn fruit, sommigen zijn groenten (we noemen die vruchtgroenten), zoals tomaten, komkommers, pompoenen, aubergines en paprika. Het nichtje van de pompoen en de komkommer, de meloen, is dan weer fruit.

Niet alleen variatie in het deel van de plant, maar liefst ook variatie in kleuren. Probeer door de dag heen, of zelfs in elke maaltijd, alle kleuren van de regenboog aan bod te laten komen: paars, rood, oranje, geel, groen, blauw. Elke kleur groente en fruit heeft een andere combinatie van vitaminen en mineralen, die micronutriënten die we zo hard nodig hebben.

Hoe gevarieerder in soort en kleur je eet, hoe vollediger het aanbod van micronutriënten. De nodige vetten en de vitaminen daarin kun je deels uit plantaardige bron halen, maar die uit dierlijke bronnen worden net iets makkelijker aangeleverd en mogelijk ook opgenomen. Enkele vitaminen kunnen enkel uit dierlijke bron worden gehaald zoals vitamine B12. Als je liever wel volledig plantaardig eet, laat je dan goed adviseren en begeleiden, zodat je alles ook daadwerkelijk en in de juiste hoeveelheden en verhoudingen binnenkrijgt.

Gezond en gevarieerd eten doe je voor jezelf, want je functioneert makkelijker als je voedingstoestand goed is, maar ook voor je kind. Je lichaam haalt alles wat nodig is voor je kind zijn groei en ontwikkeling uit je eigen voorraden. Als die voorraden krap zijn, houd je voor jezelf niets over en word je moe en later ziek. Als alles op is, kan het zijn dat er ook voor je kind niet meer genoeg is voor gezonde groei en ontwikkeling.

Je eet wel degelijk voor twee. Doe daar dus goed je best op.

De Poepdokter Junior: alles over babydarmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.