Beneemt een te korte tongriem je baby de adem?

Huang et al gebruikten dit gegeven ”Een abnormaal korte tongriem kan leiden tot een gebrekkige orofaciale ontwikkeling tijdens de kinderjaren. Dit kan er de oorzaak van zijn dat de bovenste luchtweg, een buigzame buis, een verhoogd risico van inklappen heeft, in het bijzonder tjdens de slaap.[1] (vastgesteld op basis van meerdere bronnen) om een onderzoek uit te voeren naar het effect van verschillende behandelingen bij kinderen tussen 2 en 17 jaar met slaapapneu (het tijdens de slaap stoppen met ademen). Dat onderzoek gaf enkele opmerkelijke resultaten. Vaak werd vóór dit onderzoek bij de betreffende kinderen de te korte tongriem door geen enkele zorgverlener opgemerkt. Kinderen werden in de jaren voorafgaand aan het onderzoek onder andere behandeld met logopedie en het knippen van de amandelen. Afwijkingen in de spraak en vergrote keelamandelen zijn veel voorkomende complicaties bij tongriemproblemen. De tongriem trekt aan de onderkaak en verhindert de tong de juiste bewegingen te maken voor een gezonde ontwikkeling van de mond en het onderste deel van het gezicht. Daardoor groeit het gebit afwijkend en kan het articuleren problemen geven. De anatomische veranderingen veroorzaken ook mondademhaling (mensenkinderen zijn van nature neusademers) en dat kan weer zorgen voor problemen met de oren, de keel en de bovenste luchtwegen.

palmerHet was opmerkelijk dat alle zorgverleners die de kinderen zagen voor ze in het onderzoek meededen allerlei symptomen behandelden, meestal met een tijdelijk of uitblijvend resultaat, maar dat nooit de onderliggende oorzaak voor die symptomen, de tongriem, werd opgemerkt of als oorzaak overwogen. Het is overigens symptomatisch voor de gangbare reguliere gezondheidszorg om enkel aan symptoombestrijding te doen, zonder achterliggende oorzaken op te sporen en te behandelen. Hoofdpijn? Pilletje. Helpt het pilletje niet? Ander pilletje. Pas als dat concept herhaaldelijk tot dezelfde uitkomst leidt, word onderzoek gedaan naar waar die hoofdpijn dan vandaan komt. Hetzelfde geldt, mogelijk in versterkte mate, voor problemen bij zuigelingen. Spugen? Pilletje, bed schuin, meer tijd tussen de voedingen of kunstvoeding en/of vaste voeding gaan geven. Problemen bij het drinken aan de borst? Geef maar de fles. Huilen? Slaaptraining en de ouders beschuldigen van overbezorgdheid. Ik weet het, ik ga hier wat kort door de bocht en natuurlijk zijn er ook zorgverleners die wel verder kijken dan hun neus lang is. Maar op basis van de verhalen die ik hoor van ouders (en ik hoor erg veel verhalen van erg veel ouders) overdrijf ik niet heel erg. Dit is natuurlijk volkomen anekdotisch en uiterst onwetenschappelijk, want ik baseer me op ervaring en ik heb al die uitlatingen niet eens ergens officieel geregistreerd, maar toch. Gezond verstand en zelfstandig nadenken zijn ook in de wetenschap heel wat waard. Het voorkomt oogkleppengedrag. Het onderzoek van Huang toont aan dat inderdaad regelmatig niet verder wordt gekeken dan de symptomen die vlot bestreden kunnen worden.

Bron: www.brianpalmerdds.com

Die te korte tongriem veroorzaakt problemen met borstvoeding, vaak ook met flesvoeding en met het beginnen met vaste voeding. Maar daarnaast is het dus ook een oorzaak voor spraak en ademhalingsproblemen. Slaapapneu is gevaarlijk, mogelijk levensbedreigend.  Een andere opmerkelijke uitkomst bij Huang was dat het knippen van de tongriem na 2 jaar maar weinig verhielp aan de slaapapneu. De aanbeveling van de onderzoekers is dan ook om tongriemproblemen zo snel mogelijk na de geboorte op te sporen en te verhelpen. Indien dit niet gebeurt moet na een latere behandeling actief worden gewerkt aan het aanleren van neusademhaling en moet de slaap langere tijd worden gemonitord vanwege de blijvende kans op slaapapneu. Door vroeg de te korte tongriem te behandelen wordt niet alleen de voedingseffectiviteit verbeterd, en daarmee het welzijn en de algehele gezondheid van het kind en de moeder, maar wordt ook voorkomen dat er abnormale groei en ontwikkeling van de mondholte en de benige delen eromheen optreedt. Die abnormale groei veroorzaakt onder andere mondademhaling en daarmee verhoogd risico van zowel slaapapneu als vergrote keelamandelen. Vroeg behandelen (in de kraamtijd zo mogelijk) zorgt niet alleen voor een betere start met borstvoeidng, maar voorkomt een boel problemen en gevaarlijke situaties later. Naar mijn mening, gebaseerd op allerlei onderzoeken en zelfstandig nadenken, is het risico van overbehandelen kleiner dan de risico’s van onderbehandelen. Het vergt uiteraard wel veranderingen in de opleiding van zorgverleners en in hun professionele attitude. Misschien moet iemand eens een onderzoekje opzetten hoe je dat voor elkaar kan krijgen. Een af te studeren gezondheidswetenschapper misschien?

ruimte


ruimte ruimte ruimte Huang YS, Quo S, Berkowski JA, Guilleminault C (2015) Short Lingual Frenulum and Obstructive Sleep Apnea in Children. Int J Pediatr Res 1:003

Meer over tong- en lipriemen bij Eurolac Lactatiekunde: Op het oude blog tag tongriem, lipriem, op dit blog label frenulum en tongriem . En het artikele Frenulum variaties bij pasgeborenen op eurolac.net.

Brian Palmer: Presentation on sleep apnea, Frenum Presentation. Bovenaan deze pagina’s staan nog meer presentaties over deze thema’s.

Titelafbeelding: ‘Arthur slaapt’. Floor Kulker.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.