Moeders kunnen leven in een constante staat van angst en vrees. Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede moeder? Doe ik wel het beste voor mijn kind? Wees gerust en wees niet banger voor wat kan zijn dan van wat is. Je bent goed genoeg.

Angst en vrees

angst en vrees

Het thema van vandaag is geïnspireerd door een filmpje: Faith it: A new perspective for moms ”What happens when moms and their kids spill their hearts in a video confession? The result is just beautiful. Pass this on to all the moms you know.” Het laat moeders zien die in enkele zinnen iets over zichzelf als moeder zeggen. De meeste opmerkingen zijn eerder aan de negatieve, of twijfelende kant. Vervolgens kijken de moeders naar uitspraken die hun kinderen over hen maken en die zijn onverminderd positief en liefhebbend, vol vertrouwen in de liefde van hun moeder en in haar capaciteiten als moeder. Bijbehorend liedje: Don’t worry, be happy (music video).

Naar aanleiding van het blog Perfect stuurde iemand mij de link naar het filmpje van moeders en kinderen toe en dat bracht bij mij gelijk een associatierol aan de gang: moeders, maak je niet zo veel zorgen, laat je zelf niet lijden door het lijden dat je vreest, wees blij met je kind en je moederschap (Don’t worry, be happy) en de zoektocht naar geluk en naar goed ouderschap.

Het stukje van vandaag is daarmee een ruggesteuntje, een klopje op de schouder, een hart onder de riem voor ouders. Ouders zijn zo vaak de pispaal, hebben het zo vaak fout gedaan volgens ‘’men’’. Welke keuzes je ook maakt als ouders, je krijgt altijd commentaar. Kies je methode A, dan krijg je de B-kiezers over je heen en omgekeerd. Is je kind verlegen of spontaan, introvert of extravert, ondernemend of terughoudend, het is altijd fout en jij als ouder bent daarbij de eerste en laatste schuldige.
Hoewel een redelijk normale bezigheid voor ouders, met name moeders, is je zorgen maken over of je het wel goed doet niet erg productief en meestal ook niet erg realistisch. De meeste moeders doen het gewoon goed, hoeven niet te worry-en en mogen happy zijn. Op zijn best is op al dat zorgen maken deze tegeltjeswijsheid van toepassing: ‘’De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen.’’ Op zijn slechtst is het een zelf-vervullende profetie. Dat laatste zouden we al helemaal niet willen, maar als je je daar ook nog zorgen over gaat maken is het hek volledig van de dam. Daarom wat handreikingen om jezelf ervan te overtuigen dat je het goed doet.
  1. Don’t worry – be happy. Echt waar, positief denken helpt. De ‘pursuit of happiness’ betekent het bewust najagen van geluk, het ervan uitgaan dat geluk voor jou is weg gelegd. Probeer bij dat voor de helft gevulde glas te zien wat er wel is in plaats van te treuren over wat er niet is.
  2. Wat je zelf niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. Bedenk bij elke keuze die je maakt voor de zorg voor je kind en zijn opvoeding, hoe jij zelf zou willen worden behandeld. Lijkt het je niet fijn: niet doen. Waarvan jij ongelukkig zou worden, wil je ook je kind niet aandoen. Als jij graag wilt dat anderen jou horen, luister dan ook naar je kind. Als jij niet wil worden genegeerd, negeer dan ook je kind niet. Als jij met respect wilt worden bejegend, doe dat dan ook naar je kind toe. Wil je geen grote mond krijgen, geef er geen; wil je geen slaag, geef het niet.
  3. Informeer jezelf. Zorg dat je uit betrouwbare bronnen informatie krijgt over wat een kind is en nodig heeft. Betrouwbare bronnen hebben over het algemeen geen financieel of ander voordeel bij de keuze die jij maakt voor je kinderen. Hoe meer goede, betrouwbare, liefst wetenschappelijk gebaseerde informatie je hebt, hoe beter je keuzes kunt maken en hoe meer je ook achter die keuzes kunt staan en blijven staan.
  4. Stel je opvattingen, ideeën en keuzes bij als er in de omstandigheden of informatie iets verandert. Heus, het is geen schande om op een eens genomen besluit terug te komen. Het is veel dommer om strak en stijf vast te blijven houden aan opvattingen of keuzes die bij nader inzien niet kloppen. Communiceer naar je kind dat het je spijt dat je eerder andere keuzes maakte. Communiceer je liefde naar je kind, zodat hij weet dat je intenties goed waren, ook als de keuze minder goed was.
  5. Houd van jezelf en van je kind. Heb onvoorwaardelijk lief. Be happy, don’t worry. Je bent goed. Je bent een goede moeder. Jouw kind heeft jou onvoorwaardelijk lief.

Bonus: Don’t Worry Be Happy in de uitvoering van Bob Marley

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.