Geplaatst op Geef een reactie

De sluipende witte dood

sluipende witte dood

Suiker is een essentieel onderdeel van onze voeding, maar het is ook volksvijand nummer 1. Het verschil tussen weldadig en giftig zit hem in de dosering. Sommige vergiften hebben geen veilige ondergrens, andere hebben een heel hoge ondergrens. Suiker heeft een relatief lage ondergrens voor giftigheid, maar een beetje hebben we er wel van nodig. Vooral zuigelingen hebben er vrij veel van nodig, het zit dan ook in ruime hoeveelheid in moedermelk (iets minder dan 10%).

Documentaire (90 minuten) over de gevaren van suiker en reclame voor suiker voor persoonlijke gezondheid en de volksgezondheid als geheel. Amerikaans, maar ook bij ons zijn de overgewicht en diabetes epidemieën in aantocht. Engelse versie, op NPO en Videoland niet meer beschikbaar.

Opvallend daarbij is dat volgens de nieuwste inzichten slechts 10% van onze dagelijkse energievoorziening uit suiker zou moeten komen. Daarnaast een groter deel uit koolhydraten met vezels, een beetje uit eiwitten en de rest voornamelijk uit vetten. Het lijkt alsof moedermelk daarvoor te weinig vetten bevat, want in de standaard lijstjes wordt uitgegaan van 4% vet in moedermelk. Dat is een onjuiste aanname, uitgaand van inadequate borstvoedingsroutines. In eerdere artikelen legde ik al uit dat weinig frequente grote voedingen leiden tot melk met een laag vetgehalte, maar dat vaker voeden en kleinere voedingen per keer (waarbij de borsten relatief leeg blijven tussendoor) een veel vettere melk geven, tot wel 10% of meer (bijvoorbeeld hier). Aangezien vet dubbel zoveel calorieën levert dan suikers en eiwitten, doet dat de calorische verhoudingen in moedermelk snel verschuiven.

mondsensaties
Rijke taart met zoete kersen, zoete slagroom en chocolade schilfers

Die zoete, vette moedermelk verklaart onze voorliefde voor zoet-vette voedingsmiddelen. Toch moeten we die hang naar zoetigheid op een andere manier bevredigen. We moeten daar al bij de allereerste vast voedsel mee beginnen. Kinderen die nog borstvoeding of moedermelk krijgen (of kunstvoeding) hebben geen toegevoegde suikers nodig. Punt. Geen enkele andere suiker dan die die van nature in hun voeding voorkomt. Dat is in feite heel erg makkelijk te bereiken. Geef ze niets wat in een fabriek is gemaakt. Vooral geen dingen die in een fabriek zijn gemaakt en worden aangeboden als ”speciaal voor kinderen”.  En als je wel iets gebruikt uit een fabriek (dat kan gebeuren, ouders zijn ook maar mensen) lees dan heel goed de etiketten. En van die etiketten met name de ingrediëntenlijsten. Niet de wervende teksten op de voorkant, maar de kleine lettertjes op de achterkant.

 

Bovenaan zie je een voedingswaarde opgave, ook nutriëntenlijst genoemd of zoals hier ”nutrition information’. Dit hoef je niet te weten.

Onder zie je een ingrediëntenlijst. Die ga je goed lezen. De ingrediënten staan er op in volgorde van hoeveelheid: waarvan het meeste in zit staat vooraan. Vooraan wil je de gewone ingrediënten zoals vlees en groenten, bijvoorbeeld. Suiker kan er in staan onder een veelheid van namen waaronder suiker, glucose, glucosestroop, fructose en vele andere. Liefst vermijd je overigens ook producten waar veel onleesbare en onuitspreekbare dingen op staan en kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Soep is voornamelijk water natuurlijk, maar je verwacht dat kip toch ook een belangrijk ingrediënt is. Kijk eens goed hoe ver naar achteren kip staat, zelfs nog na allerlei hulpstoffen. Suiker en andere geïsoleerde koolhydraten staan er volop op en in grotere hoeveelheden dan kip: aardappelzetmeel, glucosestroop en suiker. Ook de vermicelli is een snelle koolhydraat, want die wordt van witte tarwebloem gemaakt.

Van alle suikers zijn vloeibare suikers de slechtste en de gevaarlijkste. In vloeibare vorm krijg je al snel dubbel zo veel of meer binnen dan wanneer je het in vaste vorm eet. Fruit in zijn oorspronkelijke vorm is zoet, maar door de vele vezels wordt de suiker langzamer en minder opgenomen. In sap zijn alle vezels weg en loopt de suiker zo door naar de lever die er geen raad mee weet en het direct opslaat als vet. Fruit in zijn geheel kan binnen een verder gevarieerd menu onbeperkt worden gegeten, Fruitsap moet tot een minimum worden beperkt, ook bij kinderen. Diksap (= geconcentreerd fruitsap) is niet beter dan limonadesiroop, wanneer het om de suikers gaat.

Suikervrije drankjes zijn net zo erg als gesuikerde drankjes. Er zitten geen koolhydraat-calorieën in maar het lichaam reageert alsof dat wel zo is. De zoete smaak signaleert de hersenen dat er suiker wordt ingenomen, veel suiker, en de insulineaanmaak begint alvast. Maar op de plaats van bestemming aangekomen vindt insuline geen suikers om mee aan het werk te gaan en er volgt een hypo (suikertekort). Het lichaam reageert met trek in koolhydraten en honger en drang om te gaan snaaien en snacken. Dat geldt ook voor snoep en koek zonder suiker, maar met suikervervangers.

Maar wat dan wel? Gewoon basisvoedsel, herkenbaar voedsel, zelf toebereid. Verse groenten en fruit, liefst biologisch en lokaal. Koop een goed basiskookboek of kijk heel veel YouTube filmpjes. Het maken van een kookboek en/of instructiefilmpjes over basistechnieken koken voor jezelf en je kinderen staan nog in mijn planning. Aanvulling 2021: inmiddels is er een kookboek verschenen bij de Kleintjesmethode. Van harte aanbevolen. Dat basiskookboek van mij kan nu nog even wachten.

 

Koken from scratch is niet moeilijk en iedereen zou dat eigenlijk al op de basisschool moeten leren. Kinderen eten beter en gezonder als ze zelf (helpen met) koken. En je zult waarschijnlijk merken dat je jezelf ook gezonder gaat voelen als je zelf gaat koken en gezonder eten.

Laat in de commentaren eens weten wat je graag zou willen leren koken.

Lekker fris drinken met een smaakje maak je zelf: thee, ijsthee (ongezoet) water of thee met een smaakje van kruiden, vruchten, bloemen. In dit vlog  leg ik uit hoe dat werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.