Borstvoeding zou pijnloos moeten zijn. In de praktijk is het dat niet altijd. Elk orgaan of systeem in het lichaam kan gebreken in de aanleg of in de werking vertonen of de omstandigheden kunnen pijn en slecht functioneren veroorzaken. Onderstaande links leiden naar artikelen en blogs die ik op diverse plaatsen schreef over pijn bij borstvoeding.

Pijn
Op dit blog: Label pijn

Op het oude blog: Label pijn.

Verstopt melkkanaal, borstontsteking, abces

Ondersteunende behandelingen (eurolac.net)

Op dit blog: Zoekterm borstontsteking, mastitis.

Op het oude blog: Label verstopping, borstontsteking, mastitis, abces.

Kapotte tepels
Op dit blog: label kapotte tepels

Op het oude blog: label kapotte tepels, tepelkloven tepelproblemen, tepels.

Spruw
Op het oude blog: label spruw, candida albicans

Anatomische variaties in de mond
Waarom tong- en lipriempjes problemen kunnen geven:

(Vertaald transcript hieronder)

Het tweede filmpje is een voorbeeld, door dezelfde KNO arts, van het knippen van een posterieure tongriem bij een volwassene, vanwege de betere zichtbaarheid door groter werkveld. Deze arts gebruikt een techniek genaamd Coblation® [an advanced technology that combines high frequency energy with a natural salt solution to quickly remove soft tissue in a way that is minimally invasive]. Dit hulpmiddel maakt gebruik van radiogolven die een eenvoudige zoutoplossing omzet in een stroom krachtig opgeladen ionen. Deze ionen genereren weinig warmte, maar wel zoveel energie dat ze dwars door weefsels heen gaan. In NL en BE wordt naar mijn weten deze techniek nog niet gebruikt, maar werkt men met een schaar, een scalpel of laser. Bij een eenvoudige tong- of lipriem behandeling bij een baby wordt gewoonlijk niet gehecht. De ouders wordt dan wel aan nazorgprogramma aangeraden om verkeerd dichtgroeien te voorkomen.


Vertaald transcript:
Opening:
door Christopher Chang, Fauquier KNO diensten

Voice over:
Om borstvoeding effectief te laten verlopen, is een goede verbinding nodig tussen de mond van het kind en de borst. Om effectief te kunnen drinken moet het kind een paar dingen goed doen. De mond is wijd open met naar buiten gekrulde lippen. De tong komt over de kaakrand en onder de tepel. De tepel moet volledig in de mond worden genomen, inclusief (een groot deel van) de tepelhof. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan het voeden ineffectief worden. Symptomen daarvan bij de moeder kunnen zijn: langere voedingen, pijnlijke tepels en een teruglopende melkproductie. Bij het kind zijn mogelijke symptomen drinken met bijgeluiden of luidruchtig drinken, en buikpijn van ingeslikte lucht (krampen of kolieken).
Een normale tong bij een baby heeft een goede beweeglijkheid. Een te korte tongriem betekent dat de tong zo vastzit aan de mondbodem dat de normale beweeglijkheid wordt beperkt, waardoor het aanhappen ineffectief wordt. De tongriem kan ook verborgen zijn onder het slijmvlies. Dit wordt een verborgen of posterieure (achterliggende) tongriem genoemd.
Bij een te korte tongriem komt de punt van de tong niet over de onderkaakrand, waardoor de baby met de onderkaak op de tepel gaat kauwen tijdens het drinken. Ook wordt door de krappe tongriem de op en neer gaande beweging van de tong beperkt, waardoor er geen goed vacuüm is, en daardoor een minder goede melktransfer en uiteindelijk een teruglopende melkproductie. Een kleine ingreep, het knippen van de tongriem, kan deze oorzaak voor ineffectieve borstvoeding eenvoudig verhelpen.
Een te korte lipriem (of bovenlipbandje) betekent dat de bovenlip onvoldoende kan omkrullen, waardoor er onvoldoende vacuüm kan worden gemaakt en de tepel niet ver genoeg in de mond komt. Een kleine ingreep, het knippen van het bovenlipbandje of de lipriem, kan deze oorzaak voor ineffectieve borstvoeding eenvoudig verhelpen.

Aftiteling:
voice over: Christopher Chang, MD
animatie: Nathan Devery