Anti

Over de verschillende -biotica laat ik graag even De Groene Vrouw aan het woord, zij heeft daar veelmeer verstand van dan ik: Prebiotica, probiotica, metabiotica, synbiotica – De Groene Vrouw. Je zal er nog van versteld staan wat er naast de pro- en antibiotica nog allemaal is. Ik wil het nu even hebben over de antibiotica. Daar wordt, als het gaat om baby’s en om moeders die borstvoeding geven, aan de ene kant heel makkelijk over gedaan en aan de kant heel paranoia. Aan de ene kant wordt het met alle gemak voorgeschreven bij pijntjes en ongemakken, vaak zonder dat er eerst degelijk is onderzocht of er werkelijk sprake is van een bacteriële infectie en zo ja of die infectie ook op een andere manier zou kunnen worden behandeld. Die welhaast gedachteloze manier waarop antibiotica worden voorgeschreven is mede veroorzaker van de groeiende resistentie tegen antibiotica. Aan de andere kant wordt moeders nog steeds geadviseerd te stoppen met borstvoeding, of te kolven en weggooien gedurende de duur van de behandeling. Want het komt in de melk. En daar is datzelfde middel dat met het grootste gemak wordt voorgeschreven voor een oorontsteking plotseling een vergif voor de drinkende baby. Nu is overdadig antibioticagebruik door de moeder mogelijk minder gezond voor haarzelf, maar via haar melk is het echt niet plotseling overdreven gevaarlijk voor haar kind. Allemaal dus maar flink aan de antibiotica voor de eerste de beste borstontsteking of ontstoken vinger? Nou, nee, toch maar liever niet. Niet vanwege baby, maar omdat het gewoon voor iemand gezond is om onnodig zwaar geschut in te zetten. Maar ook direct aan de baby geven we liever geen  antibiotica.

M482fc4c08d72fEerder deelde ik al dit onderzoek Antibiotic Exposure in Infancy and Risk of Being Overweight in the First 24 Months of Life – PubMed Mobile – NCBI waaruit duidelijk blijkt dat antibiotica meer kapot kan maken dan alleen ongewenste bacteriën. Antibiotica discrimineren niet, ze maken geen onderscheid tussen bacteriën. Alle bacteriën zijn gelijk, en sommigen niet meer gelijk dan andere (met een knipoog naar George Orwell’s Animal Farm). Zeer politiek correct, die antibiotica. De enige bacteriën die de dans ontsnappen zijn de resistente stammen, de rebellen, de vrijheidsstrijders (of terroristen, afhankelijk van je perspectief). Antibiotica, althans de soorten waartegen nog geen resistentie is opgebouwd, zijn zo effectief dat ze alles wat op een bacterie lijkt en op hun weg komt zonder pardon vernietigen. Soort van militaire attitude: shoot first, ask later. En dus wordt het hele bacteriële deel van de darm om zeep geholpen. Zowel de pathogene bacteriën (die echt ook hun functie hebben) als de vriendelijk bacteriën, die de spijsvertering beheersen. Het hier boven gelinkte artikel toont aan dat wanneer je dit doet bij kinderen onder een half jaar, of herhaaldelijk bij kinderen tot een jaar of twee dit leidt tot een gemiddeld hoger gewicht bij twee jaar dan bij kinderen die geen antibiotica kregen. Darmflora beïnvloedt darmfunctie en darmfunctie beïnvloedt groei. En bij groei geldt lang niet altijd hoe meer beter.

Een verstoring van de darmflora geeft ook per direct bijkomende problemen zoals krampen, gassigheid, vreemde poep en buikpijn. Om de darmflora te herstellen is herstel van de goede bacteriën (probiotica) nodig. Die zitten onder andere in moedermelk, maar het kan zijn dat dat onder deze omstandigheden onvoldoende is. Daarnaast zullen de goede bacteriën grotendeels direct weer vernietigd worden zolang de antibioticumkuur duurt. Na het beëindigen van de kuur extra probiotica geven zal de darmflora zo snel mogelijk herstellen en mogelijk de schade op lange termijn beperken. Maar voorkomen is nog altijd beter dan pijnruimen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind het risico loopt een antibioticum voorgeschreven e krijgen? De beste manier is ervoor te zogen dat zijn immuunsysteem perfect in orde is. Dat begint bij jouw eigen immuunsysteem. Daar had je al mee moeten beginnen toen je nog niet zwanger was, maar het is nooit te laat voor verbetering. Lees je in bij De Groene Vrouw en begin vandaag. Vervolgens: geef borstvoeding. De eerste zes maanden exclusief, uitsluitend, enkel en alleen borstvoeding, daarna borstvoeding naast geschikte andere voeding tot minimaal twee jaar. Kun je geen borstvoeding geven of heb je onvoldoende melk, wijk dan uit naar donormelk van een gezonde moeder. Een mensenmoeder, wel te verstaan. Geitenmoeders en koeienmoeders hebben ook prima melk voor de weerstand van kinderen, maar voornamelijk kinderen van henzelf. Kunstvoeding bevat nagenoeg geen enkele component die de weerstand van kinderen ondersteunt. Kinderen die geen borstvoeding krijgen zullen daarom statistisch gezien vaker een infectie oplopen, die ze vaker niet zelf te lijf kunnen gaan en waarvoor ze dus vaker antibiotica nodig hebben. En kinderen die geen borstvoeding krijgen hebben statistische gezien ook een hoger risico op overgewicht nu en later en een stapel andere aandoeningen. Kinderen die vaak dicht bij hun moeder zijn, vaak drinken en volgens de richtlijnen borstvoeidng krijgen, zullen heus ook wel eens een valse bacterie opdoen. Dat is logisch en dat hoort erbij. Als zij die bacterie oplopen geven ze die bij de volgende voeding direct over aan hun moeder (kijk eens mama wat ik nu gevonden heb). Moeder bekijkt de vondst en maakt antistoffen die ze vervolgens bij de volgende voeding aan haar kind geeft (nou, dat is mooi, ik zal je leren wat je daarmee kunt doen). Die antistoffen gaan de bacterie direct te lijf, maar ze leren ook het zich ontwikkelende immuunsysteem van het kind hoe dat werkt, dat oplopen, herkennen en elimineren van ziekteverwekkers.

En wist je al dat moedermelk zo sterk antibacterieel en genezend is dat het ook werkt als je het direct op een wondje, irritatie en infectie druppelt?

PS. al die woorden met -biotica op het eind zijn meervoudsvormen. Het enkelvoud is -bioticum: één antibioticum, twee antibiotica. Soms wringt mijn schooljuf alter ego zich naar de voorgrond en wil even dit soort zaken rechtzetten.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Eerder deelde ik al dit onderzoek Antibiotic Exposure in Infancy and Risk of Being Overweight in the First 24 Months of Life – PubMed Mobile – NCBI waaruit duidelijk blijkt dat antibiotica meer kapot kan maken dan alleen ongewenste bacteriën. Antibiotica discrimineren niet, ze maken geen onderscheid tussen bacteriën. Alle bacteriën zijn gelijk, en sommigen niet meer gelijk dan andere (met een knipoog naar George Orwell’s Animal Farm). Zeer politiek correct, die antibiotica. De enige bacteriën die de dans ontsnappen zijn de resistente stammen, de rebellen, de vrijheidsstrijders (of terroristen, afhankelijk van je perspectief): Anti | Eurolac! […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.