Het beschermen van kinderen en hun gezondheid en hun kansen is het doel van het beschermen van borstvoeding. Daarop kan niet afgedongen worden.

Beschermen

Leeslijst

Code

Het beschermen van kinderen door het beschermen van borstvoeding dus. Daarvan is in de vernieuwde regels die in Nederland in plaats van het ”Zorg voor Borstvoeding” programma (de Nederlandse invulling van het BFHI) niets meer terug te vinden. Men spreekt er over voeding. Er wordt, heel goed, uitgegaan van de fysiologische behoeften van elk kind aan voeding en verzorging. Het gaat over frequente kleine voedingen, nabijheid en responsief ouderschap. allemaal prachtig en al vaker ook op deze pagina’s onderwerp van gesprek. Maar borstvoeding komt niet ter sprake. Want, zo legt men uit, er zijn ook ouders die geen borstvoeding geven en die moeten zich ook aangesproken voelen.

Stilte aan mijn kant. Onbegrip. Mijn onderkaak weer van de vloer oprapen.

Dit document, al die documenten van WHO en UNICEF gaan toch over het kind? Het enige dat je er voor niet-borstvoeding-gevende ouders bij hoeft te zetten is dat hun kind geen andere behoeften heeft wanneer zij ervoor kiezen hun kind ander voedsel te geven en dat de richtlijnen voor borstvoeding zo nauwgezet mogelijk moeten worden gevolgd wanneer het kind geen borstvoeding krijgt.

Als aanvulling voor de niet-borstvoeding-gevende ouders moet er een overzicht zijn van geschikte vervangingsmiddelen voor moedermelk in de volgorde van voorkeur en duidelijke en eerlijke instructies over het klaarmaken van en voeden met van vervangende melk en middelen. Daarin voorzag ik in eerdere bogs en artikelen al:

Plaatsvervanger – Veilige voedingAnders en ook hetzelfde en nog meer in de Kunstvoeding archieven en de Flesvoeding archieven

De nieuwe Nederlandse site, de vervanging van Zorg voor Borstvoeding, nu Baby Friendly Nederland

De 10 Vuistregels zijn in Nederland officieel opgedoekt, zoals te lezen is op de site van BFN:

Sinds 1 juli 2017 werken wij met de nieuwe vijf standaarden van Baby Friendly. Hiervoor werd er gewerkt met de Tien Vuistregels, welke zijn komen te vervallen. Om als organisatie te kijken of u voldoet aan de nieuwe standaarden is er een handige vertaalslag gemaakt van de Tien Vuistregels naar de nieuwe vijf standaarden.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] met hen werkt hebben dus heel Veel informatie nodig om als tegenwicht te dienen voor het gebrek aan bevordering en bescherming van borstvoeding door de overheid. De simpele boodschap […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met