Afkolven op het werk is een wettelijk vastgelegd recht voor moeders. Voor een ontmoedigend aantal moeders is het een hard te bevechten recht.

Afkolven op het werk

luchtjes en flessenpost, afkolven op het werk

Vandaag in het AD (en een boel andere kranten uit dezelfde groep) nogal alarmerend nieuws: kolven dat moet de vrouw vaak in het opslaghok doen of op het toilet. Een paar maanden eerder lanceerde AD al dit: kolven op je werk, dit zijn je rechten
Over het afkolven en bewaren van en voeden met moedermelk schreef ik zelf al een serie van vier artikelen. De collega’s van Kenniscentrum Borstvoeding schreven over de wettelijke kant van afkolven en/of voeden op het werk in respectievelijk NL en BE:

Het is om te huilen dat een basaal wettelijk zoveel moeite kost om te implementeren. Zou dat ook zo zijn als het mannen waren die borstvoeding zouden geven. In een hilarisch reclamefilmpje van een borstkolfmerk krijg je daar een heel ander idee over. Mannen zouden veel minder moeite hebben met allerlei schuldgevoelens (naar het kind thuis, de huishoudelijke taken die blijven liggen, de collega’s die het even zonder hen moeten stellen, …) en met het privacy aspect. Vrouwen zouden daar misschien eens een voorbeeld aan kunnen nemen.

Wees voorbereid!

Geef ruim van te voren (voor je met zwangerschapsverlof gaat) aan dat je na je terugkeer gaat kolven of voeden en ga met je baas in gesprek over de invulling daarvan. Ja, precies, je deelt mee dat je dat gaat doen. Je gaat niet vragen of dat mag (want de wet zegt dat je er gewoon recht op hebt) of dat je gaat proberen om het in te passen. Dat inpassen is de taak van je baas, net als het bieden van een geschikte ruimte (nee, niet de toiletruimte, het kopierhok of de bezemkast, je bent Harry Potter niet!). Als je baas niet in staat is een ruimte te regelen ga dan samen de andere opties af: korter werken, naar je kind toegaan, kinderopvang in het bedrijf, kind naar je toe laten brengen om op een voor jou geschikte plaats te voeden, … .

Als je met je baas klaar bent met pannen deel je het met je collega’s. Als er vragen over of problemen zijn met de plannen spreek dat dan door, probeer tot oplossingen te komen zonder aan jouw recht op kolven of voeden af te breken. Ga ermee terug naar je baas als je er samen niet uitkomt. Bedenk dat overeenstemming in samenspraak de acceptatie zal vergroten. Misschien is het nodig dat er vervanging of ondersteuning wordt geregeld voor de periodes dat jij afwezig bent. Ook dat hoort bij de verantwoordelijkheid van jou en je baas samen om daar uit te komen.

Laat je als je kind er eenmaal is en je bent wat gesetteld en je melkproductie is goed op gang ook goed voorlichten over soorten kolven en de pro’s en cons daarvan. Leer ook afkolven met de hand. Sommige vrouwen krijgen daar heel gemakkelijk alle melk mee die ze nodig hebben. Ook als dat je doel niet is, is het een handige techniek voor wanneer je onderdelen van je kolf niet bij je hebt of als je kolf het laat afweten of je bent ergens waar geen stroom is. In het filmpje hiernaast zie je hoe eenvoudig afkolven met de hand eigenlijk is. Je kunt al beginnen met oefenen als je nog zwanger bent. Als je al melk krijgt, vang je dat op en bewaar je het in de vriezer voor het geval je in de eerste week wat extra’s nodig hebt (zie ook Prenataal kolven).

Met een beetje oefening is afkolven met de hand ook en goede optie.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] – serie van 4 artikelen over afkolven, bewaren en bewerken van en voeden met moedermelk Afkolven op het werk Afkolven of niet afkolven dat is de vraag Afkolven beïnvloedt de bacteriële samenstelling van […]

  2. […] Afkolven op het werk (met een hilarisch filmpje If Men Breastfed) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met