Armoede is geen gebrek aan karakter, maar een gebrek aan geld. Armoede zorgt voor ”scarcity mentality”, je denkraam wordt beperkt door de schaarsheid van iets, waardoor lange termijn denken haast onmogelijk wordt. Het wordt lastig om juiste en verstandige beslissingen te nemen. Dit geldt voor alle soorten armoede of schaarsheid.

Armoede

Armoede

Armoede

Schaarste mentaliteit kun je toepassen op alle vormen van schaarste, zelfs een gebrek aan informatie. Bij financiële armoede worden van overheidswege vaak allerlei hulpprogramma’s ingezet. Bijvoorbeeld hulp bij het omgaan met geld. Maar als je geen geld hebt, kun je er ook niet mee leren omgaan. Het enige wat je kunt is het ene gat dichten met het andere en steeds dieper wegzakken. Deze documentaire serie laat zien hoe dat werkt.

Ook bij moeders die borstvoeding willen geven kan er iets als schaarste mentaliteit optreden. Zij kunnen allerlei adviezen krijgen waar ze niets mee kunnen, omdat ze informatie-schaarste hebben. Zij weten onvoldoende over borstvoeding en over hoe hun eigen lijf werkt en hoe kleine mensenkindjes werken. Zij krijgen als het ware een budgetteringsadvies, maar hebben geen budget of ze hebben geen idee waar dat budget is of wat het inhoudt.

Begeleiding bij borstvoeding hangt als het ware in een leegte, er is geen basis waarop het kan worden geïntegreerd. De ideeën en opvattingen over zuigelingen, hun voeding en hun gedrag stroken niet geheel met de biologische waarheid. De verwachtingen van jonge moeders dus evenmin. Daarnaast zijn er in hun hele schoolcarrière waarschijnlijk nog geen vijf woorden aan dergelijke informatie besteed. Evenmin was dit het geval tijdens de vakopleiding van veel zorgverleners die de jonge moeder worden verondersteld te begeleiden.

Arme mensen hebben geld nodig om uit de ellende te komen en moeders hebben meer informatie nodig om uit hun ellende te komen. En zowel voor armoede als voor moeders die borstvoeding (willen gaan) geven geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus het geld voor de een en de informatie voor de ander moeten al worden gegeven voor de schaarste goed functioneren moeilijk of onmogelijk maakt.

Kinderen (jongens en meisjes, want ooit worden beiden waarschijnlijk verantwoordelijk voor de voeding en opvoeding van een kind) moeten al in het vroegste deel van hun schoolcarrière beginnen met informatie over zuigelingen en hun gedrag en hun voeding te krijgen en dat gaat door tot het eind van de opleiding. Voor hen die kiezen voor een zorgberoep, waar ook maar enige kans is dat zij met zwangeren en moeder-en-kind zorg in aanraking komen, gaat die informatievoorziening versterkt door. Als er dan ook kan geregeld worden dat geen enkele moeder en geen enkel kind in armoede moet leven en opgroeien, dan zal dat geweldige sprongen voorwaarts geven in het geven van borstvoeding en daarmee met de gezondheid van kinderen, moeders en de maatschappij.

Kijk en luister naar de Ted talk van Rutger Bregman.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.