Deze thema pagina heb ik met opzet de titel buikpijn gegeven en niet krampjes. Krampjes vind ik een beetje een denigrerende term voor de pijn die sommige baby’s hebben. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken voor buikpijn. 

Buikpijn en huilen

buikpijn en huilen

buikpijn en huilen

Hoewel de term krampjes denigrerend is en niet erkent wat er aan de hand is, hang ik regelmatig wel de tag of het label ”krampjes” aan verhaaltjes op het blog, omdat het wel een vaak gebruikte zoekterm is. Je vindt dat label hier op het oude blog en op deze pagina’s met de zoekterm krampjes ook. Veel meer over de functie en het functioneren van de darm vind je op het oude blog onder het label darmflora. Op deze pagina’s vindt je een lange lijst met de zoekterm darmflora. Collega blogger BlikBorstvoeding schreef Kramp!

Verwant aan kramp is lucht in de maag die er al dan niet uit moet of uit kan. Daarover schreef ik ”Boertjes voor Dummies”.

Dit stuk over huilen: Wat zegt de huilende baby? gaat in op het waarom van het huilen.

Dit schreef ik eens als antwoord op een Faceboekgroep:

Je moet eerst proberen na te gaan waarom je kindje kramp heeft, dan kun je de oorzaak aanpakken. Dat helpt op de lange duur beter dan allerlei lapmiddeltjes. Oorzaken kun je zoeken in allergie, voedingstechnieken, afwijkingen in de mond (waardoor drinken en slikken lastig is). Heel vaak is het een combinatie van factoren, maar over het algemeen is een belangrijke factor de manier van eten geven, verzorgen en dergelijke. Mensenkindjes hebben behoefte aan veelvuldige kleine voedingen en aan voornamelijk rechtop te zijn of voorover. Dus vaak voeden (elke twee uur minimaal, niet proberen de voedingen groter te maken en je kindje voornamelijk dragen. Als je kindje niet gedragen wordt, voornamelijk op de buik leggen, liefst met het hoofd iets hoger dan het bekken.

Een onderwerp waarover altijd veel vragen komen is een andere grote oorzaak voor onrust en huilen, namelijk spugen of reflux. Het is dan ook label dat op het oude blog een flinke lijst verhaaltjes toont. Het is kennelijk een onderwerp dat bij mij op mijn verbeelding werkt, want in de illustraties zie ik een aantal vampiers langskomen, weerwolven en tovenaars en een gekke professor. Op dit blog vind je een bloemlezing over de Reflux reflex

Tyson Houseman als Quil Ateara en Kiowa Gordon als Embry Call kluiven wel tien keer hetzelfde kippenpootje af tijdens de opnames van The Twilight Saga: Eclipse (2010): eten gaat niet altijd om eten.

buikpijn en huilen

Niet online te lezen, maar wel goed om een beetje basiskennis op te doen is mijn boek Borstvoeding – een handleiding. Te koop  direct bij de uitgever (daar ook verkrijgbaar als e-book).

Over huilen heb ik door de jaren heen veel geschreven. De rode draad door al die artikelen en blogs heen is dat huilen in een baby nooit normaal is en altijd een oorzaak heeft (ook al kennen we die -nog- niet), geen stress afvoert, maar stress veroorzaakt. Huilen is een noodsignaal en er moet altijd op worden gereageerd. Het meest uitgebreid schreef ik over huilen in het artikel De eenzame baby.

Op het oude blog onder het label huilen, stress en troosten.

Ook in Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Stefan Kleintjes en ondergetekende, ruimschoots aandacht voor huilen en buikpijn.

Te koop in de Eurolac WebWinkel.