Hulpmiddelen en technieken bij pijnlijke en kapotte tepels

Pijnlijke tepels zijn niet ”iets wat er nu eenmaal bij hoort”, maar een teken dat er ergens iets niet goed is. Om pijnlijke en kapotte tepels te laten genezen is het noodzakelijk om te weten wat de oorzaak is voor het letsel. Meer links naar lezen over pijnlijke tepels en andere pijn bij borstvoeding vind je op de Themapagina Pijn.

Oorzaken voor pijnlijke en kapotte tepels

De meest voor de hand liggende oorzaak ligt in het drinken van de baby. Lees in het artikel Borstvoeding de basis hoe goed aanhappen en drinken werkt. Er zijn allerlei redenen waarom een kind niet goed aan de borst drinkt. Bijvoorbeeld onhandige technieken, onjuiste begeleiding en informatie in de eerste dagen, drinkverwarring door een fles, fopspeen of andere dingen in de mond. Een andere oorzaak kan zijn dat de anatomie van de mond van het kind anders is, waardoor hij zij tong of bovenlip niet goed kan gebruiken of geen vacuüm kan maken. Ook een spuwbesmetting kan pijnlijke en soms kapotte tepels veroorzaken. Consulteer altijd een lactatiekundige bij pijnlijke en kapotte tepels die niet verbeteren door verbetering van de aanlegtechnieken.

Ondersteunende behandelingen

Terwijl wordt gewerkt aan de oorzaak van het probleem, kunnen ondersteunende behandelingen worden gekozen om de genezing te bevorderen of de pijn te verminderen.

Smeren

Er bestaan allerlei zalfjes en crèmes om op je tepels te smeren. Het meest effectief is een zuivere vette zalf, bijvoorbeeld lanoline, kokosolie of een combinatie van die twee, eventueel gemengd met wat kruidentincturen of etherische olie van bijvoorbeeld calendula om het genezingsproces te ondersteunen. Crèmes zijn minder geschikt omdat ze water bevatten en snel worden opgenomen. Het doel van smeren is juist dat het smeersel niet direct wordt opgenomen, om het proces van vochtige wondgenezing te onderhouden, zodat er geen korstjes ontstaan. Daarnaast bevatten crèmes vaak conserveringsmiddelen. Gebruik nooit middelen die moeten worden verwijderd voor de baby gaat drinken.

Afdekken

Vochtige wondheling kan ook worden bereikt door de tepels af te dekken met gelcompressen. Afdekken kan ook met een plukje vette schapenwol. Schapenwol neemt goed vocht op, maar voorkomt juist dat de huid week wordt. Het verzacht pijn en voorkomt extra pijn door wrijving of stoten van de gevoelige tepels. Plukjes wol werken overigens ook goed op kapotte en schrale babybilletjes.

Tepelhoedjes

Tepelhoedjes hebben hun eigen artikel. Ze kunnen soms nuttig zijn om direct contact met de gekwetste huid te verminderen, terwijl aan de werkelijke oorzaak van het probleem wordt gewerkt. Er zijn ook tepelbeschermers. Dit zijn een soort plastic schelpen die in de beha worden gedragen en die voorkomen dat de tepels langs de stof van de beha schuren of er door wondvocht aan vast pakken. Draag deze beschermers (soms ook bekend onder de naam lekschalen) altijd met een niet te strakke beha, om te voorkomen dat de randen in de borst gedrukt worden en daar een verstopping veroorzaken.