Bewijslast

Een collega op een internationaal netwerk vroeg: ”Looking for research or NICU protocols that support putting premature babies to the breast rather than the “bottle feeding is easier than breastfeeding” or “may only bf 1 time per day” information that our neonatologists use.” Ik kon het niet nalaten om in antwoord te vragen waar dan het bewijs is dat de huidige protocollen waarin men ervan uitgaat dat aan de borst drinken vermoeiender is en dat één keer per etmaal aan de borst beter is. Het nodig hebben van bewijs dat de natuurlijke gang van zaken daadwerkelijk beter is dan een verzonnen interventie is het omkeren van bewijslast. In geval van premature baby’s geldt, net als bij op tijd geboren baby’s dat zij bescherming nodig hebben, goed voedsel en warmte. Daarnaast hebben ze vaak hulp nodig bij het ademhalen en veel van hun organen zijn nog onvoldoende ontwikkeld. In de voorbije generaties, waarin men dacht dat scheiding van moeder en kind een goed idee was, werden die behoeftes van te vroeg geboren baby’s dan ook vervuld, of althans werden er pogingen ondernomen ze te verhullen, ver bij de moeder vandaan, in een geïsoleerde omgeving en met speciaal klaargemaakte voeding. De noodzaak en veiligheid van dit soort interventies werd nooit onderzocht, couveuses werden ontwikkeld met geld dat werd verdiend door prematuur geboren kinderen in couveuses op kermissen ten toon te stellen

null Infant Incubator Exhibit.

In de zorg staat ‘evidence based practice’ hoog in het vaandel. Men stelt graag dat elke handeling en behandeling wordt gekozen op basis van wetenschappelijk bewijs van noodzaak, nut en veiligheid, liefst ook vastgelegd in protocollen. Als je op een willekeurige dag op een willekeurige ziekenhuisafdeling of in een willekeurige zorgfaciliteit rondkijkt en turft welke handelingen en behandelingen worden aangeraden, voorgeschreven en uitgevoerd en langs de lat van evidence based practice legt, kun je nog wel eens bedrogen en beduusd naar buiten komen. Vaak wordt dan als tegenwerping genoemd dat het dan wel ‘best practice’ zal zijn. Dit is een term die wordt gebruikt voor handelingen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is, maar die op grond van ervaring door experts in dat vakgebied als beste keuze worden aangemerkt. Maar ook daar blijkt een flink aandeel ”dat deden we altijd al zo” en ”maar iedereen weet toch dat dat zo werkt” tussen te zitten. Het gebruik van een couveuse, de routinematige scheiding van moeder en kind en het grijpen naar flesjes als de borst als te vermoeiend wordt gezien, vallen daar ook onder.

kolvenhand3Overigens bestaat het bewijs voor de noodzaak, het nut en de veiligheid van de biologische norm wel. Meerdere onderzoeken toonden aan dat bij kinderen die huid-op-huid bij de moeder (of een ander mens) zijn, en baby’s die aan de borst drinken, de vitale functies (hartslag, bloeddruk, ademhaling, zuurstofsaturatie en temperatuurregeling) gunstiger zijn dan bij diezelfde kinderen als ze respectievelijk in de couveuse liggen of uit een fles drinken. Dit soort onderzoeken is voornamelijk uitgevoerd bij te vroeg geboren kindjes, maar geldt ook voor op tijd geboren zuigelingen, ziek of gezond. Voor gezonde kindjes is het gewoon fijn dat het zo is, voor zwakke, zieke en anderszins extra kwetsbare kinderen is het van groot belang dat zij zoveel mogelijk tijd doorbrengen in een staat waarin hun vitale functies constant en gunstig zijn. Deze kindjes hebben namelijk geen energie over om te verliezen aan stress en temperatuurregulatie, en zo, en ze hebben ook geen eigen mogelijkheden om bijkomende infecties en andere ongein te lijf te gaan zonder de bescherming van de lijfelijke nabijheid van een mens en zonder de bescherming die borstvoeding en moedermelk bieden.

spuitdop1 closeup
sondepunt sonde

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat deze kwetsbare kindjes niet de duurkracht hebben die nodig is om wat men ”een volledige voeding” noemt zelfstandig en in één sessie uit de borst te krijgen. Daar hebben ze dan hulp bij nodig. Ten eerste kunnen de maat voor ”een volledige maaltijd” en de frequentie van deze maaltijden worden herzien naar een hogere frequentie van lager volume maaltijden. Dit is minder vermoeiend om te drinken en het kost de maag minder energie om het te verwerken. Met andere woorden de kosten-baten analyse komt een stuk gunstiger uit bij vaker een klein beetje. Vaak drinken houdt ook de melk aan het stromen en de borsten leger, wat zorgt voor vettere melk. Vettere melk levert meer calorieën (verlaagt ook de behoefte aan fortifier!) en kalmeert de maag en darmen, waardoor betere opname mogelijk is. Als dit onvoldoende helpt om de kwetsbare baby aan voldoende voeding te helpen, kan er worden gekolfd en deze melk kan tijdens het drinken aan de borst worden bij gegeven met een hulpsetje, bestaande uit een sonde CH5 en een spuit. De gekolfde melk wordt dan bij voorkeur opgezogen in de spuit en afgesloten met een dopje. Dit voorkomt de noodzaak tot heen en weer schenken van melk en de porties kunnen klein gehouden worden. Kleine porties zijn snel op te warmen door ze tegen het lichaam te houden en het voorkomt verspilling. Ouders kunnen deze techniek heel simpel aanleren en kunnen zo de volledige voeding van hun kind voor hun rekening nemen. Dit spaart de staf tijd. Dit maakt het uiteraard wel nodig dat de ouders de verantwoordelijkhid voor de zorg van hun kind op zich nemen en ervoor zorgen dat altijd één van hen beiden bij het kindje is, 24 uur per etmaal, 7 dagen per week.

Titelfoto:  Danni Lowinski (Marlijn Weerdenburg) gaat de bewijslast te lijf in haar pop-up advocatenkantoor in de gelijknamige SBS6 serie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.