Geplaatst op 1 reactie

Borstvoeding moduleert het darmviroom van de pasgeborene

immuniteit

Zelfs kleine hoeveelheden moedermelk (de titel heeft het over borstvoeding, maar het gaat in dit geval vooral om het product, de melk) beïnvloeden sterk de opbouw van de virale populatie in de darm van de zuigeling en zorgt daarmee voor een beschermend effect tegen potentieel gevaarlijke virussen. Dit is de conclusie van de onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de University of Pennsylvania die daarvoor honderden baby’s onderzochten.

Wanneer we het hebben over het darmmicrobioom van de baby (ik besprak dit al vaker, bijvoorbeeld hier en hier) denken we meestal aan de bacteriën die dat microbioom maken, maar in feite zijn het meerdere micro-organismen, waaronder dus naast bacteriën ook gisten of schimmels en virussen behoren. Het hier besproken onderzoek richtte zich met name op die laatste, de virussen. Het deel van het microbioom dat bestaat uit virussen noemen we ook wel het viroom. Net als het microbioom vinden we dit in de darm, maar ook op de huid en eigenlijk in en op het hele lichaam. Virussen staan op dit moment sterk in de belangstelling uiteraard en moeders zijn ongerust over de combinatie borstvoeding en Covid-19. Het goede nieuws, dat ook al breed gepubliceerd is, is dat borstvoeding gewoon kan worden voortgezet en naar alle waarschijnlijkheid een zekere mate van bescherming biedt aan het kind. (Zie ook Stressmanagement)
De onderzoekers namen ontlasting monsters van baby’s in de USA en in Botswana. De eerste serie in de eerste week na de geboorte en vervolgens na 1 en 4 maanden. Ze vergeleken de aanwezigheid van virussen. In het meconium werden geen virussen aangetroffen, maar bij de latere metingen wel. Opmerkelijk was dat bij kinderen die uitsluitend kunstvoeding kregen veel meer mogelijk schadelijke virussen werden gevonden dan bij kinderen die op zijn minst een deel moedermelk kregen. Bij de analyse van de verschillende monsters werd ook duidelijk dat de kolonisatie van de darm met virussen en samen- of tegenwerkende bacteriën stapsgewijs gaan en dat de soort melkvoeding die kinderen kregen in dat verloop een duidelijke rol speelt.

In deze tijd met zorgen over het Corona virus is dit mooi nieuws en het betekent ook dat het des te belangrijk is dat moeders zoveel mogelijk borstvoeding blijven geven en ook gaan geven als er een kindje wordt geboren. Let wel: bescherming betekent niet (nooit!) dat er helemaal geen infectie kan optreden. Het betekent wel dat besmetting moeilijker is en dat het immuunsysteem van het kind beter kan reageren als er een besmetting optreedt. Het is het overwegen waard voor moeders die al gestopt waren met borstvoeding om te overwegen te gaan relacteren of, als dat niet mogelijk is, op zoek te gaan naar donormelk. Uit het onderzoek bleek dat ook als er maar een deel van de voeding uit moedermelk bestond er al verschillen te zien waren. Er is tegen Covid-19 geen geneesmiddel, maar voor baby’s kunnen we toch al wat doen om ze weerbaarder te maken.

Als je geïnteresseerd bent in het geven of ontvangen van donormelk ga dan naar het Moedermelknetwerk. Hier is ook informatie opgenomen over moedermelk donatie tijdens de Corona crisis.

Abstract

The gut of healthy human neonates is usually devoid of viruses at birth, but quickly becomes colonized, which—in some cases—leads to gastrointestinal disorders. Here we show that the assembly of the viral community in neonates takes place in distinct steps. Fluorescent staining of virus-like particles purified from infant meconium or early stool samples shows few or no particles, but by one month of life particle numbers increase to 109 per gram, and these numbers seem to persist throughout life. We investigated the origin of these viral populations using shotgun metagenomic sequencing of virus-enriched preparations and whole microbial communities, followed by targeted microbiological analyses. Results indicate that, early after birth, pioneer bacteria colonize the infant gut and by one month prophages induced from these bacteria provide the predominant population of virus-like particles. By four months of life, identifiable viruses that replicate in human cells become more prominent. Multiple human viruses were more abundant in stool samples from babies who were exclusively fed on formula milk compared with those fed partially or fully on breast milk, paralleling reports that breast milk can be protective against viral infections. Bacteriophage populations also differed depending on whether or not the infant was breastfed. We show that the colonization of the infant gut is stepwise, first mainly by temperate bacteriophages induced from pioneer bacteria, and later by viruses that replicate in human cells; this second phase is modulated by breastfeeding.
Liang, G., Zhao, C., Zhang, H. et al. The stepwise assembly of the neonatal virome is modulated by breastfeedingNature (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2192-1

1 gedachte over “Borstvoeding moduleert het darmviroom van de pasgeborene

  1. […] Borstvoeding moduleert het darmviroom van de pasgeborene […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.