Doe je eigen ding

vlindereffect
Je kunt een kind behalve met medicatie niet dwingen om te gaan slapen. Ik denk, persoonlijk en professioneel, dat wij in onze maatschappij veel te veel nadruk leggen op slaap, wanneer er moet worden geslapen en hoeveel er moet worden geslapen. Net als bij eten op schema en op commando en in vastgestelde hoeveelheden, wordt hiermee het eigen systeem van het kind ontregeld en leert hij niet meer op de signalen van zijn eigen lichaam te vertrouwen, zo gaat dat ook met het proberen te structureren van slaap. Het kan dus inderdaad zijn dat in het begin, als je een ind zijn eigen ding laat doen, het kind de signalen van zijn lichaam niet herkent en het eerder erger lijkt te worden. Uiteindelijk denk ik dat je er, ook weer net als bij eten, op mag vertrouwen dat een kind (en zijn lichaam) weet wat hij nodig heeft en zal slapen zolang en zoveel hij nodig heeft.
De advisering rondom slaap van zuigelingen en peuters is voor een flink deel natte vingerwerk, omdat we (als maatschappij) gewoon heel erg weinig weten over de normale fysiologie van een jong kind. Slaaponderzoek gaat altijd uit van onze culturele inschattingen van wat normaal is (net als bij voedsel!). Een vriendin van mij heeft als verpleegkundige moeder en kindzorg in Kameroen gewerkt (lang geleden) en de moeders daar wilden, uiteraard, weten hoe moeders en kinderen in haar cultuur leven en wat hun problemen zijn. Toen zij vertelde dat Nederlandse moeders zich vooral zorgen maken over het eten en slapen van hun kinderen, rolden de Kameroens moeders zowat onder tafel van het lachen: je eet of je eet niet en je slaapt of je slaapt niet. Waar is het probleem? Dat was een omslag in mijn denken over de zorg voor het jonge kind.
Bottomline: jij en je kind zijn bij elkaar en jij doet je ding en je kind doet zijn ding. Jij bent bezig en je kind is bij je. Jij gaat naar bed en je kind is bij je. Jij eet en je kind is bij je. Als hij honger heeft, zal hij je dat duidelijk maken, als hij slaap nodig heeft zal hij gaan slapen. Bij jou, terwijl jij je ding doet.
Nogmaals: als je hier net mee gaat beginnen heeft je kind waarschijnlijk even tijd nodig om zijn eigen lichaam weer te horen en begrijpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.