Dan hoor je het ook eens van een ander

Je hoort het aan alle kanten: hulpverleners die een verweesde, achtergelaten of ramp-overlevende baby de borst geven. Een alom te horen aaahhh en ooohhhh prijst de lacterende hulpverleenster de hemel in. (Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geweldig wat die vrouwen doen; in een zelfde situatie zou ik zelf geen moment aarzelen hetzelfde te doen.) Poosje terug was het een Chinese, nu is het een Colombiaanse politieagente. En er zijn meerdere van dit soort meldingen langsgekomen in de loop van de tijd, inclusief die van een Amerikaanse filmster op Unicef missie. Ik verwonder me soms over de verschillende manieren waarop gereageerd wordt op borstvoedingsitems. In dezelfde serie tweets waar de Colombiaanse agente meermaals wordt geroemd, staat er ook eentje over Victoria’s Secret, die anti-borsten-zijn-voor-borstvoeding is.

a1c60a1fe3eea6580f7f24466e248283De toevallig lacterende politieagente wordt een superheldin, de moeder die in -of all places- een lingeriewinkel haar eigen kind voedt is een sletterig onderkruipsel. Wanneer door een foutje van een hardwerkende verpleegkundige een paar baby’s worden verwisseld en de kindjes niet hun eigen borst aangeboden krijgen, is de wereld te klein voor de volkswoede. Een volkswoede niet eens vanwege het omwisselen van de baby’s, wat ik persoonlijk veel en veel erger vind, maar omdat ze een niet bloed-eigen borst in de mond krijgen. De superheldin wordt de hemel ingeprezen voor het voeden van een zielige baby, maar wie een vrouw, bij wie om enige reden de borstvoeding niet zo lekker loopt, donormelk adviseert loopt het risico dat de meute met hooivorken, veren en pek achter ze aankomt.

62ecccc616c1c7a8cacbf9a3fed0d092In een wereld waar vrouwen er niet bloot en sexy genoeg bij kunnen lopen wordt een moeder, die discreet haar baby zijn lunch aanbiedt, virtueel met modder besmeurd, en naar achterkamertjes, steegjes en de toiletten verbannen. Film- en andere sterren kunnen praktisch naak over de rode loper gaan en er worden vereerd en aanbeden, een moeder die haar kind eten geeft wordt verzocht zichzelf van een tent te voorzien.

07977991c42403445577d91bca0013ddEn al dat commentaar komt van anderen, nooit van de meest betrokken persoon, het kind, zelf. Je hoeft het niet van een ander te horen om te weten dat het de baby worst zal weten waar hij zit en wat er allemaal te zien is als hij de borst krijgt. De baby die door omstandigheden niet de borst of de melk van zijn eigen melk kan krijgen zal heus niet klagen als hij dan een andere borst of melk van een andere moeder krijgt.

Neem het nu maar eens van mij aan (dan hoor je het ook eens van een ander) dat een vrouw die een kind (welk kind dan ook) borstvoeding (of haar melk) geeft geen heldin is, maar ook geen slet, geen madonna, maar ook geen onbeschaamde exhibitionist, geen heilige, maar ook geen gifmenster. Het is gewoon een vrouw die voor een kind zorgt op de manier die voor haar is ontworpen. Niets meer. Niets minder. Gewoon, een vrouw die een kind voedt en koestert.

Het overgrote deel van alle mensen accepteert donorbloed en donororganen, zelfs over donorzaad en donoreitjes wordt nauwelijks meer moeilijk gedaan. Maar donormelk is vies. Of te intiem. Of wat dan ook. Ik kan er met mijn verstand niet bij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.