Balans

De eerste dag van een nieuw jaar is balansdag. De voorraad wordt geteld en van een financiële waarde voorzien. Dat is nodig voor de belastingaangifte over 2015. Afgezet tegen de balans van precies een jaar eerder geeft het het vermogen in natura van een onderneming aan. Het is duidelijk een ”balans opmaken”: heb ik nu meer dan een jaar geleden of minder? De uitkomst daarvan kan voor een flink deel afhangen van de vraag of je vlak voor het einde van het jaar nog veel voorraad hebt aangeschaft of juist aan het uitverkopen was. De balans kan dus wel degelijk worden beïnvloed.

fruitbordje2Balansdag is ook een term die wordt gebruikt door diëtisten en bijvoorbeeld het voedingscentrum. Het betekent dat je een karige dag inlast na een overvloedige dag om zo de balans terug te vinden in je voedsel-, meer bepaald je calorieëninname. Op die manier kun je zorgen dat je voedselinname aan het einde van de week gemiddeld genomen in evenwicht was.

balansBalans is goed; evenwicht verbindt tegenstellingen met elkaar en zorgt dat alles in perspectief komt. Geen donker zonder licht, geen vreugde zonder verdriet. En zo. Evenwicht is ook een gevoelig iets. Een klein verschil in nadruk kan de balans al in gevaar brengen. Zelfs een verschil in perceptie kan het evenwicht al verstoren. Balans is meestal geen statisch gegeven, maar iets waarnaar je voortdurend moet blijven zoeken. Sommige mensen zijn daar heel erg goed in, zoals deze balans kunstenares:

Leven als moeder van een baby kan, vooral in de vroege dagen, weken en maanden, sterk op zo’n kunststukje lijken. De nieuwe manier waarop je lijf aanvoelt (je voelt spieren waarvan je niet wist dat je ze had), het leren kennen van je kind (een heel nieuw en individueel mens), zijn taal en zijn behoeftes (zo anders dan je had verwacht afgaande op boeken, tijdschriften sociale media), de nieuwe vorm die je relatie met je partner krijgt (je bent nu behalve minnaars ook co-ouders, echte volwassen verantwoordelijkheden komen erbij), je eigen veranderende behoeften en prioriteiten (was het wereldnieuws ooit zo oninteressant?). Telkens andere veren en twijgen en takken komen erbij, moeten worden toegevoegd in het tere stelsel en het precaire evenwicht.

Een sleutelwoord is concentratie, focus. Kijk naar het filmpje en zie hoe volledig de kunstenares zich focust op wat zij doet, zonder zich te laten afleiden door het toneel de lichten, de geluiden of het publiek. Zij heeft een plan en dat volgt ze. Ouders van jonge kinderen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Maak een plan (zorg vooraf voor brede, goede, juiste en up-to-date informatie uit betrouwbare bronnen), oefen dat en maak aanpassingen (neem alle info in je op, verwerk die logisch met je hersenen en laat dan je hart ernaar kijken of het bij je past en of het goed voelt). Als je kind er dan is, ga dan aan de gang op de manier die je had gepland en geoefend. Focus daarop en laat je niet van de wijs brengen door omstanders die van alles gaan roeptoeteren. Mocht het toch niet uitwerken zoals je had gedacht en je tere bouwsel valt in duigen, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar kijk waar het fout ging en hoe je dat kunt oplossen. Misschien heb je meer info nodig, klopte je info niet of heb je een leraar nodig. Evalueer, pas aan en begin opnieuw. Dat geeft niet, dat mag. Het maakt je niet slechter om te struikelen en weer op te staan. Het is een teken van kracht.

Misschien blijkt dat dit niet jouw ding is, dat je het niet voor mekaar krijgt op de manier die je had voorgenomen. Ook dat is niet erg, geen falen en geen schande. Dat gebeurt gewoon. Krabbel weer op, maak een nieuw pan en ga weer verder. Op een aangepaste manier, anders dan je eerst had gedacht, maar evengoed ga je verder. Ook dat is geen falen, geen zwakheid, maar een teken van kracht, van veerkracht.

Ik wens jou, nieuwe moeder en ook je partner, een veerkrachtig 2016 toe.

balans1Titelfoto: Precaire balans

(c) 2016 cga v veldhuizen-staas

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 65 Nieuw  (oude blog) Eind van het jaar (nieuwjaar 2020) Van het oude naar het nieuwe (2016/17) Balans (2014/15) Balans (2015/16) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.