Boodschap

boodschap

Het is boodschappentijd. Nee, niet die in de supermarkten, hoewel dat voor een oppervlakkige toeschouwer de ultieme bedoeling van de laatste anderhalve week van elk jaar lijkt te zijn. Wat ik bedoel zijn die andere boodschappen, de verhalen en wensen. Vanaf het moment dat de diersoort Homo boven het puur dierlijke bestaansbewustzijn uitkwam en ging nadenken over zijn leven, de zin en onzin ervan en hoe de dingen die om hem heen gebeurde zich verhielden tot zichzelf en de geliefden eromheen, zolang vertellen mensen elkaar verhalen. Verklarende verhalen, verhalen van hoop en angst, verhalen met morele boodschappen. mensen die hun cultuur opbouwden in omgevingen met sterke seizoensverschillen ruimen allemaal een belangrijke plaats in voor de terugkeer van licht, leven en vruchtbaarheid in de donkerste tijd van het jaar.

boodschap

In Europa, met name in de wat meer noordelijk gelegen gebieden, bestond al lange tijd voor onze jaartelling een zeer sterke verhalen cultuur met grote nadruk op de wisseling van de seizoenen. De korste en de langste dag en de eveningen waarop dag en nacht even lang zijn waren belangrijke markeringen in de tijd en werden stevig gevierd. De christelijke cultuur werd hiern stevig verankerd en veel van de christelijke feesten werden zo in de bestaande religieuze kalenders ingepast. De midwinterfeesten waren uitermate geschikt voor het grote lichtfeest waarin met de geboorte van een bijzonder kind de terugkeer van het leven en hoop voor een goede toekomst werden gevierd.

De geboorte van een onschuldig kind, lichtjes in een groenblijvende boom, gezellig samenzijn in een knusse, veilige omgeving, zijn allemaal symbolen voor een geloof in de terugkeer van het licht en het leven en de vruchtbaarheid. Voor mensen zonder kennis van natuurverschijnselen, levend in een niet perse veilige omgeving, waren de seizoenswisselingen, vaak gepaard gaand met hevige natuurverschijnselen, beangstigend. Wat je niet kunt verklaren wordt toegeschreven aan hogere wezens en wezens met bovenmenselijke krachten en macht. De verhalen en de erin verwerkte boodschappen zijn een soort bezwering: het komt allemaal weer goed. De rituelen en feesten die ermee gepaard gaan zijn bedoeld om die andere, ongrijpbare en onbegrepen wezens te vriend te houden.

boodschap

Tegenwoordig weten we grotendeels hoe het weer en het klimaat en natuurverschijnselen werken en we hebben geen magie meer nodig om te overleven. Maar we hechten aan traditie en willen geen enkele reden voor een feestje opgeven. Dus verliezen we ons in die andere boodschappen en streven we naar het zo perfect mogelijk maken van onze eigen plaatjes bij het ideaal van de midwintervieringen. Maar vergeet nooit dat het niet om die uiterlijkheden gaat, maar dat de echte boodschap om onzichtbare dingen gaat: liefde, medemenselijkheid, compassie.

En om het naar mijn core business te trekken: je kind is belangrijker dan haar kerst-outfit, jouw borst is voor je kind veel belangrijker dan een fancy kerstdiner.

Geniet van je feesten, ga helemaal uit je bol, maar vergeet niet waar het echt om gaat.

Lees de themapagina Alcohol en zo nog eens om te weten hoe het ook alweer zat met alcohol tijdens de feestdagen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes