Nu en dan heb ik het even helemaal gehad met de sociale media. Ze verstoren regelmatig mijn energie balans. Dat kan ik niet gebruiken.

Energie balans

Recycled bog, oorspronkelijk een paar jaar geleden verschenen.

energie balans

Dit blog begon, ooit, met een Facebook status update op een zondagmorgen: Voor wie het weten wil: Ik ga geen inhoudelijke antwoorden meer geven in Facebookgroepen, ook niet als ik daarom gevraagd wordt door medelezers. Wie van mij een inhoudelijk antwoord wil op een borstvoedingsvraag mag een consult aanvragen. Ik heb inmiddels te vaak mijn neus gestoten met goedbedoelde adviezen en commentaren van meelezers die eerlijk gezegd vaak geen flauw idee hebben waarover ze het hebben.. Ik zal in mijn blog zoveel mogelijk onderwerpen behandelen die in de Facebookgroepen naar voren komen. Het staat eenieder vrij naar die antwoorden te verwijzen in voorkomende gevallen.

Ik had het duidelijk even helemaal gehad. De dag ervoor, op mijn vrije zaterdag, na een heerlijke Ikea ervaring had ik toch nog maar even een moeder antwoord gegeven. Ze had een vraag over haar kindje, zijn groei en zijn voeding en de antwoorden die ze gekregen had waren naar mijn professionele mening allemaal te veel aan te sussende kant. Met veel vergelijkingen van de gewichten van kindjes van een bepaalde leeftijd. Enfin, ik was, tegen mijn gewoonte in, even in de brede uitleg-modus gegaan om de moeder duidelijk aan te geven dat ja, haar kindje duidelijk meer eten nodig had en, nee, dat stoppen met borstvoeding daarvoor niet de enige en zeker niet de enig juiste manier was. Op de volgende zondagochend, nog voor de koffie, maar bij mijn broodje kaas en glas groene thee, las ik in dat draadje een aanval op mijn professionaliteit in antwoord op mijn schrijfsel. Verkeerde tijd, verkeerd antwoord. Dit antwoord was wat mijn toch al groeiende irritatie losliet.

Een aanval op mijn professionaliteit trek ik me ernstig aan. Je mag van alles over me zeggen en ik weet zelf heel goed dat ik nu en dan een bitch eerste klas ben. Ik heb zelfs niet eens altijd gelijk, dat weet ik ook wel. Maar ga me niet voor de voeten gooien dat ik niet professioneel ben. Dat raakt me en kost me een hele boel energie. En die energie heb ik niet te missen. Ik werk hard; ik heb in de dertig jaar dat ik me, eerst als vrijwilliger en sinds 20 jaar professioneel, met borstvoeding bezig houd onophoudelijk bijgeleerd, me verder bekwaamd, inzichten bijgesteld en mijn kennis ten dienste gesteld aan hen die dat nodig hadden.

Val me dus niet aan op professionaliteit. En degene die dat doet om iets dat ik deed op mijn vrije zaterdag, en die dat komt zeggen terwijl ik op zondagochtend nog aan mijn broodje kaas met groene thee zit, nog lang voor de koffie, wel, diegene mag blij zijn dat ik haar alleen maar virtueel kan benaderen. Ik ben op zo’n moment niet op mijn meest tactvolle best, zeg maar. Ik had dus even helemaal gehad en mijn energie balans was ver te zoeken

Zie je de Boze Wolf door dit goedaardige hart heen staren?

Enfin, ik wist mijn irritatie en mijn don’t-you-piss-me-off-voor-de-koffie modus om te buigen naar het bericht waar ik deze column mee begon. Ik doe het dus niet meer. Je mag me taggen, ik zal meelezen, maar een inhoudelijk antwoord krijg je niet meer van me op een openbaar forum. Ik zal blijven lezen en de vragen rubriceren. Dan zullen mijn antwoorden worden samengevat in informatieve blogs. En als ik ergens veel over geschreven heb, zal ik er zelfs thema pagina’s van maken. Mijn antwoorden zullen voornamelijk bestaan uit verwijzingen naar mijn blogs.

Inmiddels moge het duidelijk zijn dat ik me niet helemaal aan dit besluit gehouden heb en ik geef met regelmaat toch wel inhoudelijke antwoorden.

Voor vraagstellers zelf heb ik nog een paar tips:

  1. Als jij ergens mee zit, is de kans groot dat minimaal 100 anderen er ook al mee zaten en ernaar gevraagd hebben. Gebruik de zoekmachine van dit blog of van je Facebookgroep.
  2. Ga naar borstvoeding.com en zoek daar naar een artikel over het onderwerp van je vraag. Als de zoekmachine daar te onnauwkeurig is naar je smaak, ga dan naar Google en typ je onderwerp in met daarachter borstvoeding.com
  3. Koop of leen een goed boek over borstvoeding en opvoeding. Hier vind je er een paar.
  4. Ga eens naar een moedergroep/borstvoedingscursus/bijeenkomst van een borstvoedingsorganisatie of bel een leidster/contactpersoon. La Leche League Nederland, La Leche League Vlaanderen, Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, Borstvoeding vzw

Als je je echt zorgen maakt zoek dan een lactatiekundige in de buurt of probeer eerst een email consult of telefoon-Skype consult met een lactatiekundige die je vertrouwt. Ik geef je alvast tip2 uitgewerkt:

Ik   het even voor je …

Over zoeken met Google.

Als je mij een vraag stelt over een artikel dat je ergens las, ga ik zelf ook op deze manier op zoek naar antwoorden. Dat kun je zelf ook.

Over een ander soort energie balans

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.